Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αγωνία για το μέλλον των μελισσοκόμων – Στη Βουλή η έκκληση στήριξης

Αγωνία για το μέλλον των μελισσοκόμων – Στη Βουλή η έκκληση στήριξης

0

Μείωση 70% στην παραγωγή μελιού, απειλή για την οικονομία και τη βιοποικιλότητα


Τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης, και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και Οζγκιούρ Φερχάτ (Νέα Αριστερά). Στην αναφορά τους παρουσιάζουν την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης, η οποία εκφράζει την ανησυχία για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τη δραματική μείωση της παραγωγής μελιού κατά 70%.

Οι βουλευτές ζητούν άμεση στήριξη από την κυβέρνηση για την επιβίωση των παραγωγών, τονίζοντας ότι η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τους μελισσοκόμους, αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια, την οικολογική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα. Οι μέλισσες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικονίαση των φυτών, και η μείωση των πληθυσμών τους απειλεί την παραγωγή τροφίμων, επιδεινώνοντας ήδη υπάρχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η επιστολή των μελισσοκόμων επισημαίνει, επίσης, τις καταστροφές που υπέστησαν οι βοσκότοποι, όπου ζούσαν και τρέφονταν τα μελισσοσμήνη, λόγω της φονικής πυρκαγιάς του 2023. Οι μελισσοκόμοι ζητούν από τις αρμόδιες αρχές και την Περιφέρεια την πριμοδότηση της φύτευσης δέντρων ακακίας μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) 2023-2027. Η ακακία είναι ένα φυτό άκρως εκμεταλλεύσιμο από τις μέλισσες και θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάκαμψη του κλάδου, παρέχοντας σημαντική τροφή για τα μελισσοσμήνη και αποκαθιστώντας μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε στη χλωρίδα της περιοχής.

Οι μελισσοκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν άμεσες ενέργειες για να μην καταρρεύσει ένας κλάδος με τεράστια σημασία για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Αυτό που λείπει είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών»

Δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες – Συζήτηση για την Ουκρανία και την αντα…