Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Κτηματολόγιο έκλεισε, παραμένουν ανοιχτές οι ενστάσεις  

Το Κτηματολόγιο έκλεισε, παραμένουν ανοιχτές οι ενστάσεις  

0

Περαιώθηκε η κτηματογράφηση στην Ξάνθη στις 14 Αυγούστου 2024

 

Από το Φθινόπωρο  του 2022 περιμένουν  οι πολίτες τη σύσταση των επιτροπών για τις ενστάσεις  – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον των δικηγόρων για τις επιτροπές

 

Σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας έχει μετατραπεί το Κτηματολόγιο στην χώρα μας. Όλο τελειώνει και όλο μισοτελειωμένο είναι…Και ίσως να μην ήταν άξιο αναφοράς αν δεν ταλαιπωρούσε τους πολίτες και αν δεν είναι αρνητικό αντίκτυπο σε πράξεις οικονομικού περιεχομένου, όπως αγοραπωλησίες μεταβιβάσεις ακινήτων. Χιλιάδες υποθέσεις που χρήζουν επανεξέτατασης εκκρεμούν για εκδίκαση, χιλιάδες αγοροπωλησίες βρίσκονται στον αέρα περιμένοντας τη …σύσταση επιτροπών εδώ και δύο συναπτά έτη για τηνεκδίκαση των ενστάσεων!

Περαιώθηκε η κτηματογράφηση στην Ξάνθη στις 14 Αυγούστου 2024

Το «Ε» γίνεται αποδέκτης της ανησυχίας και της αγανάκτησης των πολιτών της Ξάνθης που περιμένουν την εκδίκαση των ενστάσεών τους. Απευθύνονται σε δικηγόρους οι οποίοι τους συστήνουν υπομονή μέχρι  να …συσταθούν οι επιτροπές. Και οι επιτροπές δεν συστήνονται! Απευθυνθήκαμε στον προϊστάμενο του Γραφείου Κτηματογράφησης Ξάνθης Δημήτρη Σιάμενο, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι η κτηματογράφηση στην Π.Ε. Ξάνθης πλην της περιοχής Ευλάλου έχει περαιωθεί από τις 14 Αυγούστου 2024: «Η Κτηματογράφηση περαιώθηκε στην Ξάνθη πλην του ΟΤΑ Ευλάλου που υπάρχει μια εκκρεμότητα. Ενημερώσαμε σχετικά στις 14 Αυγούστου. Όλα τα στοιχεία από το δικό μας γραφείο έχουν μεταβιβαστεί στο Γραφείο Κτηματολογίου (πρώην Υποθηκοφυλακείο)», επεσήμανε ο κ. Σιάμενος.

Από το Φθινόπωρο  του 2022 περιμένουν  οι πολίτες τη σύσταση των επιτροπών για τις ενστάσεις

Αναφορικά με τις ενστάσεις και την εκδίκασή τους σημείωσε: «Η ημερομηνία υποβολής  των ενστάσεων έληξε το Φθινόπωρο του 2022. Υποθέσαμε ότι τουλάχιστον μέσα στο 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδίκασής τους. Αλλά δύο χρόνια μετά και δεν έχουν συσταθεί οι επιτροπές. Κατανοούμε την ανησυχία του κόσμου. Συνεχώς μας ρωτούν τι θα γίνει. Τους συστήνουμε να απευθύνονται σε δικηγόρους. Πρέπει να ασκηθεί πίεση να γίνουν οι επιτροπές».

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον των δικηγόρων για τις επιτροπές – Ζήτησε παράταση ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Χατζηφωτιάδου ανέφερε στο «Ε» ότι ενημερώθηκε στις 14 Αυγούστου ότι έχει κλείσει  το Κτηματολόγιο: Αιφνιδιαστήκαμε και στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο ζητώντας παράταση έως τις 3/9 αλλά δεν έχουμε απάντηση. Το Κτηματολόγιο ορίζει τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν δικηγόροι, Επειδή όμως είναι αμισθί δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και γι’ αυτό είναι προβληματική η σύσταση των επιτροπών. Γι’ αυτό όμως ευθύνεται ο ίδιος ο φορέας».

Το «Ε» απευθύνθηκε στο Κτηματολογικό Γραφείο Ξάνθης όπως και στο Κτηματολογικό Γραφείο Κομοτηνής που είναι το κεντρικό γραφείο για την περιφέρειά μας και παρότι αιτηθήκαμε ενημέρωση για το θέμα, αυτή  δεν κατέστη δυνατή.

Νέο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Κτηματολόγιο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή (06/09). Το νέο σχέδιο νόμο με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Στόχος του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου εντός του 2025 και την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, που θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες μεταβιβάσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

Πιο αναλυτικά, με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,

β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,

γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”,

δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…