Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

0

Η επίσκεψη Άννας Διαμαντοπούλου

Μετά την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην πόλη μας και την υπόλοιπη περιφέρεια, το Σάββατο είχαμε την επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου.
Ευγενική, καταρτισμένη, έκανε μια σύντομη ομιλία προς τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ μιλώντας με στοιχεία και ρεαλισμό αποδεικνύοντας ότι οι γνώσεις και η εμπειρία αποτελούν τα δύο σοβαρά συστατικά της υποψηφιότητας της για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στην ομιλία της με στοιχεία και με παραδείγματα τεκμηρίωσε τις δικές της απόψεις για το πως θα λειτουργήσει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για να υλοποιήσει τα σχέδιά του ως κυβέρνηση. Κι αυτή η κυβερνησιμότητά της αποτελεί το μεγάλο και ξεχωριστό συστατικό έναντι των υπολοίπων ανθυποψηφίων της.
Γ.Δ.


Επιθετική ρητορική
Ακούω τα σποτάκια στην τηλεόραση που στέλνουν προς δημοσιοποίηση Φιλοζωϊκά Σωματεία και ομολογώ πως μου προξενούν δυσάρεστη εντύπωση.
Κατ’ αρχάς σχεδόν όλα έχουν έναν επιθετικό-τιμωρητικό λόγο. Ελάχιστα έχουν ενημερωτικό περιεχόμενο. Διακατέχονται από ένα μένος τα Φιλοζωϊκά αυτά Σωματεία σα να θέλουν να εξαφανίσουν τους ανθρώπους από τον πλανήτη. Τέτοια επιθετικότητα διακρίνω και ρωτώ, δεν αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι αυτοί ότι η κοινωνία μας είναι δημιούργημα των ανθρώπων;
Ότι απαιτείται συνεργασία, ενημέρωση και κατανόηση για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων;
-Απορώ για την αξιολόγηση κάποιων που τοποθετούν τα ζώα πάνω από τους ανθρώπους…
Γ.Δ.


Συζητήσεις για νέο εκλογικό Νόμο;
Κατά πως ακούγεται «έσκασε μύτη» η συζήτηση για νέο εκλογικό Νόμο. Στην Ελλάδα μας φυσικά. Λοιπόν, με λίγα λόγια με τον νέο Νόμο θα κατέβει το ποσοστό για την αυτοδυναμία και θα ανέβει το ποσοστό για είσοδο στη βουλή από το 3% που είναι σήμερα στο 5%. Λέγεται δε ότι η αυτοδυναμία να εξασφαλίζεται με 32-33% αντί του 36-37% που είναι σήμερα.
Προς το παρόν η κυβέρνηση διαψεύδει ότι στο υπουργείο Εσωτερικών προτείνονται διάφορα σενάρια-μοντέλα για νέο εκλογικό νόμο.
Πάντως από τη στιγμή που υπάρχει καπνός, ζήτημα υπάρχει. Το πότε θα σερβιριστεί το νέο μοντέλο, αυτό θα το κρίνει η ίδια η κυβέρνηση και τα γεγονότα.
Γ.Δ.


Θα μπει μια τάξη
Το γράφω καιρό τώρα, ίσως και χρόνια. Σημείωνα ότι καλά τα επιδόματα του στυλ «δώσε και μένα καλέ θείε της κυβέρνησης».
Μέχρι που η επιδοματική ιστορία ξεχαρβαλώθηκε τελείως και σ’ αυτήν την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας οι επιδοματούχοι είχαν φθάσει σε αριθμό τον μισό πληθυσμό.
Τρελό, ναι, θα’ χετε δίκιο ότι και να πείτε.
Τώρα λοιπόν, μετά από δεκαετίες διανομής ζεστού χρήματος στου ατελείωτους επιδοματούχους, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μπει μια τάξη. Θα γίνουν αλλαγές και θα γίνει μητρώο αυτών που λαμβάνουν επιδόματα.
Τέλος πάντων, έστω και αργά, κάτι πάει να διορθώσει η κυβέρνηση.
Θα πείτε καιρός ήταν, διότι υπήρχαν άνθρωποι που έπαιρναν όχι ένα, αλλά τρία επιδόματα!
-Εκεί είχε φτάσει η κατάσταση λόγω έλλειψης ελέγχων.
Γ.Δ.


