Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

0

Μείωση δωματίων και κλινών
Πέρασε στα ψιλά που λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα χωρίς παραπέρα συζήτηση.
Η ουσία όμως της είδησης είναι ειδικής βαρύτητας και αποδεικνύει μια άλλη, αρνητική πραγματικότητα.
Σχολιάστηκε ότι το ξενοδοχείο «Έλενα» της πόλης μας πως άλλαξε ιδιοκτήτη και ότι θ’ αλλάξει και χρήση από τον αγοραστή. Δηλαδή θα μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των ξενοδοχείων της Ξάνθης. Κι αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό είναι εις βάρος του τουριστικού τομέα της πόλης. Δηλαδή, μειωμένη δυνατότητα προσφοράς κλινών, άρα λιγότερο αριθμό φιλοξενουμένων ανθρώπων.
Με δυο λόγια, καθαρά και σταράτα, η Ξάνθη μας δύσκολα θα ανακάμψει με τις παρούσες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα.
Κι αυτό, διότι τουρισμός χωρίς αντίστοιχες υποδομές δεν νοείται. Παράλληλα η σημερινή διάγνωση είναι ότι γίνονται βήματα προς τα πίσω, κι αυτό είναι αρνητικό.
Γ.Δ.


Τουρισμός μέχρι τον Νοέμβριο
Η ζέστη έχει και τα καλά της για τις νότιες περιοχές της χώρας μας.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό σε Αττική, νησιά δίπλα στον Αργοσαρωνικό και κυρίως σε Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη, οι κρατήσεις φτάνουν μέχρι τον Νοέμβριο.
Γίνεται ως εκ τούτου αντιληπτή η διαφορά που υπάρχει στο θέμα «τουρισμός καλοκαιριού».
Γι΄αυτό τον λόγο και για άλλους διάφορους, η Θράκη συνολικά και Ανατολική Μακεδονία εν μέρει, θα πρέπει αν δει το θέμα «τουρισμός» μέσα από μια διαφορετική αντιμετώπιση.
Πολλά έχουν λεχθεί, περισσότερα έχουν γραφεί εδώ και χρόνια για το θέμα, αλλά ήταν λόγια, θεωρίες. Η Περιφέρειά μας υπό την διοίκηση Τοψίδη αναμένει νέες παρεμβάσεις και λύσεις στο σοβαρό αυτό θέμα που δυστυχώς έχει μείνει πίσω χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


«Έριξαν» τον Κασσελάκη
Καταιγιστικές, ρηξικέλευθες και απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κεντρική Επιτροπή καθαίρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την αποδοχή της πρόταση μομφής κατέθεσαν οι  «87» και τον έστειλε στον …πάγκο. Έναν πρόεδρο που εκλέχθηκε με 56%  από τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα χρόνο! Πρόκειται για πρωτοφανείς καταστάσεις στο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης. Είναι φανερό ότι ο Κασσελάκης παρότι κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα ποσοστό του 15% μόλις 3% λιγότερα απ’ ότι πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές δεν μπόρεσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο. Υπονομεύτηκε,  αμφισβητήθηκε ακόμη και από τους υποστηρικτές του και ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα. Και βέβαια κανείς σώφρων πολίτης δεν επιχαίρει μ’ αυτή την εικόνα. Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει αντιπολίτευση γιατί και το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα εσωκομματικά του και είναι σε φάση εκλογής ηγεσίας.
Μ.Ξ.


Μισθοί – ΕΣΥ – ακρίβεια
Το άλλο μεγάλο νέο του Σαββατοκύριακου ήταν τα εγκαίνια της ΔΕΘ και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του και την συνέντευξη Τύπου. Αυτό που έθεσε ως στόχο μέχρι το 2027 που λήγει η θητεία της κυβέρνησής του,  είναι μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και ο κατώτερος στα 900 ,ώστε να μπούμε σε μια διαδικασία σύγκλισης με την Ε.Ε. Ο δεύτερος στόχος είναι το ΕΣΥ και η βελτίωση της λειτουργίας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2027 ο πολίτης θα έχει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που δικαιούται να έχει. Ο τρίτος στόχος που έθεσε είναι η αποκλιμάκωση της ακρίβειας ώστε να βελτιωθεί το εισόδημα. Ξεκάθαροι στόχοι, ρεαλιστική προσέγγιση, χωρίς μαξιμαλισμό και λαϊκισμό.
Μ.Ξ.


Δύο ερωτήσεις που ζητούν απάντηση
Ο συμπολίτης μας Θανάσης Μουσόπουλος με σύντομη επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην στήλη στο χθεσινό φύλλο, αναφέρεται στο γνωστό κτήριο που αποτελεί την Δημοτική Πινακοθήκη και βρίσκεται στην οδό Ορφέως.
Κλείνοντας την επιστολή του θέτει δύο ερωτηματικά γράφοντας: «Γιατί η Πινακοθήκη τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί; Πού βρίσκονται τα έργα;»
Το γιατί δεν λειτουργεί η πινακοθήκη είναι ευθύνη ν’ απαντήσει ο δήμος και η τεχνική υπηρεσία.
Για το που βρίσκονται τα έργα επίσης θα πρέπει ν’ απαντήσει ο δήμος. Καθίσταται δε η απάντηση άμεση διότι κάποιες πληροφορίες μιλούν για έργα που δεν υπάρχουν. Το πού υπάρχουν, αν υπάρχουν κι αν δεν υπάρχουν, πού βρίσκονται και γιατί εκτός Πινακοθήκης, είναι ευθύνη του δήμου ν’ απαντήσει.
Γ.Δ.


