Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελάτε να μάθουμε για την ιστορία της Θράκης…

Ελάτε να μάθουμε για την ιστορία της Θράκης…

0

Ανοιχτή πρόσκληση για το κοινό της Ξάνθης στο 6ο Διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ρωμαϊκή και Ύστερης Αρχαιότητας της Θράκης» που ξεκινά σήμερα στο Μουσείο των Αβδήρων


80 επιστήμονες από χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα 40 διαφορετικών μελετών –  Άνοδος της επισκεψιμότητας στο Μουσείο Αβδήρων


Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θράκη σε μια ιστορική περίοδο όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, αυτή της Ρωμαϊκής και Ύστερης Αρχαιότητας» θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν το διεργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου που ξεκινά σήμερα, στις 18.30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων. Περισσότεροι από 80 επιστήμονες από χώρες της Ευρώπης, κυρίως των Βαλκανίων, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα 40 διαφορετικών μελετών «φωτίζοντας όλες τις πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου ενώ συνέβαλαν ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Αβδήρων.


Η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Μαρία Χρυσάφη

 6ο Διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα με 80 επιστήμονες ερευνητές

Στη σημασία του συνεδρίου αναφέρεται η οικοδεσπότρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης Μαρία Χρυσάφη και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό της Ξάνθης να το παρακολουθήσει: «Περιμένουμε μια μεγάλη ομάδα αρχαιολόγων και ερευνητών και ιστορικών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Βαλκανίων Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία αλλά και από Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Ιταλίας. Θα έλθουν ερευνητές που θα μας παρουσιάσουν περισσότερα από 40 ερευνητικά προγράμματα είτε μεμονωμένες μελέτες οι οποίες θα είναι προσιτές τόσο στο ειδικευμένο κοινό όσο και στο ευρύ κοινό. Θα μπορεί κάποιος να έρθει να τις παρακολουθήσει και θα ήταν και μεγάλη μας χαρά.

Δρομολογείται νέο Μουσείο για την Ρωμαϊκή Θράκη – Τι περιλαμβάνε το πρόγραμμα του συνεδρίου

Ειδικότερα αναφερόμενη στο πρόγραμμα σημείωσε πως σήμερα που είναι η  πρώτη μέρα του συνεδρίου: «Θα είναι μαζί μας ο κ. Διαμαντής Τριάνταφυλλος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, διακεκριμένος αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει της ζωή του στην αρχαιολογία της Θράκης και  η κα Δόμνα Τερζοπούλου που είναι προϊσταμένη της ΕΦΑ Έβρου και θα μας παρουσιάσουν τον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης και την μετατροπή του σε νέο Μουσείο για την Ρωμαϊκή Θράκη. Ουσιαστικά είναι ένα καινούργιο μουσείο που θα γίνει επισκέψιμο. Οι μελέτες έχουν γίνει και θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες». Όπως συμπλήρωσε η κα Χρυσάφη η μικρή Δοξιπάρα ζώνη,  είναι ο τύμβος με τις άμαξες που όλοι το γνωρίζουμε εδώ στην Θράκη, ένα πολύ σημαντικό έργο.

Η δεύτερη ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, κ. Ηλία Σβέρκου που θα αναφερθεί στα ίχνη που άφησαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες στο τοπίο της Θράκης.

Οι διεργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο την Παρασκευή και το Σάββατο 11 & 12 Οκτωβρίου 2024, με παρουσιάσεις για την Νικόπολη από την Βουλγαρία και από 2 ανακοινώνεις από την  Τουρκία και την Ρουμανία.

Οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων ενώ  την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και περιήγηση στον Μακεδονικό Τάφο Σταυρούπολης-Κομνηνών και το Φρούριο της Καλύβας.

Όπως σημείωσε η κα Χρυσάφη τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν σε τόμο και θα είναι προσβάσιμα σε όποιον θέλει να τα διαβάσει.

 Άνοδος της επισκεψιμότητας στο μουσείο Αβδήρων

Μιλώντας για το Μουσείο Αβδήρων, τα εκθέματά του και την επισκεψιμότητά του η κα Χρυσάφη ανέφερε: «Το σημαντικότερο έκθεμα είναι ότι μας προφέρει μία πολύπλευρη εικόνα της καθημερινής ζωής στα Αρχαία Άβδηρα.  Δεν έχουμε μόνο τα θαυμαστά έργα γλυπτικής. Υπάρχει από το πιο ταπεινό εύρημα μέχρι και το χρυσό κόσμημα.

Η επιτυχία του Μουσείου είναι ότι έχει καταφέρει να δώσει όλη την γκάμα πληροφοριών που θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει». Σ’ ότι αφορά τη επισκεψιμότητα σημείωσε τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει 14.000 επισκέπτες τον χρόνο όμως παρουσίασε κάμψη τα χρόνια της πανδημίας.: «Τώρα έχουμε παρατηρήσει επίσης μια τάση ανόδου. Οι επισκέπτες του Μουσείου προέρχονται κυρίως από την γύρω περιοχή ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε ξένους επισκέπτες, Βουλγάρους κυρίως αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Πιστεύω ότι τώρα θα πάμε καλύτερα και με τις δράσεις μας και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα προωθήσουμε. Έχουμε κάνει προτάσεις το Υπουργείο για ένταξη του Μουσείου μας σε εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα και νομίζω ότι θα γίνουν αποδεκτές».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μείωση ανεργίας στη Ροδόπη λόγω μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής, Γιώργος Χατζηαθανασίου, επισημαίνει πω…