Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντιδράσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Σαμοθράκη

Αντιδράσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Σαμοθράκη

0

Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ζητά άμεσο διάλογο


Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» εκφράζει την ανησυχία της για τα προγραμματισμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην περιοχή της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης. Σε επερώτησή της, η παράταξη αναφέρεται στις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης, καθώς και στις ανησυχίες που διατύπωσε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους έως 280 μέτρων και διάμετρο ρότορα 236 μέτρων, σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από τις ακτές, εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς. Οι εκπρόσωποι της παράταξης τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, καθώς και για τη τοπική αλιεία, η οποία αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής.

Επιπλέον, επισημαίνουν την πιθανή οπτική ρύπανση και τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, λόγω του μεγέθους των ανεμογεννητριών και της εγγύτητάς τους στις παραλίες. Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αναδεικνύει τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως η προσβολή θαλασσοπουλιών και άλλων μεταναστευτικών ειδών.

Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» καλεί την περιφερειακή διοίκηση να συμπεριλάβει το ζήτημα στην ατζέντα του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου και να προσκαλέσει αρμόδιους φορείς, όπως το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ώστε να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δραματική η κατάσταση στην ΑΜΘ λόγω ευλογιάς

«Η κυβέρνηση παραμένει απούσα την ώρα που οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν», καταγγέλλει ο Χ. Ζεϊμ…