Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

0

Ένα μη σοβαρό κράτος
Αναμένοντας διόρθωση η κυβέρνηση στα δημοσκοπικά ποσοστά της προχωρά σε ορισμένες κινήσεις σπασμωδικές.
Πρόσφατα αποφάσισε θεωρώντας ως σανίδα σωτηρίας το όλο θέμα να δικαιώσει τους ιδιοκτήτες που έχουν αναγνωριστεί πρωτόδικα έναντι του δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» τα ακίνητα αυτά.
Αντιληπτό απ’ όλους τους νοήμονες πολίτες αυτής της μη σοβαρής χώρας ότι πρόκειται για ακίνητα του δημοσίου τα οποία κάποιοι πονηροί τα καταπάτησαν.
Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση, απλόχερα να τους τα αναγνωρίσει και να τους τα χαρίσει.
Απέκτησαν δηλαδή όλοι αυτοί δωρεάν ακίνητη περιουσία ιδιοκτησίας του δημοσίου.
-Πόσο σοβαρά μπορεί να  λάβει υπ’ όψιν του ένα τέτοιο κράτος ο νομιμόφρων πολίτης;
Γ.Δ.


Φτάνει η κοροϊδία
Χρόνια πολλά, δεκαετίες πλέον ακούμε για το Κτηματολόγιο. Κυβερνήσεις πέρασαν, υπουργοί διάφοροι κάθε χρώματος, κι όλοι έκαναν ένα πράγμα. Να μιλούν πολύ, να πράττουν ελάχιστα και το Κτηματολόγιο να βαδίζει στην έρημη αυτή χώρα σε ρυθμό χελώνας.
Το ίδιο ακούμε και σήμερα. Κάποιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ονόματι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μας διαβεβαιώνει ότι σήμερα Τετάρτη θα ανακοινωθούν «καίριες αλλαγές» για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Ναι, σωστά διαβάσατε.  Για την ολοκλήρωση που θα γίνει μας μιλάει ο ερίφης, δουλεύοντας το πόπολο ψιλό γαζί.
Ξεχνάει όμως ο Κυρανάκης και ο κάθε Κυρανάκης ότι τα παραμύθια τελείωσαν. Το «τυράκι» για να πέσει στη φάκα ο ψηφοφόρος δεν πιάνει γιατί η κοροϊδία παρατράβηξε.
Γ.Δ.


Όλοι πλην Ελλάδος
Θα μου επιτρέψετε αγαπητοί αναγνώστες της στήλης και να επισημάνω μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας που μου διέφυγε και πρέπει για τη σωστή ενημέρωσή σας να την αναφέρω.
Λοιπόν, επίσημα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει Κτηματολόγιο.
Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που δεν έχει Κτηματολόγιο.
Κτηματολόγιο έχουν η γειτονική Βουλγαρία που τους κατηγορούμε ως καθυστερημένους οικονομικά και βεβαίως η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια.
Είμαστε οι τελευταίοι. Γιατί αυτό; Γιατί οι κυβερνήσεις για να παίζουν τα παιγνίδια τους, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα, επέτρεψαν τη λεηλασία της δημόσιας και δημοτικής γης.
Κάποιοι επομένως θα έπρεπε να ντρέπονται για τις αποφάσεις και τις πράξεις.
Με δυο λόγια; Κυβερνήσεις υπέρ των παράνομων και κατά των νομιμοφρόνων.
Γ.Δ.


Επίσκεψη στη Θράκη της Διαμαντοπούλου


Τους νομούς της Θράκης πρόκειται να επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο η Άννα Διαμαντοπούλου. Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της περιοδείας της, επαφής και συζητήσεων με τους κατοίκους, θα επισκεφθεί Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.
Το πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα των επισκέψεων θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.
Εντός των ημερών εξάλλου η εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει συνέντευξη με την υποψήφια πρόεδρο Άννα Διαμαντοπούλου.
Γ.Δ.


