Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αυξημένες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την πανώλη – Διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αυξημένες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την πανώλη – Διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

0

Σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων με αυξημένες αποζημιώσεις και μέτρα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, επιβεβαίωσε από τη Βουλή ότι οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν αυξημένες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω της πανώλης και της ευλογιάς. Σύμφωνα με οδηγίες του πρωθυπουργού, επίκειται η έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αυξήσει τις αποζημιώσεις ανά ζώο, με τις ενισχύσεις για τα καθαρόαιμα θηλυκά να αυξάνονται από 150 σε 250 ευρώ, και για τα αρσενικά από 250 σε 500 ευρώ. Παράλληλα, θα προβλεφθούν αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες ζώων.

Ο κ. Κέλλας υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη στήριξη των κτηνοτρόφων, τόσο μέσω αποζημιώσεων όσο και με μέτρα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος ανασύστασης, με χρηματοδότηση που θα φτάσει το 100%. Επιπλέον, εξετάζεται το ζήτημα των ζωοτροφών, με σκοπό την παροχή περαιτέρω οικονομικής ανακούφισης στους κτηνοτρόφους.

Η νόσος βρίσκεται πλέον σε φάση αποδρομής, με τις περισσότερες περιφέρειες να έχουν ολοκληρώσει την 30ήμερη περίοδο προστασίας και επιτήρησης. Από τα συνολικά 47.000 ζώα που θανατώθηκαν, οι περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου παραμένουν υπό αυστηρότερη παρακολούθηση, ωστόσο αναμένεται σύντομα η πλήρης εξάλειψη της νόσου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δωρεάν παιδιατρικοί και οπτομετρικοί έλεγχοι σε Δροσερό και Εχίνο από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2024

Η δράση ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με ομιλίες ειδικών για την παιδική υγεία κα…