Ερωτηματικό για τη μειονοτική ψήφο
Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας θα υπάρξει και μία ιδιαιτερότητα. Υπάρχει η άποψη ότι ηχηρή θα είναι στις εκλογές αυτές η απουσία της μουσουλμανικής μειονότητας όπως έγινε και στις ευρωεκλογές.
Αν μάλιστα ο Μπαράν Μπουρχάν απέχει από την εκλογή αυτήν, τότε οι μειονοτικές ψήφοι θα είναι ελάχιστες κι αυτό δεν είναι καλό, διότι η μειονότητα στην Θράκη και ως εκ τούτου και στην Ξάνθη, ήταν δίπλα στο ΠΑΣΟΚ με μεγάλα μάλιστα ποσοστά.
Ας μην προτρέχουμε όμως γιατί για εκλογές μιλάμε και συνήθως οι εκλογές κρύβουν εκπλήξεις.
Ως προς τις δημοσκοπήσεις για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κι εδώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Γ.Δ.
Η αντιπεριφερειάρχης… μίλησε
Για την ακρίβεια δεν μίλησε δια ζώσης αλλά μέσω δύο Ευχαριστηρίων.
Με τα οποία ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Νομού αλλά και τους διοργανωτές.
Τέλος πάντων, έστω κι έτσι πληροφορηθήκαμε για την παρουσία της κυρίας Πολυξένης Μπρίκα, αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης.
Αν και ο Χειμώνας δεν ενδείκνυται για εκδηλώσεις στην ύπαιθρο χώρα, όλο και θα σκεφθούν οι σύμβουλοί της να δημιουργήσουν κάποια εκδήλωση για ν’ αποσταλεί νέο ευχαριστήριο.
Ως προς τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα του νομού, ευτυχώς που υπάρχει το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη για το νομό.
Γ.Δ.
Καλά νέα για το νοσοκομείο μας
Επιτέλους μια θετική εξέλιξη για το νοσοκομείο μας. Εντάχθηκε στην πρώτη κατηγορία με τα «άγονα». Αυτό σημειώνει ότι οι γιατροί που θα το επιλέξουν θα έχουν 300 ευρώ επιπλέον το μήνα στον μισθό τους. Επίσης θα έχουν έξτρα μόρια αφού παραμείνουν μια 5ετία για να διοριστούν σε προσωποπαγή θέση του νοσοκομείου που επιθυμούν. Επιπλέον θα μπορέσουν οι δήμοι να χορηγούν στεγαστικό επίδομα και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Όλα αυτά βέβαια είναι θετικά, παρότι γίνονται στο «και 5» όταν δηλαδή φτάσαμε στο «μη παρέκει». Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν θα λειτουργήσουν στην πράξη και αυτό θα φανεί αν καλυφθούν οι θέσεις που θα προκηρυχθούν σε πρώτη φάση.
Μ.Ξ.
Αδιαφορίας συνέχεια
Τα δισεκατομμύρια και τα εκατομμύρια κυκλοφορούν στην χώρα μας από την κυβέρνηση και μεις εδώ στην Ξάνθη κρατάμε ομπρέλα.
Σας θυμίζω αγαπητοί αναγνώστες της στήλης ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχα προτρέψει τους 3 βουλευτές, έστω ο κυβερνητικός, να πληροφορηθούν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ποια τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν το νομό Ξάνθης.
Λυπηρό αλλά οφείλω να σας ενημερώσω ότι ουδείς των τριών έπραξε το παραμικρό. Ούτε ο Σπύρος Τσιλιγγίρης για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση, ούτε οι άλλοι δύο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Μπαράν Μπουρχάν από αντιπολιτευτικό καθήκον ως προς τα συμφέροντα του νομού.
Άκρα του τάφου σιωπή. Ως εκ τούτου, μετά την εξέλιξη αυτή, δεν απομένει παρά την σχετική ερώτηση προς το υπουργείο να την απευθύνει η Εφημερίδα μας. Κι αυτό θα πράξει μέσω επιστολής προς τον αναπληρωτή υπουργό κ.Παπαθανάση, ελπίζοντας στην δική του απάντηση.
Γ.Δ.
Ας μιλήσουμε για τους Κεντρώους
Πολλές οι συζητήσεις, οι προσπάθειες προσέγγισης και ανάλυσης των λεγόμενων «Κεντρώων» ψηφοφόρων.
