Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση: «Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη πολιτική και οικονομική συνεργασία τα χρόνια της Κατοχής»

Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση: «Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη πολιτική και οικονομική συνεργασία τα χρόνια της Κατοχής»

0

Παρών θα είναι ο συγγραφέας, διδάκτωρ Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο «Π»

 

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, παρουσιάζουν στην Ξάνθη, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, το βιβλίο του ιστορικού κ. Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής».

Στο βιβλίο του διδάκτορα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, κ.  Χαραλαμπίδη, παρακολουθούμε την πολιτική, οικονομική και ένοπλη συνεργασία με τον κατακτητή, όπως εκδηλώθηκε στον νομό Αττικής. Μέσα από τη μελέτη αρχείων που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, περιγράφονται οι πολιτικές που ακολούθησαν οι τρεις ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις, καθώς και ο ρόλος εμπόρων, βιομηχάνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων στις οικονομικές συναλλαγές με τους κατακτητές. Επίσης, στο επίκεντρο αυτής της μελέτης βρίσκονται η δράση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ελλήνων πρακτόρων των Ες-Ες και άλλων οι οποίοι συγκρότησαν το ένοπλο σκέλος της συνεργασίας, καθώς και η δικαστική τους αντιμετώπιση μετά το τέλος της Κατοχής.

Χώρος διεξαγωγής: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Χαιρετισμοί:

–              Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής ΙΘΤΠ

–              Νίκος Κοσμίδης, πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού

–              Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Ομιλία: Ιωάννης Μπάρκας, Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα και συζήτηση με το κοινό.

 

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, είναι οικονομολόγος και διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα (2012), Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας (2014) και Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής (2023) από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Είναι ένας από τους σχεδιαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Παν/μιου, όπου και διδάσκει. Επίσης είναι εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», της πρώτης ουσιαστικής προσπάθειας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2013 για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών. Από τον Νοέμβριο του 2019 οι περίπατοι αυτοί γίνονται στο πλαίσιο του Athens History Walks.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μετακινούμενες ταυτότητες. Τεχνοτροπίες και έργα που «αποκιβωτίστηκαν» στα Άβδηρα

Εκδήλωση από την ΕΦΑ Ξάνθης το Σάββατο για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής…