Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αιφνίδιο κλείσιμο του κινηματογράφου «Ζέφυρος»

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αιφνίδιο κλείσιμο του κινηματογράφου «Ζέφυρος»

0

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη προβολή της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά», γεγονός που σχολιάστηκε από τη σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου


Αντίδραση υπήρξε και από τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας – Λύση φαίνεται να δίνει ο δήμαρχος Καβάλας Θ. Μουριάδης


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελίνα Ψύκου μπαίνει στο στόχαστρο της λογοκρισίας. Πριν από λίγους μήνες είχε ξεκινήσει «ιερός πόλεμος» από το κόμμα της «Νίκης» και συγκεκριμένα ο βουλευτής Κομνηνός Δελβερούδης απηύθυνε Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαιτώντας την επαναφορά των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος.

Όσον αφορά στην προβολή της ταινίας στην Καβάλα, η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε για την ακύρωση του ντοκιμαντέρ αφορά εργασίες στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, που διαχειρίζεται τον κινηματογράφο έως και το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο για «προσχηματική παρέμβαση» που επιχειρήθηκε μέσω του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα πάντα με τον ΣΦΓΤ, υπήρχαν αντιδράσεις στα social media που δήλωναν πως θα ασκήσουν πιέσεις να μην προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» που ήταν προγραμματισμένη για την 9 Σεπτεμβρίου στον Ζέφυρο: «Η εξέλιξη του θέματος εξυπηρετεί αποκλειστικά όλους όσους δήλωναν έγγραφα στα social media ότι θα ασκήσουν πιέσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση για τη μη προβολή του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά”».

Με επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο επανέρχεται το θέμα

Με δηκτική ανακοίνωση, η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις «που αφορούν το αιφνίδιο κλείσιμο του θερινού κινηματογράφου Ζέφυρος».

Όπως τονίζει «οι ισχυρισμοί του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας σχετικά με την προσχηματική αυτή ενέργεια, η οποία συνδέεται άμεσα με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά», εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ελευθερία έκφρασης και τον σεβασμό στον πολιτισμό στην Περιφέρεια μας».

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ζητά από την διοίκηση της Περιφέρειας να απαντήσει ξεκάθαρα στα εξής ερωτήματα:

  • «Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για το πρόωρο κλείσιμο του κινηματογράφου; Οι επίσημες εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής κρίνονται ανεπαρκείς και ασαφείς.
  • Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της απόφασης αυτής και της προβολής του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά»; Είναι αποδεκτό να περιορίζεται η ελευθερία έκφρασης με αυτό τον τρόπο;
  • Γιατί οι έλεγχοι από την Αστυνομική Αρχή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενεργοποιούνται τώρα, μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του κινηματογράφου; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που καθιστά απαραίτητους αυτούς τους ελέγχους ακριβώς αυτή τη στιγμή;
  • Πώς εξηγείται η απότομη αλλαγή στάσης σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία για την εκτέλεση των εργασιών στο Αμφιθέατρο; Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην παραβίαση αυτής της συμφωνίας;

Ελίνα Ψύκου: «Η προβολή της ταινίας μου “Αδέσποτα Κορμιά” στην Καβάλα από όσο φαίνεται ακυρώνεται γιατί η κρατική λογοκρισία αποφάσισε να δείξει και επίσημα τα δόντια της»

Η Ελίνα Ψύκου από τη μεριά της αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της: «Και ενώ αποσύρθηκε ακόμη μία ταινία από το ΥΠΠΟ και τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ (αφήνοντας ουσιαστικά τη Φόνισσα μόνη), και ενώ ιδρύθηκε ο πολυαναμενόμενος νέος ενιαίος φορέας για τα οπτικοακουστικά με ένα ΔΣ αποτελούμενο μόνο από δικηγόρους και οικονομολόγους (ε, και ένα μηχανολόγο – ας φανταστούμε αντίστοιχα έναν φορέα που αφορά π.χ. την οικονομία αποτελούμενο κυρίως από κινηματογραφιστές), η προβολή της ταινίας μου Αδέσποτα Κορμιά στην Καβάλα στο πλαίσιο των περιφερειακών προβολών του Thessaloniki International Film Festival από όσο φαίνεται ακυρώνεται γιατί η κρατική λογοκρισία αποφάσισε να δείξει και επίσημα τα δόντια της».

O δήμαρχος Καβάλας δίνει τη λύση με την παραχώρηση του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας κάλεσε ανοιχτά την «Καβάλα να τιμήσει την ελευθερία της έκφρασης», δια του Δημάρχου της πόλης, με την προβολή του ντοκιμαντέρ Αδέσποτα κορμιά στη Μεγάλη Λέσχη από τον Δήμο Καβάλας, σε συνεννόηση με τον ΣΦΓΤ, τη Κινηματογραφική Λέσχη και τη σκηνοθέτιδα [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Σημερα το πρωί 10 Σεπτεμβρίου 2024 ανακοινώθηκε ότι ο Θόδωρος Μουριάδης απάντησε θετικά στο αίτημα Πρωτοβουλίας-ΣΦΓΤ-Κινηματογραφικής Λέσχης για προβολή του επίμαχου ντοκιμαντέρ υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, παραχωρώντας για τον σκοπό αυτό το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η βόρεια Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας

Μειώνεται ο αριθμός των ημερών παγετού – Hotspot κλιματικής αλλαγής η χώρα Κατά 1,5 …