Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Απώλεια 500 ζώων το αποτύπωμα της ευλογιάς στην Ξάνθη

Απώλεια 500 ζώων το αποτύπωμα της ευλογιάς στην Ξάνθη

0

Επιβεβαιώθηκαν δύο νέες μολυσμένες εκτροφές στο Παλιό Εράσμιο και στην Ηλιόπετρα – Απώλεια 500 ζώων σε λιγότερο από μία εβδομάδα


 Σύσκεψη στην Κομοτηνή παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ – Σε lockdown όλα τα ζώα των εκτροφών της Ξάνθης


Κορυφώνεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων του νομού μας, καθώς παρά τα μέτρα προστασίας, η ευλογιά συνεχίζει την επέλασή της. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε άλλες δύο εκτροφές, στο Παλιό Εράσμιο και στην Ηλιόπετρα, και σήμερα, όπως μας βεβαίωσαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης, θα γίνει η θανάτωση των ζώων, που αριθμούνται σε πάνω από 200. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη μολυσμένη εκτροφή στο Μυρωδάτο απαριθμούσε 300 ζώα. Κατά συνέπεια, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, έχουμε απώλεια 500 ζώων στην Ξάνθη. Επισημαίνεται ότι οι δύο νέες εκτροφές δεν βρίσκονται στη ζώνη προστασίας των 3 χιλιομέτρων, αλλά στη ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων, και από την Κτηνιατρική Υπηρεσία διερευνάται πώς μεταδίδεται η νόσος, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σύσκεψη στην Κομοτηνή για την ευλογιά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι προϊστάμενοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών όλων των περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ, μεταξύ αυτών και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Ξάνθης, Δήμος Τέγος. Όπως μας ενημέρωσε, έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπισή της. Επίσης, αποφασίστηκαν και δόθηκαν κατευθύνσεις για το πώς θα κινηθούν οι υπηρεσίες από εδώ και στο εξής, με μεγαλύτερη συνδρομή από άλλες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, όπως από τον ΕΛΓΟ, τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι θα διαθέσουν κτηνιάτρους ώστε να γίνονται περισσότεροι και πιο εξειδικευμένοι έλεγχοι. Όπως επισημάνθηκε, η ευλογιά έχει πάρει διαστάσεις και απαιτείται συντονισμένη και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που ορίζει το πρωτόκολλο. Όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη από τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, πανελλαδικά έχουν εντοπιστεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 104 εστίες ευλογιάς, εκ των οποίων οι 101 βρίσκονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη! Από αυτές, η μεγάλη πλειοψηφία, συγκεκριμένα 81 εστίες, έχουν εντοπιστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Όσον αφορά τα ζώα, από τα 17.500 που έχουν θανατωθεί πανελλαδικά, τα 17.000 είναι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη!

Σε lockdown όλα τα ζώα των εκτροφών της Ξάνθης

Ενόψει της εμφάνισης νέων κρουσμάτων στις εκτροφές του Παλιού Ερασμίου και της Ηλιόπετρας, έχει ληφθεί απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση της Κτηνιατρικής για γενικό εγκλεισμό των ζώων στις εκτροφές. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τέγος, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων είτε για αναπαραγωγή, πάχυνση ή βόσκηση.

Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: Δεκαήμερη απαγόρευση στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων

Όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, αποφασίστηκε δεκαήμερη απαγόρευση στη μετακίνηση και τη σφαγή των αιγοπροβάτων, για να ανακοπεί η μετάδοση της ευλογιάς. Όπως αναφέρθηκε, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την ευλογιά στα πρόβατα μετά την πάροδο του δεκαημέρου, ενώ οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται. Η απόφαση για τη δεκαήμερη απαγόρευση, που προέκυψε με ομόφωνη στήριξη όλων των συμμετεχόντων στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου. Η ευλογιά, όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη (μεταδίδεται και μέσω των πτηνών), καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι DNA και είναι πιο ανθεκτικός από τον RNA ιό της πανώλης, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία με την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. Και στην περίπτωση της ευλογιάς, επισήμανε, ακολουθούμε τους κανόνες της Ε.Ε.


Οι βουλευτές της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπαράν Μπουρχάν εκφράζουν την ανησυχία τους για την επέλαση της ευλογιάς

Μεγαλύτερη αποζημίωση ζητά ο Χ. Ζεϊμπέκ

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης δεν επαρκούν και ότι χρειάζεται ενίσχυση των υπηρεσιών με κτηνιάτρους. Τόνισε την αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα στους κτηνοτρόφους και μεγαλύτερες αποζημιώσεις, καθώς αυτές που δίνονται δεν επαρκούν για να ανακτήσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχουν χάσει. «Πρέπει να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι μας, να δοθούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις για να παραμείνουν στο επάγγελμα», σημείωσε ο κ. Ζεϊμπέκ.

Από τον καταρροϊκό πυρετό στην ευλογιά – Καθυστέρηση στη λήψη μέτρων διαπιστώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν

Την ανησυχία του, συμμεριζόμενος τους κτηνοτρόφους του νομού μας, εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Μπαράν Μπουρχάν, επισημαίνοντας πως «Άργησαν πολύ οι υπηρεσίες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ώστε να σταματήσουν τη μετάδοση της νόσου από τον Έβρο, όπου εντοπίστηκε. Σε αυτό ευθύνεται η υποστελέχωση των υπηρεσιών από κτηνιάτρους». Ο κ. Μπουρχάν ανέδειξε και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, που εμφανίστηκε σε εκτροφές της Ξάνθης, με ερώτησή του στη Βουλή, ζητώντας περισσότερα εμβόλια. Όπως ανέφερε ο κ. Τέγος, ο καταρροϊκός πυρετός μεταδίδεται από ένα είδος εντόμου, και στην Ξάνθη εμφανίστηκε ο ορότυπος R23, που συναντάται στη Βόρεια Ευρώπη, πιθανόν από μεταφορά ζώων. Σε αυτή τη ζωονόσο, ωστόσο, δεν γίνεται θανάτωση ζώων, καθώς αντιμετωπίζεται με εμβόλια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δασική πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στο όρος Παγγαίο

Η πυρκαγιά είναι έρπουσα και έχει διάσπαρτες εστίες   Iσχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις …