Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε καλό κλίμα συμφώνησαν για πιο στενή συνεργασία Μητσοτάκης-Ερντογάν

Σε καλό κλίμα συμφώνησαν για πιο στενή συνεργασία Μητσοτάκης-Ερντογάν

0

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου


Περίπου δύο μήνες έπειτα από την τελευταία τους συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιούλιο, με φόντο τότε την επετειακή Σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν την Τρίτη ένα νέο τετ α τετ και πάλι στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Στην ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρεία ανέφερε: «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», προστίθεται στην ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας».

Πάντως, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός. Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να αναπτύξει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δείχνουν ειλικρινή πρόθεση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…