Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επί ποδός η Πολιτική Προστασία Ξάνθης εν όψει χειμώνα

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία Ξάνθης εν όψει χειμώνα

0

Καθαρισμός ρεμάτων από την Π.Ε. Ξάνθης και φρεατίων από τον δήμο


Προχωρά το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στον Κόσυνθο


Σε φάση προετοιμασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και άλλων καιρικών φαινομένων εν όψει της χειμερινής περιόδου βρίσκεται η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας αλλά και του δήμου Ξάνθης. Μπορεί το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας να συνεδρίασε στην έδρα της περιφέρειας στην Κομοτηνή και να μην προβλέπονται συσκέψεις ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως γίνονταν τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο οι κατευθύνσεις έχουν δοθεί και δρομολογούνται από την Π.Ε. Ξάνθης. Σε επίπεδο δήμου έχει πραγματοποιηθεί το Τοπικό Συντονιστικό  της Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠ) και έχει τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός.


Ο αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Χατζηγκενέ Ιρφάν (αριστερά) και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασία Γιάννης Τσάπαλης

Καθαρισμός ρεμάτων από την Π.Ε. Ξάνθης – Προχωρά το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στον Κόσυνθο 

Ειδικότερα όπως μας ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Χατζηγκενέ Ιρφάν είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός ρεμάτων σ’ ολο το εύρος της Π.Ε. Ξάνθης. Σημειώνεται η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε πρόσφατα  από τους δήμους στις περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή γίνεται καθαρισμό ς σε ρέματα της ορεινής περιοχής. Έχει άλλωστε επιβεβαιωθεί πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία. Παράλληλα όπως μας ανέφερε ο κ. Χατζηγκενέ προχωρά η εκτέλεση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στις παρόχθιες εκτάσεις του ποταμού Κόσυνθου. Πρόκειται για το έργο που προκήρυξε η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, διαθέτοντας  πόρους ύψους 7,8 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Κόσυνθο. Το έργο περιλαμβάνει διαμόρφωση κοίτης σε μήκος 3 χιλιομέτρων, από τη γέφυρα στον οικισμό Πηγάδια μέχρι τη γέφυρα στον οικισμό Πολύσιτο, και θα έχει τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με το αντιπλημμυρικό έργο που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στο ποτάμι το 2014 σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων. Στόχος του έργου είναι να αποτρέπει πιθανές καταστροφές από πλημμύρες στους γύρω οικισμούς Βαφέικων, Πηγαδίων, Πολυσίτου και Συδινής αλλά και σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ενίσχυση του Μητρώου από όπου θα έχει την δυνατότητα η Π.Ε. Ξάνθη με μια απλή εντολή να έχει τη συνδρομή μηχανημάτων έργου για όπου τα χρειαστεί, είτε για τον καθαρισμό δρόμων μετά από χιονόπτωση είτε για ενίσχυση αναχωμάτων για την αντιμετώπιση πλημμυρών.

Καθαρισμό φρεατίων από τον δήμο Ξάνθης- Προμήθεια αλατιού

Αναφορικά με την προετοιμασία του δήμου Ξάνθης όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Τσάπαλης, έχει τεθεί σε εφαρμογή  ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει μια σειρά με πρώτη, τον καθαρισμό των φρεατίων. Όπως ανέφερε ο κ. Τσάπαλης σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΞ και με υπαλλήλους της Πολιτικής προστασίας γίνεται καθαρισμός σ’ όλα τα φρεάτια καθώς έχει αποδειχθεί πόσο σημαντικός είναι στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Ο κ. Τσάπαλης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο πρόβλημα της οδού Α. Παπανδρέου που κατ’ επανάληψη παρατηρήθηκαν πλημμυρικά προβλήματα και σημείωσε πως είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα με διάνοιξη διόδων και καθαρισμό φρεατίων. Το ίδιο έγινε και στην Λεωφόρο Στρατού στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής. Επίσης ο δήμος έχει προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού για την πόλη και για την Σταυρούπολη και τους οικισμούς. Επίσης είναι σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του δήμου να δράσει άμεσα και συντονισμένα όταν υπάρχει δελτίο καιρού που να προειδοποιηθεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δασική πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στο όρος Παγγαίο

Η πυρκαγιά είναι έρπουσα και έχει διάσπαρτες εστίες   Iσχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις …