Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έκκληση για κατάπαυση του πυρός και τήρηση του διεθνούς δικαίου από τους ηγέτες της MED9

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός και τήρηση του διεθνούς δικαίου από τους ηγέτες της MED9

0

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε την ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και τον νότιο Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ελληνική καταδίκη των ιρανικών επιθέσεων


Στη 11η σύνοδο κορυφής των MED9 στην Πάφο, οι ηγέτες της Μεσογείου εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και έκαναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Στην κοινή τους διακήρυξη, ζήτησαν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές όπως ο Λίβανος και η Γάζα.

Οι ηγέτες καταδίκασαν σφοδρά τις επιθέσεις της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Ιράν κατά του Ισραήλ, ζητώντας από όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες. Παράλληλα, καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη και ζήτησαν την άμεση επιστροφή στη διαπραγματευτική διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε την ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και τον νότιο Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ελληνική καταδίκη των ιρανικών επιθέσεων.

Οι ηγέτες της MED9 συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ζητώντας από την Τουρκία να συνεισφέρει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εκτός από τα γεωπολιτικά ζητήματα, οι ηγέτες εξέτασαν την πρόκληση της παράτυπης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη απάντηση. Επιπλέον, επεσήμαναν την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν έντονα την περιοχή της Μεσογείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασίστηκε η σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής

Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αύριο Σάββατο 12/10, αποφάσισε η σημεριν…