Το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν Ρομά
Η είδηση για κάποιους είναι σοκαριστική και για άλλους απλά επιβεβαιώνει την γενική αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία. Πρόκειται για την εγκληματικότητα των Ρομά η οποία σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί το 86% της συνολικής εγκληματικότητας των ημεδαπών στη χώρα για το έτος 2022!
Ανατρέχοντας πιο πίσω βλέπουμε ότι το 2021 το 84% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις ήταν και πάλι Ρομά, και αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για συγκυρία αλλά για παγιωμένη εγκληματική συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας.
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε το γιατί έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα η παραβατικότητα των Ρομά. Βουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι διαχρονικά τους δίνουν γη και ύδωρ για να πάρουν τις ψήφους τους στις εκλογές. Και βέβαια τους κάνουν όλα τα χατίρια, επιτρέποντάς τους να είναι ασύδωτοι και παραβατικοί εις βάρος των κοινωνιών που γειτνιάζουν με τους οικισμούς τους, όπως οι πολίτες της Ξάνθης γνωρίζουν πολύ καλά…
Ε.Α.


Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση
Είναι αποδεκτό απ’ όλους όσοι με λογική αντιμετωπίζουν την πολιτική σκηνή της χώρας.
Τι αποδέχονται λοιπόν; Ότι μια σύγχρονη δημοκρατία για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που επιλύει προβλήματα και μια επίσης ισχυρή αντιπολίτευση που την ελέγχει.
Όταν η κυβέρνηση δεν είναι ισχυρή, αναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Κι όταν η αντιπολίτευση δεν είναι ισχυρή, αδυνατεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό πόλο εξουσίας.
Ακριβώς λοιπόν η σημερινή εικόνα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη χώρα μας είναι αυτή που παραπάνω σημείωσα.
Άρα η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί σωστά και αποδοτικά.
Γ.Δ.


Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να βγήκε ισχυρή από τις τελευταίες εκλογές, αλλά έχει αποδυναμωθεί από την ανεπαρκή, αν όχι αποτυχημένη διαχείριση μιας σειράς κρίσεων, είτε πρόκειται για τις υποκλοπές είτε για τα Τέμπη είτε για τις φωτιές στα δάση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη απάντηση που έδινε σε οποιαδήποτε κριτική δεχόταν ήταν ότι έχει το λαϊκό βάπτισμα και ότι όποιος θέλει να την αμφισβητήσει μπορεί να το κάνει με μια πρόταση μορφής. Ουσιαστικά συζήτηση έτσι δεν γινόταν, τα προβλήματα δεν λύνονταν και η κοινή γνώμη έμενε με μια αίσθηση αλαζονείας.
Το φαινόμενο αυτό είναι εν πολλοίς προϊόν του γεγονότος ότι η αντιπολίτευση είναι  κατακερματισμένη και αναποτελεσματική. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ο παλιός διπολισμός, με τα σαφή πλεονεκτήματα και τις αναπόφευκτες αδυναμίες του. Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ταλανίζονται από διαρκείς κρίσεις ηγεσίας που τα οδηγούν στην εσωστρέφεια.
Γ.Δ.


Η αντιπολίτευση
Στο ένα, στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία αμφισβητείται: πρώτα από στελέχη που κατήγγειλαν την αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος, ύστερα από την «ομάδα Τσίπρα», σήμερα από τον Πολάκη.
Στο άλλο, το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία αναζητείται: ο σημερινός αρχηγός κατηγορείται ότι δεν μπορεί να προσδώσει στο κόμμα κυβερνησιμότητα και οι λογαριασμοί θα λυθούν προσεχώς σε εσωτερικές εκλογές.
Έτσι συμβαίνει βέβαια στα δημοκρατικά κόμματα: η ζύμωση είναι ένδειξη πλουραλισμού, η σιωπή ένδειξη αυταρχισμού. Αλλά κι αυτή η ζύμωση πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να βρει μια μέθοδο διοίκησης που δεν διχάζει αλλά ενώνει.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να διευκολύνει μια διαδικασία που θα εξασφαλίσει διαφάνεια και καθαρές λύσεις. Μόνο έτσι η κυβέρνηση θα αισθανθεί ότι έχει απέναντί της υπολογίσιμους αντιπάλους. Και θα επιδιώξει να αποδείξει τη δική της αξία.
Γ.Δ.


