Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

0

Οι είσοδοι της πόλης
Κατά καιρούς εμφανιζόταν σαν θέμα. Άλλοτε προεκλογικά των δημοτικών εκλογών, άλλοτε ως υπόσχεση σε προγράμματα υποψηφίων δημάρχων.
Τα χρόνια πέρασαν, έμειναν οι υποσχέσεις, ξεχασμένες κι αυτές. Κάπου- κάπου γίνεται κάποια αναφορά σε συζητήσεις αλλά μέχρι εκεί.
Λοιπόν, για να μη σας κρατώ σε αγωνία σε ποιο θέμα αναφέρομαι, σας λέω ότι μιλώ για τις δύο εισόδους της πόλης μας.
Ανατολική είσοδος από Κομοτηνή και Δυτική από Καβάλα. Και οι δύο χάλια μαύρα χρόνια τώρα και καμία ένδειξη δεν έχουμε ότι υπάρχει έστω ενδιαφέρον από τον σημερινό δήμο να ασχοληθεί με το θέμα.
Σημειώνω έτσι για την ιστορία, η Ελευθερούπολη θ’ αποκτήσει νέα είσοδο εντός ολίγου…
Γ.Δ.


Ο πρώτος ασκούμενος δικηγόρος με αναπηρία όρασης
Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2024 ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης υποδέχτηκε στις τάξεις του τον πρώτο ασκούμενο δικηγόρο με αναπηρία όρασης. Πρόκειται για τον κ. Ερσίν Μποζ, πρόεδρο του Συλλόγου Τυφλών Ξάνθης, ο οποίος, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Νομική Σχολή της Κομοτηνής, αποφάσισε να ξεκινήσει άσκηση ως ασκούμενος δικηγόρος. Ο κ. Μποζ θα πραγματοποιήσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη άσκηση στο δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου κ. Νικόλαου Σεργκενλίδη. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Σ.Ν.


Η κινητικότητα Τοψίδη


Βρισκόμαστε στον ένατο μήνα του 2024 κι αυτό το αναφέρω για τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Στους εννέα μήνες έχει διατρέξει οριζοντίως και καθέτως όλους τους νομούς της περιφέρειας· κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Μάλιστα αυτή η κινητικότητα του Τοψίδη έχει εντυπωσιάσει όχι μόνο τους συνεργάτες του αλλά και τους εκπροσώπους φορέων, σωματείων, συλλόγων.
Μπορεί η διοικητική έδρα της περιφέρειας να είναι η Κομοτηνή, όμως ο Τοψίδης απέδειξε ότι προτιμά το πεδίο, δηλαδή να βλέπει από κοντά, να συζητά με τους άμεσα ενδιαφερόμενους· κι αυτό έχει εκτιμηθεί θετικά απ’ όλους.
Γ.Δ.


Κύριο επάγγελμα αγρότης
Ρύθμιση για τα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών εξετάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Η ρύθμιση θα αφορά 21.000 αγρότες και 760 συνεταιρισμούς. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση που θα προβλέπει στην απομείωση του βασικού κεφαλαίου και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα.
Η απόφαση γενικώς είναι σωστή.
Όμως θα πρέπει επιτέλους να ξεχωρίσουν τα πράγματα και να αφορούν μόνον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Κι αυτό, διότι αυτοί βρίσκονται στα χωράφια, αυτοί τα δουλεύουν κι αυτοί θα πρέπει να ενισχύονται και να στηρίζονται από το υπουργείο.
Κάποτε θα πρέπει να τελειώνει η ιστορία με κάποιους που παριστάνουν τους αγρότες…
Γ.Δ.


Δύσκολες ερωτήσεις
Η αριστερά και η κεντροαριστερά για να ανασυντεθεί σε πόλο εξουσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δύση, δεν αρκεί να αλλάξει ηγεσίες. Θα πρέπει να απαντήσει σε μερικά καίρια ερωτήματα που απασχολούν τις κοινωνίες. Μερικά από τα ερωτήματα αυτά είναι:
– Πώς θα διαχειριστούμε τα επόμενα 10-20 χρόνια το πρόβλημα που θα προκύψει όταν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική και την Ασία θα θελήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα και την Ευρώπη;
– Πώς θα αντιμετωπίσουμε την απειλή απολυταρχιών όπως η Κίνα, η Ρωσία ή Τουρκία κλπ να “στραγγαλίσουν” την ισχύ και ευημερία των δυτικών κοινωνιών;
– Πως θα διαχειριστούμε την ανυπαρξία αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης σε απειλές;
– Πώς πρέπει να διαχειριστούμε τις απειλές της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας σε σχέση με τις τεράστιες διαφορές του ΑΕΠ και του πληθυσμού των δυο χωρών;
– Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την προοπτική κατάργησης της εργασίας που υπόσχεται ο αυτοματισμός και την ανάθεση της λήψης των αποφάσεων στην τεχνητή νοημοσύνη;
– Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την απειλή της ατεκνίας και άρα της δυνατότητας αναπαραγωγής των κοινωνιών μας, χωρίς να θίξουμε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα που έχουν αναπτύξει οι φιλελεύθερες κοινωνίες;
– Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία της Ελλάδας και της Ευρώπης να προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις;
Αυτά είναι μερικά από ερωτήματα που θέτει η συγκυρία και οι κοινωνίες αρχίζουν να διαισθάνονται το αδιέξοδο και να αναζητούν εύκολες λύσεις εκλέγοντας απατεώνες και θαυματοποιούς. Οι εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα όμως συνήθως έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Κ.Σ.


