Συγχωνεύσεις, ελλείψεις προσωπικού και υποχρηματοδότηση στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας, που προγραμματίζει δράσεις για τη νέα σχολική χρονιά
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) συνεδρίασε πρόσφατα για να καθορίσει τον σχεδιασμό δράσης για τη νέα σχολική χρονιά. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής, όπως οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής.
Συγκεκριμένα, τονίστηκαν οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Καβάλας, της Θάσου, της Ξάνθης, και της Αλεξανδρούπολης, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, η υποστελέχωση των Μουσικών Σχολείων και η έλλειψη μουσικών οργάνων και βιβλίων δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Επίσης, υπογραμμίστηκε η μεγάλη ανάγκη για την πρόσληψη σχολικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη των μαθητών και την πρόληψη φαινομένων βίας και bullying. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το υπάρχον σύστημα αποβολών και ποινών, που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας, δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα αυτά.
Η υποχρηματοδότηση των σχολείων, ειδικά μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών τον Ιούνιο, αποτελεί άλλο ένα σοβαρό ζήτημα. Οι ελλείψεις χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, με την Ομοσπονδία να τονίζει ότι δεν θα ανεχτεί να «μπει το χέρι στην τσέπη» των γονέων για να καλυφθούν τα κενά. Οι γονείς έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας, και ζητούν να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των σχολείων από το κράτος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, καθώς τα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι έχουν εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον των μαθητών με αναπηρία. Το νέο καθεστώς προβλέπει την διάθεση της παράλληλης στήριξης σε πολλές τάξεις ταυτόχρονα, χωρίς εξειδικευμένη στήριξη για κάθε μαθητή. Αυτό, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θα οδηγήσει στην «εξαφάνιση» των αναγκών των μαθητών με αναπηρία από το εκπαιδευτικό σύστημα, και στην απαλλαγή του κράτους από το κόστος στελέχωσης ειδικών δομών.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι σε όλη την ΑΜΘ. Οι γονείς στην Καβάλα, τη Θάσο, την Κεραμωτή και τον Δήμο Παγγαίου πρωτοστάτησαν σε δράσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ οι πιέσεις που άσκησαν οδήγησαν σε μερική ανατροπή των αποφάσεων, όπως συνέβη στο σχολείο του Αμυγδαλεώνα.
Για την εκλογική χρονιά που ακολουθεί, η Ομοσπονδία δεσμεύτηκε να στηρίξει τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, ενθαρρύνοντας τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές, ώστε να δυναμώσει το γονεϊκό κίνημα. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση επισκέψεων των μελών του ΔΣ σε δήμους της ΑΜΘ, με σκοπό την ανασύσταση ή δημιουργία νέων Ενώσεων εκεί που δεν υπάρχουν.
Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής να οργανωθούν και να διεκδικήσουν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, τονίζοντας ότι δεν θα κάνει πίσω στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών τους.