Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Επιτακτική ανάγκη η οδός «Μάνου Χατζιδάκι»  με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του

Επιτακτική ανάγκη η οδός «Μάνου Χατζιδάκι»  με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του

0

Έχει ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Στις 23 Οκτωβρίου του 1925, γεννιέται στην πόλη μας ο μεγάλος Μουσικοσυνθέτης Μάνος (Εμμανουήλ) Χατζιδάκις. “Την διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα, από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες”, όπως δήλωνε ο ίδιος!

Ίσως αυτά τα λόγια του, να είναι και το μεγαλύτερο κληροδότημά του, προς την γενέτειρα Ξάνθη.

Ο ίδιος άλλωστε, προερχόταν από τέτοιους “εσωτερικούς μετανάστες” γονείς. Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκης, με καταγωγή από το Μύρθιο Ρεθύμνου Κρήτης, δικηγόρος στο επάγγελμα και η μητέρα του, Αλίκη Αρβανιτίδη, από εύπορη οικογένεια της Αδριανούπολης.

Αυτή η θρακιώτικη καταγωγή του Μάνου Χατζιδάκι και η γέννηση του στην Ξάνθη, μας δίνει αυτομάτως το δικαίωμα ως πόλη, την τίμησή του αλλά παράλληλα και την ανάδειξη της πολύπλευρης προσωπικότητας του και του πολύ σημαντικού έργου του! Δημιουργεί απαιτήσεις, ως προς την διαχείριση της πολιτιστικής του κληρονομιάς αλλά και της ενθύμησης του σε έναν τόπο, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αυτή η ενθύμηση του περάσματος του Μάνου Χατζιδάκι από την Ξάνθη, δεν μπορεί να αποτυπώνεται μόνο στην ονοματοδοσία του σπιτιού στο οποίο έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια ή και στο μουσικό φεστιβάλ, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στην μνήμη του.

Με αφορμή λοιπόν, την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση του, την καινούργια χρονιά του 2025, θα μπορούσαμε να κάνουμε πράξη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2006,η οποία ορίζει την αλλαγή του ονόματος της οδού Κονίτσης, σε οδό Μάνου Χατζιδάκι. (Η οδός Κονίτσης ξεκινάει από τα πλάγια του “Χατζιδάκειου” και επεκτείνεται μέχρι την Εθνική Τράπεζα).

Συγκεκριμένα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, της 27ης Νοεμβρίου του 2006,επί δημαρχίας Μιχαήλ Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η μετονομασία της οδού Κονίτσης, σε οδό Μάνου Χατζιδάκι αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε!

Η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού κ Παιδείας, της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κ.Ειρήνη Χαριτωνίδου, είχε βρει την απόφαση, η οποία είχε αναδρομική ισχύ, και είχε δρομολογήσει την εφαρμογή της για τα τέλη Αυγούστου του 2023 αλλά λόγω των τότε δημοτικών εκλογών, είχε αναβληθεί επ’ αόριστον.

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί τελικά  η 275/05 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; Έχουν περάσει ήδη 18 χρόνια! Η επέτειος των 100 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη, ίσως τελικά να είναι η καλύτερη αφορμή και αιτία για την υλοποίησή της!

Μάνος Χατζιδάκις κ Αλίκη Βουγιουκλάκη

 

Κώστας Μαυρομάτης, Συλλέκτης-Ερευνητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

20 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε καμβά για την επέτειο των 100 χρόνων

Η εικαστικός, Ν. Μπαλτούνα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα αγάπης με τίτλο «γιατί με &#…