Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

0

«Πόρτο Λάγος, αγάπη μου»
Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με το μικρό λιμάνι του Πόρτο Λάγος και όλα όσα συναποτελούν το λιμάνι, την λίμνη, τα άλση, τα αρχαιολογικά και βυζαντινά ευρήματα.
Ναι, υπάρχουν, κι ανάμεσά τους ο Ανάργυρος Προμοίρας.
Τον συναντήσαμε, συζητήσαμε, τον ακούσαμε να μιλά παθιασμένα για το Πόρτο Λάγος όσο λίγοι άνθρωποι.
Σύντομα λοιπόν θα δημοσιεύσουμε στην Εφημερίδα μας τη συζήτηση και όλα όσα μας είπε για το Πόρτο Λάγος, για το λάδι, για τις ευκαιρίες της περιοχής, για όσα μπορούν να γίνουν και δεν γίνονται και ποιοι είναι αυτοί που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής.
Γ.Δ.


Χα, εδώ σε θέλω υπουργέ
Θα το έχετε πληροφορηθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί δεν δέχεται να βάλει το σήμα που ενημερώνει τους πελάτες ότι ο οδηγός υποχρεούται να δέχεται πληρωμές με κάρτα και να εκδίδει απόδειξη. Οι ταξιτζήδες ξεκίνησαν αντάρτικο με το υπουργείο Οικονομικών και όπως γίνεται φανερό, επίκεινται συγκρούσεις.
Το υπουργείο θεσμοθέτησε την τοποθέτηση POS στα ταξί, την πληρωμή με κάρτα και κοπή απόδειξης. Όλα τα παραπάνω ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες και εφαρμόζονται.
Τώρα, ποια εξέλιξη θα υπάρξει στην ανυπόληπτη χώρα μας, εδώ είμαστε για να δούμε να επαναλαμβάνονται διάφορες τραγελαφικές εικόνες.
Γ.Δ.


Ας σοβαρευτούν
Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και τον Οκτώβριο δηλώνει δια του αρμόδιου υπουργού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Προφανώς πρόκειται για ανέκδοτο διότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η επιδότηση αυτή είναι μερικά ευρώ. Και με το να σου επιδοτούν 10 ευρώ είναι κοροϊδία. Όταν  μάλιστα, όπως μου έλεγε προχθές φίλος συμπολίτης ότι υπάρχουν Ρομά οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα 1.000 έως 1.500 ευρώ. Κι αυτοί μάλιστα μόνο παίρνουν και φυσικά ούτε ρεύμα, νερό πληρώνουν.
Προσοχή λοιπόν χρειάζεται από κάποιους υπουργούς όταν κάνουν δηλώσεις και κυρίως να γνωρίζουν καλά τα θέματα. Οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι. Γνωρίζουν τι πληρώνουν για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα μόνον στη χώρα μας κύριοι.
-Ας σοβαρευτούν λοιπόν.
Γ.Δ.


Τέλος η περίοδος χάριτος
Δεύτερη κόντρα της δημοτικής αρχής με την μείζονα αντιπολίτευση μέσα σε ένα μήνα. Η αρχή έγινε με την έναρξη του έργου της Λ. Στρατού και τώρα με την παρακράτηση 500.000 ευρώ από της ΚΑΠ για ληξιπρόθεσμα χρέη του δήμου. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είσαι λογιστής δύσκολα καταλαβαίνεις τι ακριβώς συνέβη με τα χρέη και γιατί δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους. Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι είναι χρέη από το 2014 που δεν μπορούσαν να πληρωθούν γιατί στερούνται νομιμότητας, η αντιπολίτευση παραθέτει 5 – 6 νόμους δείχνοντας πως θα μπορούσαν να πληρωθούν και ο δημότης απλά καταλαβαίνει ότι ο δήμος δεν πλήρωσε κάποιο χρέος και του έγινε παρακράτηση από την ΚΑΠ. Κι αυτό βέβαια είναι περίεργο. Γιατί αν είναι να τους παρακρατούν από τις ΚΑΠ όσους δήμους χρωστούν τότε θα είχαμε πολλούς χρεωκοπημένους. Βεβαίως αυτό που καταλαβαίνει επίσης ο δημότης είναι ότι η περίοδος χάριτος πέρασε για την δημοτική αρχή και τώρα αρχίζουν οι συγκρούσεις με την αντιπολίτευση.
Μ.Ξ.


