Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,3% και επιβράδυνση πληθωρισμού – Τι προβλέπεται για το 2025

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,3% και επιβράδυνση πληθωρισμού – Τι προβλέπεται για το 2025

0

Σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων


Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 2,3% για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με την οικονομική δραστηριότητα να διατηρεί θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με το «Note on the Greek Economy», η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά, με ρυθμούς 2,2% το 2024 και 2,5% το 2025.

Παράλληλα, η ΤτΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3% το 2024, διατηρώντας μια θετική προοπτική για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Η ΤτΕ αναφέρει πως ο πληθωρισμός το 2024 θα υποχωρήσει λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε ήδη σημαντικά το 2023, με το ενεργειακό κόστος να αποτελεί βασικό παράγοντα πίσω από αυτή τη μείωση. Ωστόσο, παραμένουν αυξημένες οι τιμές των υπηρεσιών, γεγονός που συνεχίζει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει συνεχή αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων, με τους ρυθμούς αύξησης να επιβραδύνονται ελαφρώς το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι επενδύσεις σε ακίνητα παραμένουν ισχυρές, ενισχύοντας τις προοπτικές της αγοράς. Παράλληλα, οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, δίνουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Παρά τη θετική πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η ΤτΕ προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους. Η γεωπολιτική αστάθεια, ιδιαίτερα η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, παραμένουν πηγές ανησυχίας, καθώς μπορεί να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας και να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη, αν δεν ελεγχθούν.

Για το 2025, η ΤτΕ προβλέπει περαιτέρω επιτάχυνση της οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αγγίζει το 2,5%, κυρίως χάρη στις αυξημένες επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση. Οι ευρωπαϊκοί πόροι και οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρέη στους Δήμους: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλές 3,6 δισ. ευρώ

Εξόφληση σε έως 60 μηνιαίες δόσεις Τον δρόμο για τη ρύθμιση χρεών συνολικού ύψους 3,6 δισ.…