Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί και στην Ξάνθη: Κάλεσμα για συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 12:00

Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί και στην Ξάνθη: Κάλεσμα για συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 12:00

0

Διεκδικούν αύξηση μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας και στήριξη του δημόσιου σχολείου, ενώ ζητούν μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και προστασία από τις πειθαρχικές διώξεις


Την απεργία στηρίζουν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης και η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


Σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς, το αυξημένο κόστος ζωής και τη διαρκή υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους.

Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ επισημαίνεται ότι από τα χρόνια των μνημονίων οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 60% σε όρους αγοραστικής δύναμης, ενώ ο βασικός μισθός είναι πλέον 776 ευρώ. Οι διεκδικήσεις τους περιλαμβάνουν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, καθώς και τη θέσπιση 9μηνης άδειας ανατροφής για τους αναπληρωτές. Ακόμη, απαιτούν τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και την κάλυψη των αναγκών των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημαντική είναι η υποστήριξη που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί από διάφορους φορείς. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της πόλης, τονίζοντας πως ο αγώνας των εκπαιδευτικών αφορά τη μόρφωση των παιδιών και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Καταγγέλλουν την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, τονίζοντας τα πανάκριβα ενοίκια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης πολλών εξ αυτών. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης στις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στηρίζει ενεργά την απεργία, θεωρώντας τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δίκαια και κρίσιμα για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Οι γονείς διεκδικούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς προσλήψεις προσωπικού, μείωση των μαθητών ανά τμήμα και βελτίωση των σχολικών υποδομών. Καλούν τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας, όπως στην Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Καβάλα και τη Δράμα.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζουν τρίωρες στάσεις εργασίας την ίδια ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων τους. Η ΟΛΜΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 10:00 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς για παιδιά Ρομά ηλικίας 1-14 ετών την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου

Θα διενεργηθούν στο Παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας Ξάνθης στο Δροσερό   Στο πλαίσιο…