Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ρεκόρ εγγραφών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Ρεκόρ εγγραφών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

0

80 – 90 νέες εγγραφές φέτος στην Ξάνθη – Έως 50 τα προηγούμενα χρόνια


Φοιτήτρια ετών 70 που ξεκίνησε από Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας –  Έχουν 5 μόνιμους καθηγητές – Περιμένουν αναπληρωτές – Ξάνθη και Ροδόπη έχουν το ρεκόρ αναλφαβητισμού στην περιφέρειά μας


«Συνωστισμός» παρατηρείται φέτος στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στην Ξάνθη και στα χωριά Μύκη και Κένταυρο! Ρεκόρ εγγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η Διεύθυνση εξετάζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και 4ο τμήμα στην Ξάνθη από τα τρία που λειτουργούσαν.

 80 – 90 νέες εγγραφές φέτος στην Ξάνθη – Έως 50 τα προηγούμενα χρόνια

Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του Σχολείου και των παραρτημάτων  του Χρήστος Αλεξούδας οι εγγραφές φέτος στην Ξάνθη έχουν ξεπεράσει τις 90 ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν έως 50 για το λόγο αυτό θα λειτουργήσουν σίγουρα τρίτα τμήματα και ενδέχεται να δημιουργηθεί και τέταρτο. Αντίστοιχα από ένα τμήμα λειτουργούν σε Κένταυρο και στην Μύκη και συνολικά οι εκπαιδευόμενοι ανέρχονται σε 200: «Κάποιους τους ωθεί η ανάγκη να τελειώσουν το Γυμνάσιο γιατί διαφορετικά δεν μπορούν ούτε σε σεμινάριο να γραφτούν, ούτε στην Καθαριότητα να δουλέψουν. Υπάρχουν όμως και αυτοί που για κάποιο λόγο δεν τέλειωσαν το σχολείο και θέλουν να το κάνουν τώρα. Από φιλομάθεια. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό κάνουν αυτά τα Σχολεία. Δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στην μόρφωση», σημειώνει ο κ. Αλεξούδας.

Φοιτήτρια ετών 70 που ξεκίνησε από Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Όπως μας ανέφερε είναι κάποιοι που γράφονται και δεν παρακολουθούν ή τα παρατούν γιατί φεύγουν στο εξωτερικό για δουλειά αλλά συνήθως όσοι γράφονται είναι συνεπείς. Μάλιστα υπάρχει μια περίπτωση γυναίκας που στο Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας τέλειωσε το γυμνάσιο, το λύκειο, έδωσε πανελλήνιες πέρασε στην Σχολή φιλολογίας στην Κομοτηνή και πήρε και το πτυχίο της. Είναι σήμερα 70 ετών και η προσπάθειά της ξεκίνησε πριν 10 χρόνια!

Έχουν 5 μόνιμους καθηγητές – Περιμένουν αναπληρωτές

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Ξάνθης στεγάζεται στο 5ο Γυμνάσιο ενώ τα παραρτήματα σε Μύκη και Κένταυρο στα δημοτικά σχολεία αντίστοιχα. Λειτουργούν απογευματινές ώρες από τις 4.30 μ.μ. – 8.20 μ.μ. Όπως μας ανέφερε ο κ. Αλεξούδας τα παραρτήματα έχουν από ένα μόνιμο καθηγητή φιλόλογο, ενώ στην Ξάνθη 3 μόνιμους και αναμένονται αναπληρωτές καθηγητές για να καλύψουν το πρόγραμμα.

Ξάνθη και Ροδόπη έχουν το ρεκόρ αναλφαβητισμού στην περιφέρειά μας

Σ’ ότι αφορά τα οφέλη είναι αυταπόδεικτα. Όπως σημειώνει ο κ. Αλεξούδας το ΣΔΕ έχει βοηθήσει πολύ την τοπική κοινωνία. Οι περισσότεροι που φοιτούν είναι από την μειονότητα αλλά όχι από το Δροσερό.

Να σημειώσουμε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάσαμε σε ρεπορτάζ μας στο φύλλο της 17/9/2024, η Ξάνθη και η Κομοτηνή έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στην περιφέρειά μας που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμενα η Ξάνθη είναι δεύτερη με το  5,5% στους άνδρες  και 9,3% γυναίκες και η Ροδόπη πρώτη με  5,8 % στους άνδρες και 10,4% στις γυναίκες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…