Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αναπόληση με συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου «27 σταγόνες και μία γουλιά»

Αναπόληση με συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου «27 σταγόνες και μία γουλιά»

0

Ο κ. Κουτσουρίδης δηλώνει στο «Ε» ενθουσιασμένος, ικανοποιημένος και χαρούμενος για την αποδοχή του κόσμου, ιδίως των παλιών φίλων και συνοδοιπόρων στη ζωή του Κ.Ο.Ξ.


Ο παιδικός του φίλος και συμμαθητής, κ. Μουσόπουλος, «ρίχνει φως» σε στοιχεία της ζωής και της πορείας του συγγραφέα παρουσιάζοντας συνάμα τη συγγραφική του διαδρομή


Το πόνημά του «27 σταγόνες και μία γουλιά» παρουσίασε ο Μάριος Κουτσουρίδης το απόγευμα της Κυριακής 6 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Ξάνθης σε μία προσπάθεια να «ξαναζωντανέψει» την ιστορία του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης.

Με αφετηρία τα 27 χρόνια της διοίκησής του στον Κολυμβητικό Όμιλο, ο κ. Κουτσουρίδης ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, συνάντησε φίλους-μέλη του Ομίλου, συνοδοιπόρους μιας ολόκληρης ζωής στον Κ.Ο.Ξ. Τελικά, μέσα από τις 240 σελίδες «ξύπνησε» μνήμες και γεγονότα από την 70χρονη πορεία του πρώτου χερσαίου Κολυμβητικού Ομίλου της Ελλάδας.

«Είμαι ενθουσιασμένος, ικανοποιημένος και χαρούμενος! Ο Κ.Ο.Ξ. αναβιώθηκε το 1973 από εμένα και για 27 χρόνια ήταν στα χέρια μου. Ο Όμιλος εδραιώθηκε από όλους μας, με τη συμβολή όλων των μελών, και αναμφισβήτητα αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στο στερέωμα της υδατοσφαίρισης και της κολύμβησης», όπως τονίζει στο «Ε» ο κ. Κουτσουρίδης, συγκινημένος από την αποδοχή του κόσμου.

«Ο Κολυμβητικός Όμιλος Ξάνθης σε όλο του το μεγαλείο! Κολυμβητές – υδατοσφαιριστές που δόξασαν τον Όμιλο και έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία του θρυλικού μας Κ.Ο.Ξ. Όπως πάντα, και όπως τόνισαν και οι ίδιοι στη σεπτή εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, ήταν γύρω μου, γιατί ήμουν δίπλα τους. Χαιρόμουν που είχα τόσα πολλά παιδιά που τα αγαπούσα και με αγαπούσαν. Τα 27 αυτά χρόνια, που συμβολίζουν οι 27 σταγόνες, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ζω για τον Κ.Ο.Ξ. και όχι από τον Κ.Ο.Ξ. Έτσι, τώρα, βρέθηκαν για μια ακόμη φορά γύρω μου, όπως τότε, όπως δείχνουν και οιφωτογραφίες, επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές! Τους ευχαριστώ όλους θερμά για ό,τι μου χάρισαν όλα αυτά τα χρόνια», όπως αναφέρει συμπληρωματικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ο Μάριος Κουτσουρίδης, ο Θανάσης Μουσόπουλος και ο Μιχάλης Σπανίδης

Εν συνεχεία, ο κ. Μουσόπουλος έκανε μνεία σε στοιχεία της ζωής και της παρουσίας του κ. Κουτσουρίδη, κλείνοντας με τη συγγραφική του παραγωγή.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων:«Από τα παιδικά του χρόνια, ο Μάριος λάτρεψε την κολύμβηση και το 1962 κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο, ενώ ανακηρύχθηκε δεύτερος πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στο αγώνισμα 100 μ. πεταλούδα.

Την αγάπη του προς την κολύμβηση τη συνέχισε το 1972, αναβιώνοντας τον διαλυμένο τότε Κολυμβητικό Όμιλο, τον οποίο στη συνέχεια υπηρέτησε με πάθος για 27 ολόκληρα χρόνια ως πρόεδρος, αλλά και ως πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ξάνθης. Στην πολυετή αυτή ενασχόλησή του, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις από την πολιτεία και τους τοπικούς παράγοντες για την προσφορά του στην κολύμβηση.

Το 1964 ασχολήθηκε με δύο ακόμη πράγματα που αγάπησε πολύ: την τέχνη του πατέρα του, τη μαγειρική, και την κιθάρα. Στην ιστορική ‘’Κληματαριά’’, δεξιώθηκε αναρίθμητες προσωπικότητες αλλά και απλούς ανθρώπους, και το αρχείο του είναι πλημμυρισμένο με δεκάδες συγχαρητήρια έγγραφα. Πρωτοπόρο δημιούργημα η καφετέρια ‘’Ξάνθεια’’ το 1972, μια τομή στην ψυχαγωγία της Ξάνθης με το πνεύμα του Μάριου. Στην κιθάρα τον απορρόφησε το Νέο Κύμα, και επέλεξε τον Κώστα Χατζή, τον οποίο, ως καλός φίλος, παρακολουθεί πιστά από τότε».

Αναφορικά με την εκδοτική παρουσία του συγγραφέα, ο κ. Μουσόπουλος εστίασε την προσοχή στο πρώτο βιβλίο του, «Για έναν Νέο Τρόπο Ζωής» (2000), ακολούθως στην πολυσέλιδη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Αναμνήσεων ρινίσματα» (2009, σελ. 362), στο μυθιστόρημα «Αφροδίτη και Αλέξανδρος» (εκδ. Σπανίδη, 2016) και τέλος στο πιο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «27 σταγόνες και μια γουλιά» (2024, εκδ. Σπανίδη, σελ. 241).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…