Υπάρχει θέμα
Πρόσφατα δημοσιεύσαμε την διαμαρτυρία των Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Γυμνασίων και Λυκείων Ξάνθης και Κομοτηνής.
Αιτία της διαμαρτυρίας η εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου περί των διορισμών των διευθυντών και υποδιευθυντών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Μάλιστα ο νόμος αυτό ισχύει από το 2013. Η ουσία όμως είναι αλλού. Στην μακροσκελέστατη ανακοίνωση των Σχολικών Εφορειών δεν υπάρχει καμία αναφορά, κανένα σχόλιο για τους διευθυντές και υποδιευθυντές ως προς την ηθική στήριξή τους από τους προξενικούς κύκλους. Τους αγνόησαν παντελώς, τους είναι πλέον περιττοί, τους χρειάζονταν όταν υλοποιούσαν τις εντολές τους.
Συνηθισμένη τακτική θα πουν οι γνωρίζοντες ως προς τα πολιτικά παιγνίδια όταν γίνονται στις πλάτες άλλων.
Γ.Δ.


Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ Ι
Μάλλον οδηγείται εκτός πολιτικού γίγνεσθαι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον.
Μάλιστα την διάλυσή του οι περισσότεροι την θεωρούν δεδομένη μετά απ’ όσα συνέβησαν προχθές με την ουσιαστική καθαίρεση του Κασσελάκη. Κι αυτό έγινε με 163 «ναι»  και 120 «όχι» στην πρόταση μομφής εις βάρος του από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Στον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ήδη ο Νίκος Παππάς ως επικεφαλής να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην νέα εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή νέου αρχηγού.
Στο ερώτημα ποιοι θα εκτεθούν ως υποψήφιοι, είναι νωρίς ακόμη να λεχθεί διότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Βέβαια ονόματα ακούγονται ήδη όπως της Γεροβασίλη, του Πολάκη που το δήλωσε ήδη εδώ και μέρες, του Σωκράτη Φάμελλου, του Ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, του Διονύση Τεμπονέρα, του Απ.Γκλέτσου και φυσικά του Κασσελάκη.
Γ.Δ.


Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται το σχόλιο πριν λίγες ημέρες με τίτλο «Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ». Όντως πέσαμε διάνα. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταιγιστικές και πέραν κάθε λογικής πρόβλεψης.
Αρχικά η «έξωση» του Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η τοποθέτηση του Νίκου Παππά ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βέβαια οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σύντομα μέχρι τον ορισμό ημερομηνίας και ανακήρυξης των νέων εκλογών, αφού βέβαια προηγηθούν διάφορες διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.
Μεταξύ μας τώρα, ό,τι κι αν συμβεί, αλλαγές, ανακατατάξεις, η δημιουργία νέου κόμματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Γενικώς, αναταραχή μεγάλη στον ΣΥΡΙΖΑ με άγνωστο αποτέλεσμα.
Γ.Δ.


Περί Τύπου πάλι
Ας μιλήσουμε για μας τις Εφημερίδες, για τον ρόλο και την αποστολή μας όπως σχολιάσαμε χθες στην ίδια στήλη με τίτλο «ο ρόλος και η αποστολή του Τύπου».
Σήμερα όμως θα θίξουμε ένα άλλο, το ίδιο σοβαρό θέμα, αυτό της κριτικής προς την εξουσία.
Μία εφημερίδα δεν πρέπει ποτέ να είναι φιλοκυβερνητική, ακόμη κι αν είναι σύμφωνη με αυτά που κάνει η κυβέρνηση.
Μια εφημερίδα είναι φτιαγμένη για να διατηρεί μια κριτική απόσταση απέναντι στην εξουσία, ακόμα κι αν η πολιτική της κινείται στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Η δουλειά της εφημερίδας δεν είναι να λέμε «τι υπέροχος λόγος!», ούτε να δημοσιεύσουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από την κυβέρνηση ή να κινούμαστε κοντά στους ανθρώπους της εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ένας δημοσιογράφος να μιλάει με τους πολιτικούς, ένας δημοσιογράφος πρέπει να μιλάει με όλη την κοινωνία και οι πολιτικοί είναι μέρος της κοινωνίας.
-Κάπου εδώ κινούμαστε κι εμείς στο «Ε» προσπαθώντας να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
Γ.Δ.


Πώς έγινε η καθαίρεση
Υπάρχει η απορία από πολλούς πώς έγινε, πώς πραγματοποιήθηκε όλη αυτή η διαδικασία με την πρόταση μομφής εις βάρος του πρώην πλέον προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη. Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή.
Τα στρατόπεδα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν λίγο-πολύ, γνωστά: σε ένα σώμα 295 στελεχών, υπήρχε το μέτωπο των 87 στελεχών οι οποίοι είχαν αυξηθεί ενδιάμεσα, που ζητούσαν ανοιχτά από τον Στέφανο Κασσελάκη άμεση προσφυγή στις κάλπες για αλλαγή ηγεσίας.
Σε αυτούς συμπεριλήφθησαν και στελέχη που δεν συμφωνούν  απαραίτητα ο ένας με τον άλλον, όμως συγκλίνουν στην κριτική που ασκούν προς την πλευρά της ηγεσίας για τη λειτουργία του κόμματος.
Σ’ αυτούς προστέθηκαν οι υποστηρικτές του Παύλου Πολάκη, του άλλου αντιπολιτευτικού πόλου που είχε θέσει καθαρά ζήτημα κάλπης και είχε προαναγγείλει την πρόταση μομφής.
Έτσι αθροιστικά επιτεύχθηκε η ιστορική καθαίρεση με 163 «ναι» και 120 «όχι».
Όλα αυτά για την ιστορία. Διότι υπάρχει η πραγματικότητα η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Άρχισε να ζωντανεύει Έλεγα κι εγώ πότε θα «ζωντανέψει» η δημοτική ζωή στο δήμο Ξάνθης. Πώς…