Aντιχαλαζική προστασία από αέρος θα έχει ο νομό μας
Ένα πολύ καλό νέο για τους αγρότες του νομού μας παρουσιάζει  σε ρεπορτάζ του στο σημερινό του φύλλο το «Ε». Πρόκειται για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος 2025 – 2028 το οποίο έχει προκηρυχθεί και είναι σε φάση ανάδειξης αναδόχου. Το καλό νέο είναι ότι σ’ αυτό για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται και ο νομός μας και ένα τμήμα του νομού Ροδόπης. Ήταν ενα πάγιο αίτημα των αγροτών μας που έχουν δει πολλές καταστροφές από χαλάζι στα σπαρτά τους. Το «Ε» ασχολήθηκε πολύ με το θέμα την Άνοιξη όταν έγινε γνωστό ότι θα συμπεριληφθεί ο νομός Καβάλας στο πρόγραμμα αλλά όχι η Ξάνθη. Τότε σε επικοινωνία μας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή είχαμε λάβει τη  δέσμευσή του ότι θα καταθέσει πρόταση προς τα κεντρικά του ΕΛΓΑ να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και ο νομός μας και ο νομός Ροδόπης. Έτσι και έγινε. Κι αυτό βέβαια του πιστώνεται του κ. Πανταζή που πράγματι αναγνώρισε την ανάγκη να προστατευθούν οι αγρότες μας από ένα φυσικό φαινόμενο που είναι πολύ συχνό στις περιοχές μας.
Και για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι,  το «Ε» το κυνήγησε πολύ το θέμα, το ανέδειξε και έθεσε όλους προ των ευθυνών τους. Αυτοί που ενδιαφέρθηκαν λιγότερο πάντως ήταν οι …αγρότες μας και αυτό είναι και ένα δείγμα …παραίτησης!
Μ.Ξ. 


Ακυρώθηκε το Εμπορικό Φεστιβάλ «ΞΑΝΘΗ 2024»
Ακυρώθηκε η Έκθεση τοπικών προϊόντων ή το Εμπορικό Φεστιβάλ «ΞΑΝΘΗ 2024», όπως μετονομάστηκε, με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον. Παρότι το Επιμελητήριο θα παραχωρούσε τον εξοπλισμό του και δεν θα είχαν οικονομική επιβάρυνση μόνο 12 επιχειρήσεις αποδέχτηκαν να εκθέσουν τα προϊόντα τους. Κι αυτό γιατί θεώρησαν ότι η οδός Ηρώων που τους παραχώρησε ο δήμος είναι πολύ μακριά από την Παλιά Πόλη όπου γίνονται οι  γιορτές και δεν θα επωφελούνταν από την επισκεψιμότητα, όπως πέρσι στην οδό Πανεπιστημίου που είναι στο επίκεντρο.  Να αναφέρουμε ότι  η οδός Πανεπιστημίου δεν παραχωρήθηκε με την αιτιολογία ότι  δεν ήταν στην Κανονιστική που ισχύει και η οποία έγινε επί Δημαρχόπουλου όταν η οδός Πανεπιστημίου δεν …υπήρχε! Βέβαια και πέρσι δεν ήταν στην Κανονιστική αλλά παραχωρήθηκε…καθ’ υπέρβαση, ή κατ’ εξαίρεση ή κατά παράβαση! Τώρα γιατί δεν έγινε και φέτος έτσι; Μάλλον η νέα δημοτική αρχή δεν θέλει να κάνει υπερβάσεις, εξαιρέσεις, παραβάσεις. Κι αυτό δεν μπορούμε παρά να το επαινέσουμε.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …