Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φθηνότερο 20 – 25 λεπτά από πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης

Φθηνότερο 20 – 25 λεπτά από πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης

0

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Θεμιστοκλής Κιουρτζής


Δεν θα επηρεάσει ο πόλεμος στην Μ. Ανατολή την τιμή του πετρελαίου εκτιμά και ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης «επιδότηση στην αντλία»


Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά, του οποίου η διάθεση ξεκινά φέτος στις 15 Οκτωβρίου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κυμανθεί από 1,15 έως 1,20 ευρώ το λίτρο στις αστικές περιοχές, με επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους στις πιο απομακρυσμένες. Δηλαδή, θα είναι 20–25 λεπτά φθηνότερο από πέρσι, όπου η τιμή εκκίνησης ήταν 1,40 ευρώ.


«Να μην παίζουμε με την ψυχολογία του κόσμου σχετικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Εμείς ζητάμε επιδότηση στην αντλία, κάτι που θα ήταν πιο δίκαιο, γιατί θα επωφελούνταν όλοι όσοι αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι μόνο οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης»
Θ. Κιουρτζής
Πρόεδρος ΠΟΠΕΚ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου, εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ
Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Θεμιστοκλή Κιουρτζή, ο οποίος μίλησε στο «Ε» για τους παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή του πετρελαίου, αλλά και για το αίτημα της ΠΟΠΕΚ προς το Υπουργείο Οικονομικών για επιδότηση στην αντλία, ώστε να ωφελούνται όλοι οι καταναλωτές από την έκπτωση, και όχι μόνο όσοι δικαιούνται, νόμιμα ή μη, επίδομα θέρμανσης.
«Την τιμή του πετρελαίου δεν την διαμορφώνουν τα πρατήρια, αλλά τα διυλιστήρια. Το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν και στη χώρα μας οι τιμές καθορίζονται βάσει της αγοράς της Μεσογείου. Αυτό που λέμε στους καταναλωτές είναι να προτιμούν τα νόμιμα καύσιμα και να μην επηρεάζονται από κινδυνολογίες περί ανόδου της τιμής λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Έχει αποδειχθεί ότι, πλην του πολέμου στην Ουκρανία, άλλοι πόλεμοι δεν προκάλεσαν αύξηση της τιμής των καυσίμων. Δεν είναι βέβαιο, δηλαδή, ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Καλό είναι να μην παίζουμε με την ψυχολογία του κόσμου για τις τιμές», επισημαίνει ο κ. Κιουρτζής.

Επιδότηση στην αντλία ζητά η ΠΟΠΕΚ
Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η ΠΟΠΕΚ καταθέτει εγγράφως αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για επιδότηση στην αντλία, αναπτύσσοντας μάλιστα τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία με στοιχεία:
«Πέρσι η κυβέρνηση προϋπολόγισε 237 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους. Τελικά δόθηκαν 73 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα. Εμείς είχαμε προβλέψει από πρόπερσι ότι θα υπάρξει πτώση στη ζήτηση και ζητήσαμε να δοθεί το επίδομα σαν έκπτωση με 24 λεπτά λιγότερα στην αντλία. Αυτό θα ήταν πιο δίκαιο, γιατί θα επωφελούνταν όλοι όσοι αγόραζαν πετρέλαιο θέρμανσης, και επειδή θα ήταν φθηνότερο, θα αγόραζαν περισσότερο. Επίσης, αν όλοι επωφελούνταν από την έκπτωση, θα μειωνόταν η παραβατικότητα με το ναυτιλιακό καύσιμο. Όσο πιο ακριβή είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραβατικότητα στα καύσιμα. Τα λέμε, αλλά το κράτος δεν μας ακούει», τονίζει ο κ. Κιουρτζής. Παρόλα αυτά, και πέρσι και φέτος, το αίτημα της ΠΟΠΕΚ δεν έχει εισακουστεί.

Το αποτυχημένο σύστημα «Ήφαιστος» και οι αδικίες με το επίδομα θέρμανσης
Ο κ. Κιουρτζής αναφέρεται επίσης στο σύστημα «Ήφαιστος», την πλατφόρμα όπου οι πρατηριούχοι καταχωρούν τα τιμολόγιά τους, χαρακτηρίζοντάς το αποτυχημένο: «Έχει σχεδιαστεί με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά έχει αποτύχει στην πράξη, γιατί οι παρανομίες συνεχίζονται. Μας υποχρεώνει να περνάμε τα στοιχεία των πελατών που αγοράζουν πετρέλαιο, βάζουμε το ΑΦΜ που μας δίνουν, κι ενώ δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ταυτοπροσωπία, αν διαπιστωθεί κάποια παρανομία, μας επιβάλλουν πρόστιμα χωρίς να φέρουμε την ευθύνη για τα στοιχεία που μας δίνουν. Εμείς λέμε ότι αυτά τα στοιχεία, εφόσον είναι αναρτημένα στο myData, μπορούν να αντληθούν από εκεί για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Γιατί μας υποχρεώνουν να τα αναρτούμε στον “Ήφαιστο”; Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, γίνονται πολλές αδικίες, γιατί αν κάποιος έχει ελάχιστα παραπάνω εισόδημα από το κριτήριο που τίθεται, δεν το παίρνει, ενώ με την έκπτωση στην αντλία θα το έπαιρνε. Και είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις».

Πολλαπλά οφέλη για καταναλωτές, εμπόρους και πρατηριούχους από την επιδότηση στην αντλία
Άλλα οφέλη από την έκπτωση στην αντλία που ζητά η ΠΟΠΕΚ είναι ότι η φθηνότερη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώνει τη χρήση ξυλείας και άλλων παραγώγων της, με αυτονόητα οικολογικά και υγειονομικά αποτελέσματα. Επίσης, θα μειώσει το κόστος της τραπεζικής προμήθειας που καταβάλλουν οι έμποροι περίπου κατά 20%. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν λιγότερο οι έμποροι για τραπεζικές προμήθειες ξεπερνά το 1.700.000 ευρώ.
«Η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία αποτελεί ένα μέτρο που θα ωφελήσει τον πολίτη, χωρίς ταλαιπωρία, επιτρέποντάς του να προμηθευτεί το είδος θέρμανσης που επιθυμεί και όχι αυτό που αναγκάστηκε να επιλέξει λόγω οικονομικής αδυναμίας, θέτοντας εξ ανάγκης σε κίνδυνο την υγεία του», καταλήγει το αίτημα της ΠΟΠΕΚ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειωμένα τα πράσινα τιμολόγια για τον Οκτώβριο

Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο διαμορφών…