Οι κεντρώοι αποτελούν ένα σύνολο το οποίο όποιος το κοιτάξει προσεκτικά θα διαπιστώσει ορισμένα στοιχεία τα οποία οι αναλυτές των άλλων κομμάτων αριστερά και δεξιά δεν τα έχουν διαγνώσει. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι πράγματι η χαλαρή ιδεολογική ταύτιση. Ωστόσο δεν είναι αδιάφοροι για την πολιτική. Αντίθετα, τοποθετούνται πάνω στους διάφορους τομείς της ανά θέμα. Διαλέγουν με γνώμονα την ποιότητα της ζωής τους. Δίνουν έμφαση στις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τη φιλελεύθερη οικονομία. Είναι ευρωπαϊστές. Δεν είναι απόλυτοι, όπως ένα πιστός σε κομματικό δόγμα, αφού βρίσκουν τις ταμπέλες «αριστερός» και «δεξιός» παρωχημένες. Τους απωθούν οι ακρότητες, τα ντεσιμπέλ και ο λαϊκισμός.
Αντιδρούν αρνητικά σε οποιαδήποτε συμπεριφορά ή ρητορική θεωρούν αντιδημοκρατική. Στη δική τους οπτική γωνία, ο ορθολογισμός υπερτερεί των «παλιών» ιδεολογιών επειδή ο σύγχρονος κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος από εκείνον των περασμένων δεκαετιών. Οι κεντρώοι, άρα, στερούνται κομματικού πατριωτισμού. Όμως, η ρευστότητα που κάποιοι εκλαμβάνουν ως απουσία πολιτικής ιδεολογίας είναι η απόφαση ενός δύσκολου ακροατηρίου να πειστεί χωρίς επιχειρήματα.
Γ.Δ.
Όλοι χτυπάνε τα Νοσοκομεία Ι
Το εύκολο θύμα, ο εύκολος στόχος είναι τα Δημόσια Νοσοκομεία. Όλοι «χτυπάνε» αμείλικτα τα Νοσοκομεία, αλλά εκεί τρέχουν με τον παραμικρό πόνο. Εκεί έχουν τις τεράστιες απαιτήσεις τους. Εκεί θέλουν να εξεταστούν αμέσως, να τους δουν 2-3 γιατροί, να βγουν αμέσως οι εξετάσεις τους και να φύγουν χωρίς φυσικά να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
Το ίδιο ισχύει για τους συνδικαλιστές. Στο στόχαστρο μονίμως τα δημόσια νοσοκομεία. Ποτέ μα ποτέ ούτε κουβέντα για τα ιδιωτικά. Κι αυτό γιατί εκεί πέφτουν μηνύσεις αμέσως και ζητείται και οικονομική αποζημίωση.
Αλλά είπαμε. Όλοι βαράνε, αποδεδειγμένα στα δημόσια νοσοκομεία, όλοι έχουν τρελές απαιτήσεις και θεωρούν τον εαυτό τους μοναδικό ασθενή.
Γ.Δ.
Όλοι χτυπάνε τα Νοσοκομεία ΙΙ
Σάκος του μποξ το Νοσοκομείο Ξάνθης. Όλοι το χτυπάνε, όλοι το κριτικάρουν. Γνωρίζουν δεν γνωρίζουν, έχουν άποψη, ασκούν κριτική.
Την αρχή έκαναν τα κόμματα. Με προεξάρχοντα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. γεννάται λοιπόν το ερώτημα. Γιατί δεν έλυσε τα προβλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ; Κυβέρνησε κοντά 5 χρόνια. Τότε όλα ήταν καλά; Και όλα άλλαξαν όταν ήταν αντιπολίτευση;
Προσωπικά πιστεύω και το καταθέτω, ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης, ουσιαστικά υπονομεύτηκε από τους ίδιους, τους δικούς του ανθρώπους. Αυτοί το απαξίωσαν με την καθημερινή κριτική που το μείωνε. Ποιος γιατρός θα’ ρθει να δουλέψει σ’ ένα απαξιωμένο νοσοκομείο; Γι’ αυτό οι διαγωνισμοί δεν είχαν ανταπόκριση.
Δεν θα ισχυριστώ βέβαια ότι το νοσοκομείο είναι ένα τέλειο νοσοκομειακό ίδρυμα. Όχι. Τα προβλήματα υπάρχουν παντού. Στα δημόσια και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
Απλά τα δημόσια είναι δωρεάν και ό,τι προσφέρεται δωρεάν στον Έλληνα, το απαξιώνει ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα ιδιωτικά. Εκεί όμως πληρώνει χιλιάδες ευρώ και τσιμουδιά δεν βγάζει.
-Με το χέρι στην καρδιά, απαντήστε. Είναι ή δεν είναι έτσι;
Γ.Δ.
Όλοι χτυπάνε τα Νοσοκομεία ΙΙΙ
Κλείνοντας το θέμα θα μου επιτραπεί μια σύντομη αναφορά για το παγκοσμίως μοναδικό και αξιόλογο σύστημα υγείας στη Σουηδία.
