Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα σημαντικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη στη 88η ΔΕΘ

Τα σημαντικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη στη 88η ΔΕΘ

0

To ΕΣΥ και οι μισθοί στο επίκεντρο


«Το 2027 να έχουμε ένα κράτος που θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος των μνημονίων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης


Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, του υπερτουρισμού και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας, του υπερτουρισμού και της πιθανής αναθεώρησης του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το 2027, βάζοντας τέλος στις φήμες που τον θέλουν να διεκδικεί θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να «συνταξιοδοτηθεί». «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη», είπε χαριτολογώντας, και πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για μεταπήδηση σε ευρωπαϊκή θέση. Υπογράμμισε ότι έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας με πλήρη θητεία, την οποία σκοπεύει να εξαντλήσει μέχρι την άνοιξη του 2027.

Σε αύξηση μισθών και ΕΣΥ στοχεύει για άλλη μια χρονιά ο πρωθυπουργός

Οι δύο βασικοί στόχοι του είναι η σύγκλιση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ το 2027 και ο κατώτατος τα 950 ευρώ. Επισήμανε ότι θα ήθελε να κριθεί από το αν κατάφερε να αυξήσει τους μισθούς, κάτι που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σχετικά με το ΕΣΥ, αναγνώρισε τις ανησυχίες των πολιτών και τις αδυναμίες του συστήματος, τονίζοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται. Προέβλεψε ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας και καλά αμειβόμενοι γιατροί και υπογράμμισε πως επιθυμεί να κριθεί για το αν η χώρα θα έχει ένα νέο, βελτιωμένο ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του για το ΕΣΥ, σημείωσε ότι η πανδημία αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση, αλλά παρά τις δυσκολίες, το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η μονοθεματική εστίαση στην πανδημία προκάλεσε ορισμένες καθυστερήσεις. Επισήμανε την αύξηση των μισθών των γιατρών, τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις, ειδικά στα επείγοντα περιστατικά.

Σχετικά με τους μισθούς των νέων εργαζομένων, τόνισε ότι από το 2019 η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 9%, δημιουργώντας 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Σημείωσε ότι τώρα η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει το αντίθετο πρόβλημα, καθώς δεν βρίσκονται εύκολα εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν καλύτερους μισθούς. Επίσης, επεσήμανε ότι η κάρτα εργασίας οδήγησε στην αύξηση των δηλωμένων υπερωριών και τόνισε ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμένουν εξαρτημένοι από αυτά. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους ευάλωτους συμπολίτες τα Χριστούγεννα, υπογραμμίζοντας πως αυτοί παραμένουν προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια χώρα με σταθερά θεμέλια, χαμηλή ανεργία, υψηλούς μισθούς, ψηφιοποιημένο δημόσιο τομέα και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, υπογραμμίζοντας ότι οι συγκρίσεις με την προ-χρεοκοπίας Ελλάδα είναι άστοχες.

Μηνύματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις απουσίες του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή στη χθεσινή ομιλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει «ειλικρινή σχέση» με τους προκατόχους του. «Η άποψή τους είναι πάντα σεβαστή» είπε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνώ πάντα μαζί τους.

Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, όπου ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψή του, αλλά κι ένα συντεταγμένο κόμμα, τόνισε. «Θα έλεγα σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους» πρόσθεσε.

Εξάλλου σε άλλη ερώτηση επανέλαβε περίπου το ίδιο. Σε ερώτηση για το μήνυμα των ευρωεκλογών σχετικά με τη μεσαία τάξη ανέφερε τα εξής: «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες. Ως προς τον πυρήνα υλοποίησης μεγάλων αλλαγών, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει». «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες. Ως προς τον πυρήνα υλοποίησης μεγάλων αλλαγών, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει».

