Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εικόνα παρακμής με τα δεκάδες κλειστά καταστήματα στο κέντρο της πόλης

Εικόνα παρακμής με τα δεκάδες κλειστά καταστήματα στο κέντρο της πόλης

0

Οξύμωρο: Τα ενοίκια πιάνουν …ταβάνι!


Μιλούν για το θέμα οι: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Οικονομολόγος, Σωτήρης Τσιακίρογλου, επαγγελματίας, τέως πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης,  Στέλιος Μωραΐτης, πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης


Εικόνα παρακμής παρουσιάζει το κέντρο της πόλης με τα δεκάδες κλειστά καταστήματα που χάσκουν άδεια και ερημωμένα. Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία…Είναι ενδεικτικό ότι από την συμβολή των οδών Τσιμισκή και 28η Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς την πλατεία Ελευθερίας απαριθμήσαμε οκτώ κλειστά καταστήματα και από τις δύο πλευρές της οδού.



Εικόνα ερήμωσης και παρακμής το κέντρο της πόλης – Δεκάδες τα άδεια καταστήματα

Αν συνυπολογίσουμε και αυτά που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από εκείνο το σημείο προς την κεντρική πλατεία, όπου υπάρχει ένα ολόκληρο τετράγωνο με καταστήματα άδεια μαζί με τον πρώην ξενοδοχείο «Δημόκριτος», συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης και υποβάθμισης που προκαλεί θλίψη και έντονο προβληματισμό. Επίσης πέντε τουλάχιστον κλειστά καταστήματα υπάρχουν και κατά μήκος της Τσιμισκή εκεί που συναντά την Μ. Καραολή, όπως επίσης και στην κάθετό της την Δαγκλή. Είναι γεγονός ότι η αγορά μιας πόλης είναι ο καθρέπτης της τοπικής οικονομίας καθώς συνδέεται άμεσα με την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση πρωτίστως των κατοίκων της και αυτή η εικόνα της μόνο ευμάρεια δεν δείχνει.





Οξύμωρο: Τα ενοίκια πιάνουν …ταβάνι!

Την ίδια στιγμή υπάρχει το εξής οξύμωρο. Ενώ υπάρχουν πολλά διαθέσιμα καταστήματα προς ενοικίαση, τα ενοίκια έχουν πιάσει ..ταβάνι! Είναι ενδεικτικό ότι αν ανοίξει κανείς γνωστή ιστοσελίδα ενοικιάσεων θα διαπιστώσει ότι για καταστήματα 40 τ.μ. ζητούνται ενοίκια από 500 – 800 ευρώ τον μήνα ενώ για μεγαλύτερα πάνω από 1.500 – 3.000 ευρώ! Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άδεια.

Ζητήσαμε από τρεις συμπολίτες μας επαγγελματίες και γνώστες της αγοράς να μας πουν την άποψή τους, διερευνώντας τα αίτια αλλά και τις λύσεις για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Κ. Τριανταφυλλίδης, οικονομολόγος: «Η κατάσταση της αγοράς είναι μη αναστρέψιμη, η τοπικότητα κάθε χρόνο θα μειώνεται»

Σ’ αυτό καθ’ αυτό το πρόβλημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν αναφέρεται ο Οικονομολόγος Κώστας Τριανταφυλλίδης επισημαίνονται ότι για πρόκειται δομικό ζήτημα και όχι συγκυριακό και αναλύει ποια είναι τα νέα δεδομένο που ευθύνονται για τα πολλά λουκέτα στην αγορά της Ξάνθης: «Το ζήτημα δεν είναι συγκυριακό αλλά δομικό και σχετίζεται με τις μεταβολές που έχουν γίνει στη δομή του εμπορίου. Ένα μεγάλο μέρος του τζίρου φεύγει από το φυσικό εμπόριο και κατευθύνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πρόκειται για μια ενιαία αγορά με τα κινέζικα καταστήματα να κυριαρχούν. Ένα άλλο μέρος του τζίρου τον απορροφούν τα πολυκαταστήματα. Ιδιαίτερα για φέτος έχει μειωθεί η κατανάλωση από Έλληνες καταναλωτές λόγω της ακρίβειας αλλα επειδή ανέβηκε ο τουρισμός έχουμε μια εξισορρόπηση».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά ότι η κατάσταση με την αγορά είναι μη αναστρέψιμη και ως μόνη παρέμβαση που θα μπορούσε να γίνει είναι: «Να γίνει πιο ελκυστικό το κέντρο για τους ξένους όπως για παράδειγμα σε άλλες πόλεις. Αλλά και αυτό είναι ένα παυσίπονο. Κάποιο καταλύτη στο τοπικό εμπόριο δεν βλέπω να υπάρχει για την αναστροφή του κλίματος. Ίσως μια προτροπή θα ήταν οι έμποροι να διεκδικήσουν αυτό που έχασαν μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η τοπικότητα κάθε χρόνο θα μειώνεται»