Λοιπόν, αυτό που χρόνια αποτελούσε ιδανικό σύστημα υγείας για όλους τους Σουηδούς, εδώ και λίγα χρόνια περνάει κρίση. Ενώ κατά το παρελθόν η αναμονή για εισαγωγή σε νοσοκομείο ήταν θέμα ωρών ή ελάχιστων ημερών, εδώ και λίγα χρόνια είναι θέμα μηνών. Ναι μηνών, στη Σουηδία.
Εμείς εδώ, πάμε στο νοσοκομείο χωρίς ραντεβού και έχουμε την απαίτηση να τρέξουν αμέσως να ασχοληθούν όλοι με την αφεντιά μας. Και μη ξεχνάμε, ότι πριν πάμε στο νοσοκομείο δεν επισκεφθήκαμε τον παθολόγο γιατρό μας για να κάνει την διάγνωση κι αυτός ν’ αποφασίσει εάν χρειάζεται να εισαχθούμε στο νοσοκομείο.
Είναι έτσι ή δεν είναι; Απαντήστε με ειλικρίνεια.
Από την άλλη βέβαια, έχουμε την φυλή των Τσιγγάνων που με το παραμικρό τρέχουν στο νοσοκομείο και με θράσος και χρήση βίας απαιτούν να εξεταστούν αμέσως.
-Ναι υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία. Πολλές φορές η ευθύνη είναι και δική μας. Με την καθημερινή όμως απαξίωση μόνο κακό γίνεται και σίγουρα δεν διορθώνονται με κραυγές τα πράγματα.
Γ.Δ.
Αυτοί φταίνε!
Η πόλη δεν μεγαλώνει, δεν αναπτύσσεται έτσι όπως πρέπει αλλά ακριβώς έτσι όπως δεν πρέπει. Δηλαδή, μεγαλώνει μόνο καθ’ ύψος. Κι αυτό βέβαια δεν είναι σωστό, δεν είναι και ανθρώπινο.
Εξηγώ και υπενθυμίζω κάποια πράγματα.
Πριν 25 χρόνια περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, έλαβε ομόφωνη απόφαση για την ανάγκη να επεκταθεί η πόλη της Ξάνθης προς τρία σημεία. Το πρώτο είναι αυτό στην Λευκού Πύργου, το δεύτερο προς τα Πέρα Αμπέλια (προς Κιμμέρια) και το τρίτο σημείο ευρύτερα του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Λοιπόν, για ενημέρωσή σας, κανένα από τα τρία αυτά σημεία δεν προχώρησε. Κι ας πέρασαν 25 χρόνια.
Πού βρίσκονται οι ευθύνες; Προς δύο κύριες κατευθύνσεις. Πρώτα με μεγάλο ποσοστό στο δήμο Ξάνθης που έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον και δεύτερον στις κυβερνήσεις που αυτά τα χρόνια κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα των καταπατητών.
Γ.Δ.
Τα μειονοτικά σχολεία
Πριν το πρώτο κουδούνι ξεκίνησαν και πάλι τα …όργανα στα μειονοτικά Ξάνθης και Κομοτηνής. Τώρα η αιτία της …φιλονικίας των Σχολικών Εφορειών με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τις Δευτεροβάθμιες δεν αφορούν τα κτηριακά προβλήματα του Μειονοτικού της Ξάνθης αλλά τον διορισμό των διευθυντών και των υποδιευθυντών. Είναι γεγονός ότι πέρσι για παράδειγμα στην απόφαση της περιφερειακής διεύθυνσης για τον διορισμό τους αναφέρεται ότι οι Σχολικές Εφορείες με έγγραφό τους υπέδειξαν τους διευθυντές αυτούς που τελικά διορίστηκαν, ενώ φέτος όχι, παρότι στην ανακοίνωση των Εφορειών αναφέρεται ότι ζήτησαν εγγράφως την ανανέωση των θητειών τους και ότι τελικά αγνοήθηκαν αφού επιλέχθηκαν κάποιοι άλλοι. Φέτος προφανώς και ακολουθήθηκε άλλη οδός. Δηλαδή εξ’ όσων μας είπε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Ξάνθης ο διορισμός είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης και η απόφαση είναι καθ’ όλα νόμιμη καθώς βασίζεται σε νόμο του 2013 και σε τροποποίησή του του 2014. Ωστόσο στο ερώτημα γιατί δεν εφαρμόστηκε και πέρσι και ελήφθησαν υπόψιν οι Σχολικές Εφορείες, η απάντηση είναι ότι είναι στην ευχέρεια του κάθε αρμόδιου να ενεργοποιήσει το νόμο και αυτό είναι σύννομο.
Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτό είναι ένα θέμα της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν προσφέρεται για άσκηση …εξωτερικής πολιτικής, όπως επιχειρούν να κάνουν οι Σχολικές Εφορείες . Η αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» είναι μη αποδεκτή και μόνο προβλήματα δημιουργεί.
Μ.Ξ.