«Μεγάλη αστοχία» οι φωτιές – Τι είπε για τη λειψυδρία

Σε ερώτηση για την πύρινη λαίλαπα μέσα στην Αττική ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεγάλη αστοχία. Μια φωτιά ξέφυγε και μπήκε στον αστικό ιστό. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν καίγονται σπίτια στις παρυφές της πόλης. Ακυρώνει την πολύ μεγάλη προσπάθεια και δεν θα δεχτώ καμιά μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε πρώτη φορά με έμφορτα ελικόπτερα» είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε δικαιολογημένη την κριτική αλλά μας κάλεσε «να δούμε και την μεγάλη εικόνα. Πόσοι πολίτες είδαν την πυροσβεστική να σβήνει φωτιές εν τη γενέσει τους».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το φαινόμενο της λειψυδρίας ο πρωθυπουργός μίλησε για την «ίσως πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης. Είναι πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε, αν και τα ερωτήματα για τα πεπραγμένα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δείχνει το αντίθετο.

«Έχουμε ζητήματα ύδρευσης πρωτίστως σε νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και λύσεις όπως οι συνεργασίες με την ΕΥΔΑΠ.

Ειδικά για την Αττική, έχουμε μια όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι ανησυχητική μείωση στους ταμιευτήρες».

Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε πως «μαζί με την ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο. Θα προχωρήσουμε στην ένωση των ταμιευτήρων Μόρνου και Ευήνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.  Ένα έργο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε και θα πάρει 3-4 χρόνια».

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. είπε πως «είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης νέου» προαναγγέλλοντας [πολύ αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν φορούν κράνος. Είναι μια μάχη που πρέπει να την κερδίσουμε χωρίς καμιά έκπτωση».

«Δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης για τα Τέμπη»

Ερωτηθείς για την εθνική τραγωδία των Τεμπών αρνήθηκε τις ευθύνες της κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει καμιά απόπειρα συγκάλυψης του θέματος» και πως χρέος της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της έναρξης της δίκης όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αρκέστηκε δε να πει πως πρόκειται για «εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση αλλά θα είναι πλήγμα για το κύρος της δικαιοσύνης αν δεν ξεκινήσει σύντομα. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη» είπε.

Καυστικό σχόλιο για την αντιπολίτευση

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις επόμενες εκλογές η αυτοδυναμία θα είναι άπιαστη με τον υφιστάμενο νόμο, θα συνιστούσα υπομονή. Το 2027 είναι πολύ μακριά και είναι αυτάρεσκο να μιλάω για τον εαυτό μου».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν βλέπει «σήμερα κάποια εναλλακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια φάση αφασίας πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα 50 χρόνια του, δύναμη υποτίθεται προοδευτική, καταψήφισε μια σειρά από παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Θα ήταν θετικό για τη δημοκρατία μας να υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά να είναι συγκροτημένη και κοστολογημένη. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» τόνισε.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθορίσει «τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης πέρα απ’ αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση». Και χαρακτήρισε αναμενόμενες και συνηθισμένες τις χθεσινές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες του.

Τον Ιανουάριο η συζήτηση για τον/την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όταν ρωτήθηκε για τις διαρροές περί πρότασης του Νίκου Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για «την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης με την έννοια ότι το θεωρώ προσβλητικό και για το πρόσωπό της και τον θεσμό. Η συζήτηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο».

«Τη σέβομαι και την εκτιμώ την ΠτΔ. Άδικο και για την ίδια και για τον θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της. Προφανώς η πρόθεση πάντα είναι η μέγιστη συναίνεση» υποστήριξε.

«Εξορθολογισμός» οι συγχωνεύσεις στα σχολεία

Για το καταστροφικό σχέδιο των συγχωνεύσεων των σχολείων ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να δηλώσει ότι «συγχωνεύουμε κάτι λιγότερο από 1.000 και γίνεται με γνώμονα τον εξορθολογισμό και όχι την εξοικονόμηση».

Μάλιστα, απέρριψε την κριτική εκπαιδευτικών και γονέων κάνοντας λόγο για «φασαρία» χωρίς «μεγάλη υπόσταση. Άλλα είναι τα προβλήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που πρέπει να λύσουμε. Είναι πολύ δύσκολο για ένα αναπληρωτή να ξεκινά χωρίς να ξέρει πού θα τοποθετηθεί. Δίνουμε μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών» ισχυρίστηκε.

