Καλή χρονιά με αρκετή ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα την χαρακτηρίζουν δύο ελαιοτριβεία του νομού μας
Σε υψηλά επίπεδα όμως θα παραμείνει η τιμή του στο ράφι λόγω εξωγενών παραγόντων – Αυξάνεται η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας
Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε φέτος το λιομάζεμα, η περίοδος συγκομιδής της ελιάς στην περιοχή μας και μάλιστα 20 μέρες νωρίτερα από ότι πέρσι. Έτσι στα 4 ελαιοτριβεία του νομού μας ξεκίνησε η διαδικασία σύνθλιψης που βγάζει το λάδι της χρονιάς για τους παραγωγούς!
Καλή χρονιά για το λάδι
Από την αρχή του μήνα «λάδωσαν» τις μηχανές τους στο «Λιοτρίβι», το Ελαιοτριβείου Τυμπάνου που επί 31 χρόνια ο κ. Ευάγγελος Δεμερτζίδης που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δουλεύει νύχτα μέρα: «Αρχίσαμε από 8 – 9 Οκτωβρίου. Φέτος είναι μια καλή χρονιά. Πέρσι ήταν η χειρότερη χρονιά από τότε που ανοίξαμε. Καμία σχέση με φέτος. Ο μέσος όρος είναι ένα κιλό λάδι με 5,5 – 6 κιλά ελιές. Γενικά έχει παραγωγή», σημειώνει ο κ. Δεμερτζίδης εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Σ’ ότι αφορά το αντίτιμο που πληρώνουν οι παραγωγοί στο ελαιοτριβείο είναι 0,90 λεπτά ανά κιλό. Η δε εκτίμησή του για την τιμή που θα κυμανθεί το λάδι στο ράφι είναι αποθαρρυντική: «Δεν θα πέσει η τιμή στο λάδι. Στην Πελοπόννησο πωλούν 10, 20 ευρώ οι παραγωγοί στους εμπόρους ενώ παλιά 2,50 – 3 ευρώ το κιλό. Τότε ήταν καθαρή εκμετάλλευση για τον παραγωγό. Αν όμως τώρα το πωλούν 10 ευρώ στο ράφι θα το αγοράζουμε 15 ευρώ».
Πολύ καλή ποιότητα στο λάδι
Ξεκίνησαν δειλά δειλά και στο Ελαιοτριβείο «Άτλαντας», αν και όπως μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης: «Συστήνουμε στους πελάτες μας να μαζέψουν τις ελιές τους μετά τις 28 Οκτωβρίου για να ωριμάσουν για να πέτυχουν ιδανική ποιότητα. Η φετινή ΄χρονιά είναι καλή και σε παραγωγή αλλά πολύ καλή σε ποιότητα. Ο καρπός είναι καθαρός δεν είχε αρρώστιες. Γενικά στην περιοχή μας επειδή δεν είναι ελαιοκομική και οι παραγωγοί έχουν μικρούς ελαιώνες κατά βάση 50 – 60- δέντρα τα προσέχουν και έχουν καλή ποιότητα». Σ’ ότι αφορά την αντίτιμο στο ελαιοτριβείο «Άτλαντας»: « Η τιμή ποικίλει, από 0,80 λεπτά έως 1 ευρώ. Οι παραγωγοί μας πληρώνουν είτε με χρήματα είτε σε λάδι».
Αναφορικά δε με την τελική τιμή που θα αγοράσει φέτος ο καταναλωτής η εκτίμησή του είναι θα είναι για τον 15κιλο τενεκέ στα 120 ευρώ όταν πέρσι ήταν στα 140 ευρώ: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή στο ράφι. Ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις».
Αυξήθηκαν όλα στο λάδι
Η ποιότητα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελαιοπαραγωγό Αργύρη Προμοίρα που εκτός από την παραγωγή έχει προχωρήσει και στην τυποποίηση του προϊόντος του με την επωνυμία «Βίστωνες», Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο. Ένα προϊόν το οποίο έχει αποσπάσει 4 χρυσά βραβεία στην κατηγορία του σε αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς με τελευταίο πέρσι στο Λονδίνο.: «Φέτος η ποσότητα είναι μέτρια σίγουρα όμως καλύτερη από πέρσι. Όσοι έχουν ξερικές ελιές είχαν προβλήματα στην καρποδεσία λόγω της μεγάλης ξηρασίας ενώ όσοι έχουν ποτιστικούς ελαιώνες έχουν καλή ποσότητα. Η ποιότητα είναι εξαιρετική».
Ο κ. Προμοίρας σημειώνει πως η εμπορική τιμή είναι 8 – 10 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο και 9 – 10 για το αγουρέλαιο και ότι η τιμή στο ράφι θα είναι 11,50 – 12,50 ευρώ το λίτρο.: «Η ελληνική παραγωγή δεν μπορεί να διαμορφώσει την τιμή στο λάδι. Αυτό το κάνουν η Ιταλία και η Ισπανία και η υψηλή τιμή είναι συνάρτηση της μειωμένης παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής». Ωστόσο κ. Προμοίρας επεσήμανε και έναν ακόμη παράγοντα που συνέβαλε στην αύξηση της τιμής στο λάδι.: «Παλιότερα η τιμή παραγωγού ήταν 3,5 -5 ευρώ και τώρα είναι στα 8,50 – 10 ευρώ. Αυτό συνέβη γιατί έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα λιπάσματα, και ο παραγωγός πληρώνει 1,80 το πετρέλαιο για να κινήσει το τρακτέρ του. Επίσης τα εργατικά είναι αυξηθεί από 30 σε 50 ευρώ. Και το ελαιοτριβείο παλιά κρατούσε 0,60 λεπτά και τώρα ένα ευρώ. Παρόλα αυτά η ελαιοπαραγωγή έχει αυξηθεί στον νομό μας. Έχουμε πολλά νέα ελαιόδεντρα φέτος».
Αυξάνεται η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας
Σ’ ότι αφορά την καλλιέργεια σε στρεμματική κλίμακα στο νομό μας σύμφωνα με στοιχεία από την ΔΑΟΚ υπάρχουν συνολικά 13.500 στρέμματα με ελιές εκ των οποίων τα 7.500 με ποικιλίες για λάδι και 6.000 στρέμματα για βρώσιμη ελιά. Παρότι υπάρχει αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας συνεχίζει να είναι περισσότερο για ιδιωτική χρήση, για τις ανάγκες της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου και δεν έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη ή στην Πελοπόννησο. Έχει ωστόσο καλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.