Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

0

Υψηλός καλεσμένος
Τις Γιορτές μας για την Παλιά Πόλη τίμησε και ο Κώστας Καραμανλής, ανταποκρινόμενος στην σχετική πρόσκληση του Αλέκου Κοντού.
Στάθηκε όμως άτυχος ο πρώην πρωθυπουργός διότι η βροχή ως γνωστόν «χάλασε» τελείως την εκδήλωση έναρξης των εκδηλώσεων.
Ελπίζω την επομένη, που έστρωσε ο καιρός, να απόλαυσε τα σουβλάκια και σουτζουκάκια στο στέκι της ΣΕΚΕ και να έμεινε ευχαριστημένος.
Γ.Δ.


Η ακύρωση της έναρξης των Γιορτών
Από άποψη οργανωτική και βέβαια συναισθηματική, η ακύρωση της σχετικής τελετής έναρξης των Γιορτών Παλιάς Πόλης ήταν ένα αρνητικό γεγονός.
Ένα γεγονός βέβαια που δεν ευθύνεται ανθρώπινος παράγοντας παρά η έντονη βροχή.
Ευτυχώς, από την επομένη, την Κυριακή, ο καιρός έστρωσε και οι υπόλοιπες ημέρες κατά πως μας ενημερώνει η ΕΜΥ, θα κυλήσουν με καλό ζεστό καιρό.
Και μια παρατήρηση: Σάββατο από νωρίς, στην πόλη υπήρχε μεγάλο πλήθος κόσμου. Άτομα, παρέες, γκρουπ εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.
Μήνυμα θετικό για τις Γιορτές μας οι οποίες κερδίζουν εξαιτίας πάντα του Παραδοσιακού Οικισμού, μη το ξεχνάμε αυτό, διότι οι περισσότεροι επισκέπτες προς τα εκεί κατευθύνονταν κι εκεί περιηγήθηκαν. Ας το’ χουν υπόψιν τους οι τοπικοί μας άρχοντες.
Γ.Δ.


Απαγορεύεται το τραγούδι
Ναι, σωστά διαβάσατε στον τίτλο. Το τραγούδι απαγορεύεται από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν ακόμη και στο σπίτι!
Το ισλαμικό καθεστώς πήρε αυτή την απόφαση διότι θεωρεί ότι το γέλιο ξεφεύγει, δίνει άλλη διάσταση στη ζωή, δείχνει την ευχάριστη πλευρά, την ανθρώπινη, την φωτεινή και αισιόδοξη.
Δηλαδή, αυτά που αντιμάχονται οι φανατικοί μουλάδες που θέλουν τις γυναίκες ντυμένες στα μαύρα, στο περιθώριο, την μη ζωή αλλά την απόλυτη υποταγή στο καθεστώς και τον άνδρα.
Μαύρα απ’ έξω, μαύρα από μέσα στην ψυχή, στην καρδιά. Ούτε χαμόγελο, ούτε γέλιο, ούτε νανούρισμα στα παιδιά. Μόνον σιωπή, υποταγή. Ένα τρόπος ταφής ζωντανών γυναικών που ζουν σαν σκιές, χωρίς νόημα, χωρίς ελπίδα.
Γ.Δ.


Μας μάτιασαν…
Αυτό πάλι!!! Τέσσερις μήνες έχουμε να δούμε βροχή στην Ξάνθη και ο καιρός διάλεξε την ημέρα των εγκαινίων των γιορτών Παλιάς Πόλης για να βρέξει! Είναι γκαντεμιά, πως να το κάνουμε. Έτσι αναβλήθηκε η συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη που συνέπεσε με την ώρα της βροχής και μεταφέρθηκε την Κυριακή. Οι σύλλογοι πάντως άνοιξαν τα στέκια μετά την βροχή και μάλιστα είχαν και πολύ κόσμο. Γενικά και τις δύο μέρες είχε πολύ κόσμο στις γιορτές μας. Ας ελπίσουμε να συνεχίσουμε έτσι  –  με κόσμο εννοούμε όχι με βροχή!
Μ.Ξ.


Παράλειψη ή κάτι άλλο;
Επί 32 συναπτά χρόνια ο δήμος Ξάνθης δια του αρμόδιου αντιδημάρχου και της γραμματείας αυτού, δεν παρέλειψε ούτε μια χρονιά να μας αποστείλει το έντυπο πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
Φέτος λοιπόν, στην 33η χρονιά, μέχρι στιγμής η Εφημερίδα μας δεν έχει παραλάβει κανένα ενημερωτικό έντυπο.
Το γεγονός μας προξένησε εντύπωση και προβληματισμό.
Διότι να έχασε τον δρόμο ο αρμόδιος υπάλληλος, δύσκολο. Να είχε εντολή να μας αποκλείσει από ανώτερό του; Δύσκολο να γίνει δεκτό. Άρα κάτι άλλο συνέβη.
Προφανώς θα γίνει γνωστό. Εξάλλου ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.
Και κάτι τυπικό μεν αλλά ουσιαστικό: Στην αφίσα των Γιορτών Παλιάς Πόλης ξεχάστηκε η αρίθμηση του έτους «ζωής» των Γιορτών.
-Αντιδήμαρχε Μιχάλη Τσέπελη τα λάθη μαζεύονται… παρά τις προσπάθειές σου.
Γ.Δ.


Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ξάνθη
Σε γνώριμα στέκια ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στα στέκια της Ξάνθης και μάλιστα την μέρα που ξεκίνησαν οι γιορτές Παλιάς Πόλης, επίσης γνώριμες για τον ίδιο καθώς ήταν φοιτητής από το 1997 στην Ξάνθη. Η επίσκεψή του συνέπεσε και με τις μέρες ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ, όπως η σημερινή 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου πριν 50 χρόνια! Και τώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου. Όλα έχουν την σημειολογία τους. Πάντως η υποδοχή του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν θερμή. Παλιά αλλά και νέα στελέχη παραβρέθηκαν στην ομιλία του στο Επιμελητήριο δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο και την εμπιστοσύνη τους.
Μ.Ξ.


Βενέτης Καρτσίδης 1954-2024
Έφυγε από τη ζωή ένας ξανθιώτης, ο Άκης Καρτσίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε προβλήματα υγείας.
Υπήρξε από τη μαθητική του ζωή ένα ξεχωριστό άτομο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, υπήρξε δραστήριο μέλος του Σκακιστικού Συλλόγου και ξεχώριζε για τις ιδέες του.
Είχε από νέος πνευματικές αναζητήσεις τις οποίες στη μέση ηλικία δημοσίευε με σύντομα κείμενα στην Εφημερίδα μας και στη συνέχεια εξέδωσε ως «VEN-KAR- Στοχαστής». Πρόκειται για τα βιβλία, «σταλιά-σταλιά», «Αντικλείδι του Νου και της Ψυχής», «Ανθρωπο-Κεντρικά», «Συλλογισμοί» και άλλα πολλά.
Αποχαιρετούμε τον φίλο Άκη με ωραίες αναμνήσεις γι’ αυτόν.
Γ.Δ.


3 Σεπτεμβρίου 1974-2024
Τι να γράψεις, τι να πεις αλήθεια για τη συμπλήρωση 50 χρόνων σήμερα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ;
Τι να πρωτογράψεις, τι να πρωτοθυμηθείς; Δύσκολο πλέον γιατί η αποτίμηση, προσέγγιση και ανάλυση της έννοιας «ΠΑΣΟΚ» είναι δύσκολη.
Κι αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως είναι οι άνθρωποί του, η ηγεσία του, τα έργα, η ζωή τους, οι δηλώσεις τους, εκείνες οι ξεχωριστές προσωπικότητες με κυρίαρχη φυσικά αυτή του ιδρυτή του, του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ένα κόμμα κι ένας ηγέτης μύθος. Αγαπήθηκε και πολεμήθηκε. Έμεινε και θα συνεχίσει να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης που λατρεύθηκε όσοι λίγοι.
Μισός αιώνας ΠΑΣΟΚ και έπεται συνέχεια.
-Χρόνια Πολλά ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Ιστορία της Ξάνθης
Στη μικρή συμποσιακή παρέα, ήρθε ο λόγος για την Ιστορία της Ξάνθης.
Η διαπίστωση ήταν απίθανη και ως έναν βαθμό αναμενόμενη.
Η ομήγυρη απαρτιζόμενη μεταξύ των άλλων κι ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού, κατέληξε ότι οι Ξανθιώτες σε μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζουν το άμεσο παρελθόν του τόπου που ζουν.
Δεν πρέπει να εκπλήσσονται οι φίλοι και καθημερινοί αναγνώστες της στήλης για τη διαπίστωση αυτή. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που οφείλουμε να την πούμε, να την παραδεχτούμε και να την θεραπεύσουμε άμεσα.
Θυμίζω απλά ότι πριν χρόνια ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης με πρόεδρο τον Γιώργο Ταβουλτσίδη είχε προχωρήσει στην έκδοση φυλλαδίων με την ιστορία της Ξάνθης. Τα φυλλάδια αυτά στάλθηκαν σε όλα τα σχολεία της πόλης και των χωριών για να χρησιμοποιηθούν από τους δασκάλους και καθηγητές.
-Μάλλον θα πρέπει να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο εκ νέου.
Γ.Δ.


Υποψήφιοι χωρίς ενημέρωση
Πρόκειται για μια αρνητική ιδιαιτερότητα της Ξάνθης. Η οποία προφανώς δεν μας τιμά σαν πόλη, ένα από τα αρκετά αρνητικά που συμβαίνουν και μας ξεχωρίζει ως νομό και ως ανθρώπους.
Υπάρχει η διαπίστωση ότι οι κατά καιρούς υποψήφιοι δήμαρχοι, βουλευτές, περιφερειάρχες, υποψήφιοι άλλων αξιωμάτων ότι στερούνται σφαιρικής ενημέρωσης των θεμάτων του νομού συνολικά και του χώρου που επιθυμούν να προσφέρουν.
Δηλαδή, δεν έχουν ενημέρωση τι γίνεται γύρω τους, ποια τα προβλήματα, τα αιτήματα, οι αποφάσεις που λαμβάνονται τοπικά, περιφερειακά ή και κεντρικά.
Αυτή τους δε η έλλειψη οφείλεται στην μη ενημέρωσή τους καθημερινά από τα Μέσα Επικοινωνίας της Ξάνθης.
Και απορείς, και λες, πως είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να θέλουν ν’ ασχοληθούν με την πόλη ή το νομό όταν δεν γνωρίζουν ποια τα θέματα και τα προβλήματα; Όταν δεν διαβάζουν π.χ. τον Τοπικό Τύπο;
-Τι να πει κανείς;…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …