Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

0

Συνεχίζεται η Έκθεση
Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου η έκθεση «Η Ξάνθη τον Βύρωνα».
Αφορμή και αιτία το αίτημα δασκάλων και καθηγητών, να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να πληροφορηθούν ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τον Λόρδο Βύρωνα αλλά και τους Φιλέλληνες.
Η έκθεση μεταφέρθηκε στον επάνω όροφο του Λυκείου Ελληνίδων, στο γνωστό αρχοντικό της οδού Βενιζέλου Δημητρίου Χασιρτζόγλου.
Όσοι φορείς επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση μπορούν να τηλεφωνούν στον Κώστα Μαυρομάτη στο 6943922140 ή στο Λύκειο Ελληνίδων στο 25410 28188.
Γ.Δ.


Συμπαράσταση στον Παλαιστινιακό λαό
Το Σάββατο, τις μεσημβρινές ώρες, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Γάζα αλλά και συμπαράσταση προς τον Παλαιστινιακό λαό που υφίσταται θυσίες με ανθρώπινα θύματα.
Την πορεία διαμαρτυρίας οργάνωσε ένας Ιμάμης της περιοχής μας και στο προσκλητήριο αυτό ανταποκρίθηκαν γύρω στα 150-160 άτομα.
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης κι αφού φώναξαν συνθήματα υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού, αποχώρησαν ειρηνικά, όπως ειρηνικά διαδήλωσαν.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν οικογένειες, αρκετές γυναίκες και παιδιά, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική.
Γ.Δ.


Αδειάζουν τα σχολεία
Δεν είναι καινούργιο και πλέον το γνωρίζουμε όλοι.
Πρόκειται για τη μείωση των νέων μαθητών στην ύπαιθρο του νομού και όχι μόνον.
Η μελλοντική πορεία ενός χωριού φαίνεται καθαρά από τους νέους που υπάρχουν σ’ αυτό. Εάν δηλαδή θα υπάρχει ζωή και στο κοντινό μέλλον.
Αδειάζουν τα σχολεία στα χωριά γιατί δεν υπάρχουν τα παιδιά, οι νέοι γονείς.
Το πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα, σε βουνά και κάμπους, μεγαλύτερο σε ορεινές περιοχές και αυτές που βρίσκονται κοντά σε σύνορα.
Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει λύση στο πρόβλημα και ποια τελικά είναι αυτή.
Προσωπικά δεν έχω απάντηση. Εξάλλου τα όποια προβλήματα υπάρχουν μόνον η Πολιτεία μπορεί να λύσει. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο χρόνος λιγοστεύει για εφαρμογή λύσεων και ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει εγκαίρως.
Διαφορετικά, θα θρηνούμε επί των ερειπίων σαν τις μωρές παρθένες…
Γ.Δ.


Η πολυπραγμοσύνη
«Πολλά καρπούζια κάτω απ’ την μασχάλη…κάποιο θα πέσει», λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν πρέπει να αψηφάς ούτε την σοφία του ούτε τον …νόμο της βαρύτητας! Έχουμε παραδείγματα αυτής της …πολυπραγμοσύνης και στην πολιτική. Πρώτος ο Χάρης Δούκας που δεν του φτάνει ο Δήμος Αθηναίων και  επιδιώκει να γίνει και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όντας δήμαρχος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας με τόσα προβλήματα να είναι και πρόεδρος ενός κόμματος που κατά πως φαίνεται θα είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος βεβαιώνει ότι μπορεί να τα καταφέρει και στα δύο αλλά υπάρχει ένα αλλά…Δεν μπορεί να είναι απερίσπαστος και αφοσιωμένος σ’ ένα στόχο όσο καλό προγραμματισμό και να έχει. Και το δημαρχιλίκι θέλει αφοσίωση. Δεν είναι παίξε γέλασε…
Μ.Ξ.


Το πρόγραμμα Τρίτση
Μία από τις αιτίες της μετακίνησης πληθυσμών στις πόλεις υπήρξε η αστυφιλία για τη χώρα μας. Αυτή υλοποιήθηκε κάτω από την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στα χωριά, μειωμένο εισόδημα και σκληρές συνθήκες διαβίωσης.
Έτσι, σιγά-σιγά άρχισαν ν’ αδειάζουν τα ορεινά χωριά στην αρχή και αργότερα τα πεδινά.
Οι νέοι γονείς επιθυμούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, πιο άνετη και υγιεινή διαβίωση για τους ίδιους και τα παιδιά τους και ως λύση θεωρήθηκε ο αστικός χώρος. Σκεφτείτε την αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, ανάμεσα σ’ αυτές και της Ξάνθης.  Όλοι αυτοί οι νέοι κάτοικοι των πόλεων προέρχονταν από τα χωριά. Άφησαν τους γονείς πίσω για μια νέα ζωή.
Έτσι δημιουργήθηκε το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια, αυτό της ερήμωσης της υπαίθρου.
Θυμίζω το πρόγραμμα του Αντώνη Τρίτση για την εφαρμογή των «Ανοιχτών πόλεων» που σε κάθε νομό δημιουργούσε σε κάμπο και ορεινή περιοχή μικρότερα αστικά κέντρα, ανάλογα με τον πληθυσμό. Έτσι, δημιουργούσε αστικά-αγροτικά κέντρα με όλες τις σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους.
Δυστυχώς αυτό δεν υλοποιήθηκε και ιδού σήμερα το αποτέλεσμα…
Γ.Δ.


Στην Αλεξανδρούπολη ο Μητσοτάκης

Την ημέρα της τοπικής εθνικής γιορτής της απελευθέρωσης της Ξάνθης, 4 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη.
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Έβρο συνδυάζοντας την παρουσία του με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης, δηλαδή το δίκτυο με το υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία του στη 1 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο Μητσοτάκης θέλει να ανακοινώσει ο ίδιος την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του Έβρου με τα έργα στα οποία έχει καταλήξει και έχει αποφασίσει η Επιτροπή Ανασυγκρότησης.
Γ.Δ.


Γιατί Διαμαντοπούλου; 
Διότι έχει σύγχρονες ευρωπαϊκές απόψεις για την σοσιαλδημοκρατία, χωρίς δογματισμούς και λαϊκισμούς. Διότι διαθέτει πλούτο γνώσεων περί εφαρμοσμένης πολιτικής και λόγω εμπειρίας κυβερνητικής και λόγω επιστημονικής ενασχόλησης με όλα τα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Διότι είναι γυναίκα της Ευρώπης και του κόσμου, συνομιλήτρια με αρχηγούς κρατών και διεθνών οργανισμών. Διότι με ό,τι ασχολήθηκε το έβγαλε σε πέρας με επιτυχία, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η ομιλία της στην ΚΕ ήταν ηγετική, ολιστική, συγκλονιστική. Υπερτερεί σαφώς των άλλων βασικών υποψηφίων.
Ο Ανδρουλάκης δοκιμάστηκε και δεν τα κατάφερε να πείσει σαν μελλοντικός πρωθυπουργός, σε πολύ ευνοϊκές συγκυρίες . Ο Δούκας έχει το ευτύχημα να είναι Δήμαρχος της ιστορικότερης πρωτεύουσας του κόσμου και δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για το μέλλον της, εγκαταλείποντάς την στις …αρμοδιότητες της Κυβέρνησης, όπως δηλώνει αφελώς. Θέλει να αναλάβει και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μελλοντικός πρωθυπουργός, όντας σε πλήρη άγνοια περί του εγχειρήματος .
Με την ΑΝΝΑ λοιπόν δαγκωτό για την Ελλάδα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της νέας παιδείας στην εποχή της τεχνικής νοημοσύνης, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Την Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Με ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του Βενιζέλου, των Παπανδρέου, του Σημίτη.
Γιάννης Λασκαράκης


Ν’ αλλάξει η αντιμετώπιση Ι
Η πόλη μας όπως και η γειτονική Καβάλα ως καπνουπόλεις, επεξεργασίας καπνών και παραγωγής τσιγάρων, είχαν πολλά κτήρια την εποχή εκείνη ακριβώς λόγω πολλών επιχειρήσεων που ασχολούνταν με τον καπνό.
Τα περισσότερα μάλιστα κτήρια ήταν μεγάλα για την εξυπηρέτηση των αναγκών διότι εργάζονταν μεγάλος αριθμός καπνεργατών.
Πολλά από τα κτήρια αυτά υπάρχουν και σήμερα, όσα δεν έγιναν πριν χρόνια πολυκατοικίες, αλλά έχουν προβλήματα.
Προβλήματα διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα συντηρήσουν διότι το κόστος είναι μεγάλο. Από την άλλη, τα κτήρια αυτά δεν μπορούν εύκολα ν’ αξιοποιηθούν ως κατοικίες ή επαγγελματική χρήση. Έτσι μένουν να απαξιώνονται, να υφίστανται τη φθορά του χρόνου και σιγά-σιγά ν’ αποτελούν επικίνδυνα σημεία εντός της πόλης.
Γ.Δ.


Ν’ αλλάξει η αντιμετώπιση ΙΙ
Από την άλλη, ο δήμος, πόσα μπορεί ν’ αγοράσει από αυτά όπως προτείνουν κάποιοι. Ήδη έχει κάποια τα οποία για να τα αξιοποιήσει χρειάζεται αρκετά χρήματα που δεν έχει.
Άρα, η λύση μετατίθεται στο δημόσιο στην κυβέρνηση. Κι αυτή πόσα να χρηματοδοτήσει; Και εάν τα χρηματοδοτήσει σε τι θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια;
Άρα υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, υπαρκτό, που θα πρέπει με κάποιον τρόπο ν’ αντιμετωπιστεί.
Θα πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού ν’ αποφασίσει την απόλυτη εφαρμογή της επιδότησης των εργασιών επισκευής, συντήρησης των κτηρίων αυτών.
Να άρει κάποιους περιορισμούς που θέτει στο να εξαιρούνται από την επιδότηση επισκευής των κτηρίων που ο επενδυτής επιθυμεί να κάνει Εκπαιδευτικό Κέντρο π.χ.
Ο περιορισμός αυτός είναι ακατανόητος και το υπουργείο οφείλει να εξετάσει την περίπτωση και να σκεφθεί λογικά. Δηλαδή επιδοτεί για να γίνει ένα ξενοδοχείο Μπουτίκ ένα παραδοσιακό κτήριο και δεν επιδοτεί για να γίνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο σύμφωνα με όλους τους κανόνες που ορίζονται.
-Εάν πράγματι θέλουν δήμοι Ξάνθης και Καβάλας να σωθούν κάποια τουλάχιστον καπνεργοστάσια, θα πρέπει να γίνει η αλλαγή αυτή. Κι αυτό διότι κάποια κτήρια από αυτά, είναι πραγματικά μνημεία αρχιτεκτονικής και πρέπει να σωθούν.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…