Αναφορικά δεν με τα υψηλά ενοίκια ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό γίνεται γιατί προσδοκούν ίσως να ενδιαφερθούν μεγάλες αλυσίδες ωστόσο πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσαρμοστούν και να μειώσουν τις τιμές σε πιο προσιτά επίπεδα.

Σωτήρης Τσιακίρογλου, επαγγελματίας, Τέως πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Η αγορά της Ξάνθης νοσεί, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αν γίνουν έργα υποδομών»

Στην έλλειψη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού υποδεικνύει ως αιτίες ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, επαγγελματίας, τέως πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης και κάνει λόγο για νοσηρή κατάσταση στην αγορά της Ξάνθης: «Η αγορά της Ξάνθης νοσεί. Δεν υπάρχει ανάπτυξη και αυτό οφείλεται στην έλλειψη υποδομών και στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει αποψίλωση λόγων της επιδοματικής πολιτικής, των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, της μετανάστευσης. Σ’ ότι αφορά τις υποδομές δεν έχουμε πεζοδρομήσεις δεν έχουμε πάρκινγκ . Είχαμε εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει το κέντρο της πόλης να λειτουργεί όπως ένα εμπορικό κέντρο. Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αν γίνουν έργα υποδομών και αν κάνουμε σωστή προβολή της πόλης μας και εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματά της. Πρέπει να φέρουμε κόσμο στην Ξάνθη και πρέπει να γίνει μια σοβαρή και στοχευμένη προσπάθεια απ’ όλους τους φορείς». Σ’ ότι αφορά τα ενοίκια ο κ. Τσιακίρογλου δεν τα εκτιμά ως ιδιαιτέρως υψηλά μιας και πρόκειται για το κέντρο ωστόσο ανέφερε ότι κάθε ιδιοκτήτης εκτιμά κατά το δοκούν την αξία του ακινήτου του και αναλόγως με την ζήτηση καθορίζει την τιμή.

Στέλιος Μωραΐτης, πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης: «Όταν ένας νομός έχει απώλεια εισοδήματος, θέσεων εργασίας, τα λουκέτα είναι η  αυτονόητη συνέπεια»

Ως απότοκο της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που πλήττει το νομό μας τα τελευταία χρόνια, θεωρεί την κατάσταση στην αγορά ο  πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης: «Όταν ένας νομός έχει απώλεια εισοδήματος, θέσεων εργασίας, τα λουκέτα είναι η  αυτονόητη συνέπεια γιατί δεν υπάρχουν πελάτες. Η εικόνα του κέντρου με τα άδεια καταστήματα είναι κάτι τρομακτικό. Μετά από μια 10ετία κρίσης, μετά από τρία χρόνια πανδημίας και μετά από το κύμα μετανάστευσης το εισόδημα προς κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό. Δεν είναι τυχαίο που ο νομός μας συγκαταλέγεται στους νομούς με το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ε.Ε.. Το τοπικό επιχειρείν προσπαθεί να επιβιώσει με νύχια και με δόντια. Πρέπει οπωσδήποτε να αναπτύξουμε το νομό μας τουριστικά. Να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα. Με στοχευμένη συλλογική και συνεχή προσπάθεια προβολής. Πρέπει να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Να μείνουν οι νέοι μας στο τόπο μας. Να δοθούν κίνητρα όπως δίνονται στον Έβρο και σε μας  και στην Ροδόπη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα αν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις».

Αναφορικά με το ύψος των ενοικίων ο κ. Μωραΐτης πρόσθεσε ότι είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρότι η ζήτηση είναι μικρή και η προσφορά μεγάλη.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…