Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χαμένη χρονιά για το βαμβάκι

Χαμένη χρονιά για το βαμβάκι

0

Λόγω ξηρασίας και σκουληκιού – Τα ξερικά για …κλάματα και τα ποτιστικά μέτρια – Τιμές που δεν καλύπτουν τον κόστος παραγωγής


Αφήνουν αμάζευτο βαμβάκι στα χωράφια – Δεν συμφέρει η συγκομιδή –  Φθίνει η βαμβακοκαλλιέργεια σε Ξάνθη – Ροδόπη


Στο τέλος της βρίσκεται η συγκομιδή βαμβακιού στο νομό μας, την ίδια στιγμή που στην Ροδόπη έχει ολοκληρωθεί. Και στις δύο περιφερειακές ενότητες η κατάσταση από άποψη παραγωγής είναι ίδια και εκφράζεται με τις ίδιες φράσεις και από τους δύο προέδρους των αγροτικών συλλόγων: «Καταστροφική για τα ξερικά, αμφιλεγόμενα έως μέτρια για τα ποτιστικά»!


Οι πρόεδροι αγροτικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, Κ. Δαλάτσης και Νίκος Μποτρότσος (αριστερά) μιλούν στο «Ε» για την φετινή παραγωγή στο βαμβάκι

Τα ξερικά για …κλάματα και τα ποτιστικά μέτρια – Τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής

Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης: «Η παραγωγή στα ξερικά είναι δράμα. Είχε μεγάλη ξηρασία και ανομβρία και κάηκαν τα φυτά. Τα ποτιστικά είναι μέτρια. Αλλά έχει και πολύ κακές παραγωγές που δεν καλύπτουν το πλαφόν για να πάρουν τη συνδεδεμένη. Σε ξερικές καλλιέργειες δεν συμφέρει κανείς να τα μαζέψει. Και οι τιμές είναι πολύ κακές 50 – 55 λεπτά το κιλό. Δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Ειδικά για τα ποτιστικά που είχαν περισσότερα ποτίσματα λόγω της ξηρασίας . Επίσης είχαμε πολλά ραντίσματα γιατί είχε ασθένειες, όπως το πράσινο σκουλήκι. Γενικά μια κάκιστη χρονιά για το βαμβάκι ήταν η φετινή».

Αφήνουν αμάζευτο βαμβάκι στα χωράφια

Σε δραματικούς τόνους και η περιγραφή του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Ροδόπης Νίκου Μποτρότσου: «Η συγκομιδή τέλειωσε αλλά η παραγωγή για τα ξερικά χωράφια είναι σκέτη καταστροφή. Πολλοί παραγωγοί δεν τα μάζεψαν καν γιατί η παραγωγή ήταν κάτω από 50 κιλά το στρέμμα και δεν συμφέρει σε κάποιον που δεν έχει μηχανή, γιατί το κόστος της συγκομιδής είναι 25 – 30 ευρώ το στρέμμα. Στα ποτιστικά η κατάσταση είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν κάποιες καλές παραγωγές και κάποιες κακές παραγωγές. Φέτος είχαμε εκτός από την μεγάλη ξηρασία και το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι. Οι παραγωγοί για να αντιμετωπίσουν και τα δυο έκαναν περισσότερα ποτίσματα και περισσότερα ραντίσματα που ανέβασαν το κόστος παραγωγής. Απ’ την άλλη οι τιμές είναι χαμηλές. Με 50 – 55 λεπτά το κιλό δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Γενικά το κέρδος του παραγωγού είναι μόνο από την επιδότηση που φέτος θα είναι 73 ευρώ ανά στρέμμα αν η παραγωγή σε επίπεδο χώρας είναι περίπου 2 εκ. τόνους».

Φθίνει η βαμβακοκαλλιέργεια σε Ξάνθη – Ροδόπη

Ο κ. Μποτρότσος επεσήμανε ότι η καλλιέργεια βαμβακιού ήταν από τις πιο δυναμικές στην Ροδόπη και στην Ξάνθη, ωστόσο συνεχώς φθίνει. Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300.000 στρέμματα με βαμβάκι από τα 800.000 συνολικά καλλιεργήσιμης γης και ότι τα μισά απ’ αυτά είναι ξερικά. Επίσης πρόσθεσε ότι οι καλύτερες τιμές που δόθηκαν για το βαμβάκι ήταν κατά την περίοδο της πανδημίας που έφτασαν 1,05 κ- 1, 10 το κιλό αλλά αυτό κράτησε για έναν χρόνο. Να σημειώσουμε ότι το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό είδος και η τιμή του καθορίζεται από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Η παραγωγή της Ξάνθης και της Ροδόπης μεταφέρονται στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στην Κομοτηνή και γίνεται η επεξεργασία τους καθώς το βαμβάκι μεταφέρεται από τους εμπόρους σύσπορο (μαζί με το σπόρο). Το κόστος της εκκόκκισης το επιβαρύνεται ο έμπορος, ωστόσο το κόστος της μεταφοράς που είναι στα 2 – 3 λεπτά, πολλές φορές αφαιρείται από την τελική τιμή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…