Αγαπάμε την πόλη μας; Ι
Ναι, γνωρίζω πως όλοι θ’ απαντήσουν πως βέβαια αγαπούν την πόλη τους. Και μάλιστα θα το δηλώσουν υπερηφάνως όταν ερωτηθούν. Μάλιστα μερικοί θα θυμώσουν ότι αμφισβητείται η αγάπη τους αυτή προς την πόλη τους. Τόσο πολύ την αγαπούν.
-Ναι θα πω, την αγαπούν στα λόγια, γιατί τα λόγια εύκολα εκφέρονται και με τον χρόνο ξεχνιούνται και κανείς δεν θα αναζητήσει ευθύνες για τις εύκολες διαβεβαιώσεις.
Το ερώτημα όπως γίνεται αντιληπτό δεν αφορά μόνον εμάς τους δημότες. Όχι. Αφορά όλους. Από την ανώτατη αρχή μέχρι τον έσχατο μπαγαμπόντη. Όλοι αυτοί λοιπόν θα πρέπει να κάτσουν να σκεφθούν εάν αγαπούν την πόλη τους και παράλληλα να προβληματιστούν πως αποδεικνύουν την αγάπη τους αυτή.
Γ.Δ.


Πολιτική παύση
Από το βήμα της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία και θα παραμείνει πρωθυπουργός για τα επόμενα τρία χρόνια. Παρά την πτώση στα νούμερα των δημοσκοπήσεων δεν ανοίγει καμία κουβέντα για πρόωρες εκλογές. Ούτε ο Μητσοτάκης θέλει εκλογές, αλλά ούτε και κανένας άλλος. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής αρχηγού με προσδοκία να αναδείξει εκείνον ή εκείνη που θα δώσει κυβερνητική πνοή ή έστω ανάτασης στο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν την πλήρη κατάρρευση. Ακόμη κι αν καταφέρει να εκλέξει αρχηγό μιας ευρύτερης αποδοχής είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρόνο για να αναδιοργανωθεί και να ξεπεράσει το σοκ της περιόδου Κασσελάκη.
Το κατά πόσο είναι ώριμες οι συνθήκες για να μπορέσουν αυτοί οι χώροι να συνομιλήσουν για να παρουσιάσουν ενιαία πολιτική πρόταση είναι ένα εντελώς άλλο κεφάλαιο που θα κριθεί στην πορεία.
Ε.Δ.


Αγαπάμε την πόλη μας; ΙΙ
Κι επειδή τα λόγια είναι εύκολα, ρωτώ πως αποδεικνύουμε την αγάπη μας προς την πόλη που μας φιλοξενεί; Έτσι κι αλλιώς η πόλη θα ζήσει και θα υπάρχει και μετά από εμάς.
Λοιπόν, πώς δείχνουμε την αγάπη μας προς την Ξάνθη μας;
Ας αρχίσω λοιπόν. Μήπως με το να βρωμίζουμε τους δρόμους; Με το να αφήνουμε στρώματα και άλλα ογκώδη υλικά στα πεζοδρόμια χωρίς να τηλεφωνούμε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου;
Α, και οι του εκάστοτε δήμου άρχοντες, πώς με ποιες ενέργειες αποδεικνύουν την αγάπη τους; Με το να μην μειώνουν αλλά αντιθέτως ν’ αυξάνουν τις άδειες για τραπέζια και καθίσματα; Με το να μην αυξάνουν το πράσινο, τις παιδικές χαρές, τους ελεύθερους χώρους σε κάθε γειτονιά;
Δεν τα κάνουν όλα αυτά και άλλα πολλά, άρα δεν αγαπούν την πόλη τους οι άρχοντές μας παρότι γι’ αυτό τους εκλέγουμε.
Τελικά, η Αγάπη προς την πόλη είναι μία. Είναι η θετική και δημιουργική στάση ζωής ενός υπεύθυνου δημότη. Που όμως απαιτεί το παράδειγμα να το δίνουν και οι άρχοντες με έργα.
Γ.Δ.