Για την Θράκη Ι
Με αφορμή τα δύο σχόλια της στήλης στο φύλλο της Τρίτης με τίτλο «Το πόρισμα της Διακομματικής» λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από τον Σύλλογο Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Έβρου.
Γράφουν: «Από τη δεκαετία του 1960 ακόμα, έχουν εκπονηθεί αμέτρητες μελέτες για την αναπτυξιακή πορεία της Θράκης. Η πρώτη προσπάθεια έλαβε χώρα από τους διακεκριμένους Ξενοφώντα Ζολώτα (πρώην πρωθυπουργός και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος) και του Ιωάννη Πεσμαζόγλου (καθηγητής Οικονομικών). Η επόμενη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε το 1992 μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, και η τελευταία, το 2021 με την Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης 2020-21. Επιπρόσθετα από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα, έχουν εισρεύσει στην Περιφέρεια κονδύλια της τάξης των 967,5 εκ. μέσω των αναπτυξιακών νόμων (Ν.1262/1982, Ν.1892/1990, Ν.2601/1998, Ν.3299/2004)».
Γ.Δ.


Για τη Θράκη ΙΙ
«Ωστόσο τα αποτελέσματα των παραπάνω προσπαθειών και πλείστων άλλων, μικρότερου βεληνεκούς, από τοπικούς φορείς, με πλήθος προτάσεων και καλών προθέσεων, δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί μία από τις πιο μειονεκτούσες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα νούμερα είναι  αμείλικτα. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι στην 225η θέση από τις 234 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα, η Θράκη καταλαμβάνει το 6,5% της έκτασης της χώρας ενώ ο πληθυσμός της αποτελεί το 3,4% του συνολικού πληθυσμού. Αντίστοιχα παράγει μόνο το 2,2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στο 65% του μέσου όρου της χώρας.
Κοινός τόπος στις περισσότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ήταν η απαρίθμηση καταλόγων έργων, με ευχολόγια, δίχως ξεκάθαρο σχεδιασμό, στόχευση, πολιτική και δεσμεύσεις. Το τελευταίο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα».
Γ.Δ.


Για τη Θράκη ΙΙΙ
«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό αρχικά είναι ότι η μειονεκτική θέση της Θράκης στον Ευρωπαϊκό περιφερειακό χάρτη δεν αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά σωρεία λανθασμένων πολιτικών δεκαετιών.
Λύσεις ευχολόγια δεν υπάρχουν και καμία κατάσταση δεν μπορεί ν΄αλλάξει δια μαγείας. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε 3 κύριους πυλώνες.
Α) Οικονομική Αποτελεσματικότητα
Β) Περιβαλλοντική Προστασία
Γ) Κοινωνική Συνοχή
Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, και να αντιστραφεί η θέση της Θράκης στον Ευρωπαϊκό περιφερειακό χάρτη, πρέπει να απαγκιστρωθεί από την αποκλειστική λογική της επιδοτούμενης ανάπτυξης και να πραγματοποιηθεί μετάβαση σε ένα μοντέλο αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, προσανατολισμένου στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. evroeconomists@gmail.com.»Σημείωση: Η εφημερίδα μας ευχαρίστως να δημοσιεύσει τις θέσεις και απόψεις φορέων και ιδιωτών στο θέμα. Ο διάλογος πάντα προάγει μια συζήτηση, την εμπλουτίζει με τις διάφορες απόψεις που βοηθούν στην λύση των θεμάτων.
Γ.Δ.


Δημοπρατήθηκε το αρδευτικό επιτέλους!
Δύο καλά νέα που αφορούν τον τόπο μας είχαμε χθες. Το ένα αφορά το αρδευτικό που επιτέλους έχει δημοπρατηθεί. Δηλαδή κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ και πλέον έχει ανάδοχο. Μάλιστα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ, και το μεγαλύτερο του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 που δημοπρατείται. Όπως είναι γνωστό, αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων, σε περιοχή που παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης. Εμείς που παρακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια την «περιπέτεια» του έργου είναι πραγματικά μεγάλη η ικανοποίησή μας που επιτέλους ξεκινά. Δικαιώνεται έτσι ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης, ο εμπνευστής του έργου που είχε πει σε συνέντευξή του στο «Ε» όταν το σταμάτησαν οι προσφυγές των Οικολόγων. «Αυτό το έργο κάποτε θα γίνει γιατί το έχει ανάγκη ο τόπο μας και γιατί είναι περιβαλλοντικό!»
Μ.Ξ.


Το πήραμε το ΒΑΑ Ξανθιώτη – Την τρίτη φορά το πετύχαμε!
Το δεύτερο καλό νέο αφορά τον δήμο Ξάνθης και είναι ότι εγκρίθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο σύνολό του και έτσι ο δήμος μας θα πάρει 15 εκ ευρώ για να υλοποιήσει μια σειρά από έργα στην επιλέξιμη περιοχή. Κάποια απ’ αυτά είναι: Η κατασκευή ενός σύγχρονου πάρκου με αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής στην περιοχή ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, παρεμβάσεις στο άλσος Ευμοίρου, την αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντος οδικού δικτύου, τη δημιουργία πάρκου στην περιοχή Φόρου, την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων καθώς και την αποκατάσταση της ασφάλειας της Καπναποθήκης Π στην Ξάνθη.
Το καλό νέο το ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου η δημοτική αρχή εκφράζοντας την ικανοποίησή της. Επιπρόσθετα υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση άλλων  8 εκ. ευρώ για άλλα 8 έργα χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια είναι αυτά. Ίσως θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που πρόκειται να γίνουν.  Σίγουρα είναι χρήματα που θα έρθουν στον δήμο μας για να γίνουν έργα και αυτό είναι πολύ θετικό. Και βέβαια να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δήμος μας παίρνει χρήματα από το ΒΑΑ. Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοτική Αστυνομία. Πότε; Σχήμα οξύμωρο: Σε άλλους δήμους συζητούν για την ενίσχυση της υπ…