Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 15 στέμματα η καμένη γη στο περιαστικό

15 στέμματα η καμένη γη στο περιαστικό

0

Η φωτιά ξεκίνησε από το Μονοπάτι της Ζωής – Χαρακτηρίστηκε «σοβαρή και επικίνδυνη»


Άμεση και μεγάλη κινητοποίηση από Πυροσβεστική, δήμο, φορείς και εθελοντές.

Μέσα σε 3 ώρες τέθηκε σε έλεγχο


Στο πόδι ήταν όλη η Ξάνθη λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου. Οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων, η βοή από τα εναέρια μέσα  που πηγαινοέρχονταν πάνω από τις ταράτσες των πολυκατοικιών αλλά και το 112 που ήχησε σε κινητά τηλέφωνα με το μήνυμα να παραμείνουν οι κάτοικοι σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία και αγωνία καθώς επίκεντρο της φωτιάς ήταν το περιαστικό μας άλσος. Ο μεγάλος φόβος του καλοκαιριού επαληθεύτηκε στα τέλη Σεπτέμβρη και ευτυχώς οι επιπτώσεις δεν είναι η απόλυτη καταστροφή.


Με κομμένη την ανάσα όλη η πόλη από την πυρκαγιά στο περιαστικό

Η φωτιά ξεκίνησε από το Μονοπάτι της Ζωής – Χαρακτηρίστηκε «σοβαρή και επικίνδυνη»

Όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης Γιάννης Τσάπαλης, η φωτιά ξεκίνησε από το Μονοπάτι της Ζωής. Τα ακριβή αίτια διερευνώνται από την Πυροσβεστική που διενεργεί προανάκριση. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από περαστικούς που ειδοποίησαν την Πυροσβεστική στις 2.45. Δόθηκε σήμα στο drone που εντόπισε άμεσα την εστία στην δασική έκταση πίσω από την Εκκλησιαστική Σχολή. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και πολύ μεγάλη και αυτός ήταν ο λόγος που μέσα σε τρεις ώρες τέθηκε υπο έλεγχο παρότι όπως μας είπε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Χρήστος Γκίκης «η πυρκαγιά ήταν σοβαρή και επικίνδυνη. Πέρασε σχετικά εύκολα τον δρόμο παρότι δεν είχε άνεμο».

Άμεση και μεγάλη κινητοποίηση από Πυροσβεστική, δήμο, φορείς και εθελοντές

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κινητοποιήθηκαν συνολικά 30 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 7ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα, 2 Ε/Π και 3 Α/Φ. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 5 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Επίσης ο δήμος Ξάνθης διέθεσε 3 υδροφόρες και 3 JCB και μία υδροφόρα ο δήμος Μύκης. Το Δ’ Σώμα Στρατού διέθεσε δύο μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ αθρόα ήταν η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων και πολιτών που έτρεξαν να βοηθήσουν, αποδεικνύοντας την αγάπη της τοπικής κοινωνίας για το περιαστικό μας.

Μέσα σε 3 ώρες τέθηκε σε έλεγχο – 15 στρέμματα τα καμένα

Όπως μας ανέφερε ο κ. Γκίκης στις τρεις πρώτες ώρες που θεωρούνται κρίσιμες ελέγχθηκε η περίμετρος της πυρκαγιάς και αυτό ήταν καθοριστικό για να μην επεκταθεί. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνισαν οι τοπικές πυροσβεστικές αρχές ενώ παρών ήταν ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής ΑΜΘ και ο υποστράτηγος από την Θεσσαλονίκη. Παρόντες από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσάπαλης  και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Ο απολογισμός της πυρκαγιάς είναι 15 στρέμματα δασικής έκτασης κυρίως χαμηλή βλάστηση. Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση κατάσβεσης παρουσίασε αρκετές δυσκολίες καθώς η περιοχή ήταν δύσβατη. Μέχρι χθες το απόγευμα η Πυροσβεστική Ξάνθης δεν είχε κηρύξει τελική λήξη της πυρκαγιάς και ένα πυροσβεστικό όχημα παρέμεινε εκεί για να προλάβει τυχόν αναζωπυρώσεις. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, εθελοντικές ομάδες σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης περιπολούσαν στην περιοχή, εξασφαλίζοντας εντατική παρακολούθηση για την αποφυγή νέων κινδύνων.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ξάνθης τόνισε μεταξύ άλλων:  «Χάρη στην άμεση και συντονισμένη δράση του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης, του Δήμου Μύκης, των εθελοντικών ομάδων, καθώς και μεμονωμένων εθελοντών, η δασική πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και με επιτυχία. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς και τους πολίτες που συνέβαλαν στην προστασία του Άλσους μας, ενός πολύτιμου πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κύπρου Γεώργιος: «Μην ξεχνούμε, καρτερούμε την δικαίωση της Μεγαλονήσου»

Στην Ξάνθη βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετά από πρόσκληση της Μητρόπολης Ξάνθης και του…