Και επέμεινε στην απόφαση για απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές: «Δεν είναι εύκολο μέτρο στην εφαρμογή, κάνουμε όμως ένα βήμα παραπέρα. Σε άλλες χώρες υπάρχουν locker που αφήνεις το τηλέφωνο και το παίρνεις μετά το σχολείο. Δεν αποκλείω τίποτα».

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στήριξε «ανεπιφύλακτα» για πολλοστή φορά τον νόμο για «μη κρατικά» ΑΕΙ κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος προσπαθώντας να εμφανίσει «μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις» ξένων, ιδιωτικών, πανεπιστημίων με τα δικά μας, που κατά τη δική του εκτίμηση θα εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες προς όφελος των… δημοσίων ΑΕΙ.

Τέλος, παραδέχτηκε πως δεν «δούλεψε» η πανεπιστημιακή αστυνομία κάνοντας λόγο για «άστοχες» επιλογές και για τη δυνατότητα -που ήδη υπήρχε- αστυνομικής παρέμβασης όποτε κρίνουν οι πρυτάνεις, για να συλλαμβάνονται παραβατικά στοιχεία που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο.

Δεν είναι «ελληνικό» το ζήτημα της στέγης

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα την ενοικίων έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν είναι μόνο ελληνικό -αναδεικνύεται γιατί δεν είμαστε πια σε περίοδο κρίσης-» και παραδέχτηκε ότι αυτό «έρχεται στην επικαιρότητα με πολλή ένταση γι’ αυτούς που νοικιάζουν. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση» προέβλεψε.

Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»,  που αφορά ζευγάρια έως 50 ετών, θα βοηθήσει περίπου 15-20.000 πολίτες να αποκτήσουν σπίτι ισχυριζόμενος ότι «τα ενοίκια αυξάνονται γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ό,τι προσφορά και γι’ αυτό επιμένουμε στο να βάλουμε ένα φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα. Εξετάζουμε επίσης να το κάνουμε και σε άλλες περιοχές» είπε κάνοντας λόγο για «πλέγμα μέτρων που στοχεύουν να προσφέρουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι τιμές ενοικίων».

«Εφόσον χρειάζεται να είμαστε ακόμα πιο δραστικοί σε αυτό το θέμα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το project της ΧΡΩΠΕΙ θα το μετατρέψουμε σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας» ανέφερε.

Ερωτώμενος για την βραχεία μίσθωση σπιτιών, (Airbnb) είπε ακόμα ότι ο αριθμός των κλειστών σπιτιών στην Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση και για την ώρα δεν θα κάνει η κυβέρνηση άλλες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό.

Τα χρωματιστά τιμολόγια λειτούργησαν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη

Εισαγόμενο για τον πρωθυπουργό είναι και το ενεργειακό, καθώς είπε πως «κάτι δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο» και θύμισε την επιστολή, που είχε στείλει στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

«Θα πάρουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη και θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, ώστε να είναι η τιμή κάτω από τα 15 σεντς για όσο κρατάει αυτή η στρέβλωση» υποσχέθηκε, ενώ οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έδωσε «αγώνα για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το ίδιο θα κάνω και τώρα για να μην έχουμε και του χρόνου τα ίδια φαινόμενα. Τα χρωματιστά τιμολόγια θεωρώ ότι λειτούργησαν υπέρ του ανταγωνισμού» είπε.

Απέκλεισε νέα περίοδο λιτότητας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λιτότητας δηλώνοντας «κατηγορηματικά» ότι δεν οδεύουμε σε μια νέα τέτοια περίοδο. «Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο βάζει οροφές στις δαπάνες και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε απ’ αυτές τις οροφές» εξήγησε και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται ξανά η χώρα να ζήσει εποχές λιτότητας, παρακολούθησης ή έστω εποπτείας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. «Για το τεκμαρτό εισόδημα, είπαμε ότι θα κάνουμε κάποιες σημειακές διορθώσεις π.χ. σε οικισμούς με έως 1.500 κατοίκους. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος που θα είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος» ανέφερε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτοψία Τοψίδη στους οικισμούς Πολύανθου και Λινού της Ροδόπης

Οι συγκεκριμένοι οικισμοί επλήγησαν σημαντικά από την βροχόπτωση της Παρασκευής Ο Δήμος Ιά…