Ένα θέμα αξιοπιστίας
Ένας από τους ρόλους του Τύπου είναι κι αυτός. Δηλαδή να βλέπει και να επισημαίνει μικρά ή μεγάλα λάθη, παραλείψεις, διορθώσεις, συμπληρώσεις ενεργειών ή στραβά κι ανάποδα εντός των ορίων των δήμων.
Αυτή η διαδικασία εκ μέρους μας τουλάχιστον γίνεται με καλή διάθεση στο να επισημανθεί και διορθωθεί η όποια αστοχία.
Εξάλλου έτσι η κριτική έρχεται προς την κάθε εξουσία όποια κι αν είναι αυτή.
Κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι, όλοι σε τοπικό επίπεδο η επισήμανση εκ μέρους του σοβαρού και έγκυρου Τύπου τους βοηθά να διορθώνουν, συμπληρώνουν μια ενέργειά τους, απόφασή τους.
Κάθε κριτική δεν κρύβει υστεροβουλία. Αυτοί που το κάνουν είναι εξάλλου γνωστοί σε όλους και δεν είναι αξιόπιστοι.
Γ.Δ.


Το πόρισμα της Διακομματικής Ι
Τον βουλευτή Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδη Στυλιανίδη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Παρακολουθώ όμως την κοινοβουλευτική του παρουσία και ομολογώ πως είναι αξιόλογη, επίκαιρη και ουσιαστική· τόσο για θέματα του νομού Ροδόπης όσο και της Θράκης συνολικά.
Πριν λίγες ημέρες ο κ.Στυλιανίδης έθιξε ένα θέμα που αφορά την Θράκη και ως εκ τούτου και την Ξάνθη.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm επισήμανε την κυβερνητική αργοπορία στην εφαρμογή του πορίσματος για την Θράκη. Μάλιστα ζήτησε από την πρόεδρο της Διακομματικής Ντόρα Μπακογιάννη να πιέσουν από κοινού για να ξαναζωντανέψουν όσα περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο του πορίσματος.
Γ.Δ.


Το πόρισμα της Διακομματικής ΙΙ
Η ουσία των δηλώσεων Στυλιανίδη επικεντρώθηκαν στο καίριο και βασικό πρακτικό σύνθημα «Ποιος παρακολουθεί την εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης
Η σκληρή πραγματικότητα στο θέμα είναι ότι κανείς ουσιαστικά δεν παρακολουθεί την πορεία του πορίσματος για να υλοποιηθεί η εφαρμογή του.
Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι  «δεν αρκεί να κάνεις εξαγγελίες σαν κυβέρνηση και  να χαράσσεις πολιτικές, όταν οι υπουργοί την επόμενη μέρα αρκούνται στο να φωτογραφίζονται και να κοιτούν την δημοτικότητά τους. Θα πρέπει πρώτα να παράγουν έργο και μετά βεβαίως να πάρουν το ποσοστό πολιτικού οφέλους που τους αναλογεί».
Ο ίδιος συνεχίζοντας παρατήρησε πως «έχουμε καθυστερήσει τραγικά στην εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης» και ζήτησε επιτακτικά «θα πρέπει το πράγμα να ξαναζωντανέψει».
Γ.Δ.


Ελευθερώθηκε το πεζοδρόμιο


Μία μικρή ακόμη ικανοποίηση από τις πολλές που απολαμβάνει η στήλη, όταν σχόλιά της βρίσκουν σύμφωνες τις δημοτικές αρχές και γενικά τις αρχές του τόπου. Όταν δηλαδή μια παρατήρηση ή μία επισήμανση βρίσκει σύμφωνους τους υπεύθυνους που προχωρούν στην θεραπεία του θέματος.
Αυτό ισχύει για το περίπτερο επί της 28ης Οκτωβρίου απέναντι από το ξενοδοχείο «Ξανθίππειον» που έκλεισε. Η επισήμανση αφορούσε ότι το εν λόγω περίπτερο εμπόδιζε την κυκλοφορία των πεζών, κυρίως ηλικιωμένων και μητέρων. Ο δήμος Ξάνθης αντέδρασε άμεσα, απομάκρυνε το περίπτερο και ιδού η φωτογραφία με την άνετη κυκλοφορία των πεζών.
Γ.Δ.


Κρίσιμο το ντιμπέιτ
Τους είδαμε σχεδόν όλους τους υποψήφιους προέδρους στην Ξάνθη εκτός του Παύλου Γερουλάνου. Τους ακούσαμε, συζητήσαμε μαζί τους, μάθαμε τις απόψεις τους για το τι επιθυμούν να δημιουργήσουν για το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία όταν εκλεγούν πρόεδροι.
Αρκεί αυτή η σύντομη επίσκεψη για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα; Προφανώς όχι. Μη ξεχνάμε όμως ότι ο καθένας από τους υποψήφιους έχει τη δική του προσωπικότητα, την δική του σκευή, η οποία λίγο-πολύ είναι γνωστή και μπορεί να αποτελέσει πεδίο εξαγωγής συμπερασμάτων ως προς το ειδικό βάρος του κάθε υποψήφιου.
Κι ενώ είδαμε και ακούσαμε τους πέντε από τους έξι, νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη να βγουν σίγουρες προβλέψεις ως προς το ποιοι θα ξεχωρίσουν στις δύο πρώτες θέσεις.
Μία εκτίμηση που υπάρχει είναι το σημερινό ντιμπέιτ στην ΕΡΤ όλων των υποψηφίων και σε όσα θα κληθούν να απαντήσουν και να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι συνολικά σε πανελλαδικό επίπεδο πλέον. Λέγεται ότι το ντιμπέιτ θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Θα το παρακολουθήσουμε…
Γ.Δ.


Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απάτες
Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απάτες, όπου μέσα από ένα σενάριο απατεώνες προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό για δήθεν ατυχήματα μέλους της οικογένειας  του θύματος με στόχο να γίνουν πιστευτοί  και να αποσπάσουν χρήματα. Πρώτα θύματα ήταν η πιο ευάλωτη ομάδα, οι ηλικιωμένοι με τους οποίους έκαναν «χρυσές» δουλειές Τώρα έφτασαν να κάνουν το ίδιο και στα παιδιά. Πρόσφατο θύμα ένας 13χρονος που του πούλησαν το παραμύθι ότι η μητέρα του είχε τροχαίο και τραυμάτισε ένα παιδί και για να μην πάει φυλακή θα πρέπει να τους δώσει ότι έχει στο σπίτι και μάλιστα τον καθοδηγούσαν πού να ψάξει. Τους έδωσε μια φορά ότι βρήκε πετώντας τα από το μπαλκόνι αλλά δεν τους έφτασαν και ξαναπήραν τηλέφωνο. Όμως ατύχησαν γιατί στο μεταξύ ήρθε η μητέρα και με πολύ ψυχραιμία πήρε την αστυνομία και παγίδευσαν και συνέλαβαν τους δράστες. Και στην περιοχή μας έχουν γίνει πολλές τέτοιες απάτες και αρκετές συλλήψεις.
Περίσσεψε η απατεωνιά …στην εποχή μας. Μηχανεύονται τα πιο απίθανα κόλπα για να βγάζουν άκοπα χρήματα.!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοτική Αστυνομία. Πότε; Σχήμα οξύμωρο: Σε άλλους δήμους συζητούν για την ενίσχυση της υπ…