Περισσότερος ο κόσμος στις Γιορτές;
Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μου αλλά από άτομο που χρόνια βρίσκεται «μέσα» σε σύλλογο και είχε την ευθύνη υποδοχής του κόσμου στο στέκι τους.
Αυτός λοιπόν κατά την εκτίμησή του θεωρεί ότι υπήρξε μια μικρή αύξηση στην κίνηση στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Από την άλλη υπήρξαν παρουσίες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, ακόμη και από Γερμανία. Όλοι αυτοί ήρθαν στην Ξάνθη όπως δήλωσαν για τις Γιορτές.
Άρα, επισκεψιμότητα υπήρξε παρότι ο καιρός δύο φορές δημιούργησε προβλήματα που τελικά αντιμετωπίστηκαν.
Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να πούμε ότι οι γειτονικοί νομοί μέχρι την Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να τιμούν τις Γιορτές μας κι αυτό είναι ένα σοβαρό ποσοστό ανθρώπων.
-Τέλος καλό λοιπόν; Μάλλον, και θα περιμένουμε την αξιολόγηση από πλευράς Συλλόγων και Δήμου.
Γ.Δ.


O ρόλος και η αποστολή του Τύπου
Οι εφημερίδες που σέβονται το  ρόλο και την αποστολή τους, την Ελευθεροτυπία δηλαδή, έχουν ευθύνες τόσο προς το αναγνωστικό κοινό τους, αλλά και ως προς τον εαυτό τους. Εξηγώ μ’ ένα παράδειγμα και μια δήλωση: Η εφημερίδα αποτελεί βήμα για έκφραση δημόσια διάφορων απόψεων, προτάσεων, ερευνών, θεωριών όταν είναι επώνυμες και οι απόψεις εκφράζονται με σοβαρότητα και αποτελούν προϊόν έρευνας.
Έτσι, με τον τρόπο αυτόν, με τα άρθρα, τις έρευνες, τις απόψεις των ιστορικών ή ιστοριοδιφών, εμπλουτίζεται κατ’ αρχάς ο διάλογος αλλά και η τοπική ιστορία του παρελθόντος γίνεται γνωστή στην κοινωνία και κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην έρευνα αυτή που γίνεται μάλιστα με την τήρηση επιστημονικών κανόνων, αξίζει ο δημόσιος διάλογος για το παρελθόν του τόπου που μάλιστα συχνά είναι για τους περισσότερους άγνωστη η ιστορία που δημοσιοποιείται.
Ενδεχομένως κάποιοι να μην συμφωνούν, να έχουν τις απόψεις τους, δικαίωμά τους.
Η ιστορική όμως αλήθεια, τα γεγονότα όταν αποδεικνύονται από έρευνα στα αρχεία ή άλλα μέσα, πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Αυτές τις μελέτες, έρευνες ιστορικές, ο τοπικός Τύπος έχει ηθική και ιστορική υποχρέωση να τις δημοσιεύει. Αφορούν τον τόπο μας.
Γ.Δ.


Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης» – Θυμός και Οργή…
Κτήριο λαϊκού Μακεδονικού χαρακτήρα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης και πολύ αξιόλογο παράδειγμα του τύπου της συμμετρικής παραδοσιακής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα. Στο εξωτερικό του, χαρακτηριστικά είναι τα σαχνισιά του ορόφου. Εσωτερικά υπάρχει πλούσιος ξύλινος και ξυλόγλυπτος διάκοσμος με παραδοσιακά και λόγια στοιχεία.
Εσωτερικά η διάταξη των δωματίων γίνεται κατά τυπικό τρόπο γύρω από την κεντρική σκάλα.
Στο εσωτερικό υπάρχουν οροφογραφιές και διακοσμήσεις.
Η Πινακοθήκη φέρει το όνομα “Χρήστος Παυλίδης”. Η ονομασία δόθηκε προς τιμή του ζωγράφου της πόλης Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε 30 περίπου έργα του για την μελλοντική Πινακοθήκη. Μετά τον θάνατο του ζωγράφου, η κληρονόμος του Ζωή Παυλίδη, δώρισε και άλλους πίνακές του στην Πινακοθήκη.
Στην Πινακοθήκη εκτός από τα έργα του Χρήστου Παυλίδη εκτίθενται δεκάδες έργα Ξανθιωτών και άλλων εικαστικών.
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΥΜΌΣ:
Γιατί η Πινακοθήκη τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί; Πού βρίσκονται τα έργα;
Θανάσης Μουσόπουλος


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Άρχισε να ζωντανεύει Έλεγα κι εγώ πότε θα «ζωντανέψει» η δημοτική ζωή στο δήμο Ξάνθης. Πώς…