Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με επίκεντρο την κατάσταση στον Λίβανο και τη Γάζα, και τις σχέσεις με τη Μόσχα
Στη διάρκεια σχεδόν δεκάωρης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις, περιλαμβάνοντας την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν και την καταδίκη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Για πρώτη φορά, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε συγκεκριμένα άτομα και οντότητες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, λόγω της προμήθειας βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αφορούν επτά άτομα και επτά οντότητες, μεταξύ των οποίων τρεις αεροπορικές εταιρείες του Ιράν και δύο αμυντικές εταιρείες.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Μέση Ανατολή είναι στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου». Κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εργαστούν για μια «βιώσιμη εκεχειρία» στη Γάζα και τον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι ο λαός του Λιβάνου πληρώνει ακριβό τίμημα για τις ισραηλινές επιθέσεις, οι οποίες δεν είναι υπεύθυνες για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ.
Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε., καταδικάστηκαν ομόφωνα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), με τον Μπορέλ να σημειώνει ότι οι ενέργειες αυτές δεν δικαιολογούνται, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για «ατύχημα» ή για προγραμματισμένο χτύπημα.
Αναφορικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι είναι «στο χειρότερο δυνατό σημείο», και αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία έχει σχεδόν σταματήσει. Η Ε.Ε. εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNWRA), την οποία απειλεί ισραηλινός νόμος.
Τέλος, η συνεδρίαση περιλάμβανε και τη συζήτηση για τις σχέσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Μπορέλ να επισημαίνει ότι η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σηματοδοτεί «νέες σχέσεις» στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας.