Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2024

0

Ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο
Με τις πρόσφατες βροχές στην πόλη μας επαναλήφθηκε ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Οι σχάρες του δικτύου ομβρίων της πόλης δοκιμάστηκαν για άλλη μια φορά ως προς την απορροφητικότητά τους, δηλαδή εάν το νερό έμπαινε στο δίκτυο. Ε, λοιπόν, υπήρξε πρόβλημα το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αιτία της μη σωστής εισροής των νερών ήταν οι φερτές ύλες και κυρίως οι πλαστικές σακούλες, τα διαφημιστικά έντυπα, διάφορα φύλλα και σκουπίδια που σκέπαζαν τις σχάρες. Έτσι το νερό πήγαινε παρακάτω, ο δρόμος γέμιζε νερά και τα φρεάτια απλώς υπήρχαν.
Εάν στους δρόμους δεν υπήρχαν πεταμένα όλα τα παραπάνω σκουπίδια, τότε το νερό θα έφευγε από τα φρεάτια. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε αποδεχτεί, ότι τα σκουπίδια θα μας συντροφεύουν σ’ αυτήν την πόλη και αυτά θα ορίζουν κάποιες εξελίξεις.
Γ.Δ.


Γιατί …εξοργίστηκε ο πρόεδρος 
Η αντίδραση αυτή του κ. Μωραΐτη εκτός από το ότι είναι άκομψη βγάζει και οργή. Κι αυτή βεβαίως είναι αποτέλεσμα του …εμβολισμού  που δέχτηκε ο συνδυασμός του από την κα Μαλλιαρουδάκη. Δεν είναι λίγο να προσχωρούν στον συνδυασμό της 4 από τα 7 μέλη του Διοικητικού συμβουλίου. Δηλαδή ο κ. Μωραΐτης έμεινε με τον κ. Κάλφα και τον κ. Καφφετζή. Έτσι δε όπως οξύνθηκαν τα πνεύματα πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του φορέα, καθώς ενώ μέχρι τώρα ψηφίζονταν όλες οι προτάσεις του προέδρου, όπως ο ίδιος ο κ. Μωραΐτης αναφέρει στην ανακοίνωσή του , τώρα μπορεί να μη γίνει αυτό. Κι αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μωραΐτης θα είναι μειοψηφία.
Έχει ενδιαφέρον πάντως η συνέχεια. Αναμένεται σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές.
Μ.Ξ.


Εν όψει καταιγίδων
Συνήθως ο δήμος Ξάνθης που διαθέτει δίκτυο ομβρίων σε αντίθεση με τους άλλους τρεις, καθαρίζει τα φρεάτια του δικτύου. Εκεί γύρω στον Σεπτέμβρη, χρόνια τώρα, η ΔΕΥΑΞ, έβγαζε τα συνεργεία και καθάριζε τα φρεάτια.
Φέτος όμως φαίνεται ότι τους πρόλαβαν οι καταιγίδες, γι’ αυτό και υπήρξαν προβλήματα σε κάποια σημεία της πόλης όχι ιδιαίτερα σοβαρά.
Το τονίζω, είναι δεδομένο. Πολλά από τα σκουπίδια των δρόμων πέφτουν από τις σχάρες μέσα στα φρεάτια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο πιο συχνός καθαρισμός.
Και κάτι ακόμη. Θα πρέπει ο δήμος με την τεχνική του υπηρεσία, να εξετάσει τα σημεία που έχουν πρόβλημα αφενός και αφετέρου να δημιουργήσει νέο δίκτυο ομβρίων συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον.
Γ.Δ.


Περί ελπίδας
Ο λαός μας λέει γιατί έτσι τον έπεισαν να λέει ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Να το δεχτώ ότι όντως το να ελπίζει κανείς είναι θετικό. Να περιμένεις όμως μόνο ελπίζοντας χωρίς προσωπική δράση, έργο, ε, τότε, όσο κι αν ελπίζεις θα φθάσεις στο τέρμα της ζωής σου ελπίζοντας κι αυτό παραείναι αφελές και ανόητο.
Τέλος πάντων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον τομέα της υγείας μας πρόσφερε άλλη μια μερίδα ελπίδας. Μας ενημέρωσε ο καθ’ ύλην υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ότι στόχος εκτός των άλλων θα είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Χειροκροτούμε και λέμε «σωστό, μπράβο, ολοκληρώστε την όσο γίνεται πιο γρήγορα και δώστε βαρύτητα στον προσωπικό γιατρό».
Σημείωση: Όσο δεν στηρίζεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, δεν πρόκειται τα νοσοκομεία να μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους.
Γ.Δ.


Προβλέψεις
Είναι ανθρώπινο και περισσότερο ως χαρακτηριστικό στον νεοέλληνα. Του αρέσει να κάνει προβλέψεις, ρωτάει να μάθει τι προβλέπει ο φίλος του, διαβάζει και άλλοτε συμφωνεί, άλλοτε όχι.
Αναφέρομαι στις προβλέψεις συνήθως των εκλογών. Κι επειδή επίκεινται δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αυτή του ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη στον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, οι προβλέψεις άρχισαν και οι προβλέποντες έπιασαν καθίσματα.
Σ’ αυτές λοιπόν τις συζητήσεις-προβλέψεις ακούει κανείς ευφάνταστα σενάρια. Ο καθείς κατά την επιθυμία του, έχει και το σενάριό του, που το καταθέτει ως το πλέον σίγουρο και αξιόπιστο.
Τους δικαιολογώ βέβαια, τους απολαμβάνω και τους θυμίζω πως κατ’ αρχάς είναι νωρίς ακόμη και δεύτερο είναι δύσκολη η πρόβλεψη διότι το δείγμα είναι μικρό και δύσκολο να εντοπιστεί. Εκείνο που μπορεί να υποστηριχθεί είναι κάποιες εκτιμήσεις σε καθαρά τοπικό επίπεδο κι αυτό διότι είναι αδύνατον να έχει κάποιος από την Ξάνθη την γενική πανελλαδική εικόνα.
-Εξάλλου, Κυριακή κοντή γιορτή.
Γ.Δ.


Επιθυμητή αλλά δύσκολη η συνεργασία
Ακούω συχνά και διαβάζω επίσης συχνότερα αυτό που με το κύρος και την σοβαρότητα που τον διακρίνει δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Είπε  λοιπόν «ότι ο προοδευτικός κόσμος ζητάει μια διέξοδο για να ελπίσει ξανά και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».
Από την άλλη υπάρχουν όμως τα κόμματα πέραν της ΝΔ προς τα αριστερά, που έχουν τις ηγεσίες τους, τις φιλοδοξίες τους, την ιστορία τους, ενίοτε και τις αγκυλώσεις τους, τις προσωπικές πολιτικές και άλλα διάφορα.
Όλον αυτόν τον κόσμο πως μπορεί να τον ενοποιήσει κανείς; Το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο διότι άνθρωποι θα κληθούν να το υποστηρίξουν για να υλοποιηθεί.
Προσωπικά εκτιμώ πως δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει μια τέτοια προσπάθεια συνεργασίας. Εξάλλου υπάρχει η αξέχαστη απόφαση Τσίπρα να συνεργαστεί με τον Καμμένο της ακροδεξιάς παρά με το ΠΑΣΟΚ…
Γ.Δ.


Ο πρωταγωνιστής Πολάκης
Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο γνωστός Πολάκης τον ρόλο που του επεφύλαξε η πολιτική του ζωή την περίοδο αυτή.
Βέβαια, δεν μπορούμε να μην δεχτούμε τον εκρηκτικό χαρακτήρα του και την έλλειψη διακριτικού και διαχειρίσιμου λόγου, κυρίως προς τις γυναίκες.
Όμως η πρόσφατη πολιτική ζωή όπως εξελίχθηκε του έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει και την αρχηγική φιλοδοξία του.
Έτσι, από θορυβοποιός βουλευτής, άδραξε την ευκαιρία να επιζητήσει αλλαγή ρόλου για τον εαυτό του. Δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα χωρίς  ίχνος συναισθήματος, δήλωσε ότι ο Κασσελάκης δεν κάνει για τη θέση αυτή.
Η εν γένει στάση του Πολάκη την πρόσφατη περίοδο δείχνει ότι είναι σκληρός παίκτης, καθόλου συναισθηματικός και έχει αυτοαξιολογηθεί ότι μπορεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη Κασσελάκη, τον οποίο οδήγησε μαζί με τους 87 στην έξοδο.
Η ιστορία ήδη ξεκίνησε να γράφεται.
Γ.Δ.


Άλλη μία δημοσκόπηση
Δημοσκοπήσεων συνέχεια για όσους ενδιαφέρονται και παρακολουθούν την πορεία των κομμάτων και την αποδοχή τους στην κοινωνία.
Λοιπόν η πιο πρόσφατη, της Πέμπτης για λογαριασμό του Mega από την Metron Analysis. Η Ν.Δ. συνεχίζει να είναι πρώτη με μικρή μείωση του ποσοστού βρίσκεται στο 29,8%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με μικρή αύξηση φθάνοντας στο 15,7% και καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου με 10,9%, ακολουθεί στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με σταθερό στο 9,7%, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,5%, έκτη η Πλεύση Ελευθερίας με 5,3% και έβδομη στη σειρά η Νίκη με 4,4% και τέλος η Φωνής της Λογικής με 5,4%.
Προσοχή. Η κάθε δημοσκόπηση μεταφέρει την άποψη της κοινωνίας την συγκεκριμένη στιγμή. Ως εκ τούτου οι διαφοροποιήσεις δεν αποκλείονται.
Γ.Δ.


Εμείς τι έχουμε;
Άλλη μία περίπτωση αδιαφορίας των τοπικών παραγόντων να προωθηθούν και ξεχωρίσουν ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης παράγονται στην Ξάνθη.
Συνολικά 13 προϊόντα σχεδιάζεται να προταθούν ως υποψήφια για να χαρακτηριστούν προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) όταν ξεκινήσει η εφαρμογή το 2025 του νέου κοινοτικού κανονισμού σχετικά με την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (Γ.Ε.) σε χειροτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα.
Ο κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ τον περυσινό Νοέμβριο, με καταληκτική προθεσμία εφαρμογής της 1ης Δεκεμβρίου 2025, προέκυψε από τη μη ύπαρξη μηχανισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφύλαξη των γεωγραφικών ενδείξεων των μη γεωργικών προϊόντων.
Σήμερα μόνο 16 κράτη- μέλη έχουν θεσπίσει κάποια ειδικά εθνικά συστήματα προστασίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις σε μη αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν στην ουσία ισχύ μόνο εντός του κράτους-μέλους κι όχι συνολικά στην Ε.Ε.
Από την Θράκη προϊόν που προτάθηκε να ενταχθεί στο εν λόγω καθεστώς προστασίας είναι τα υφαντά Μεταξωτά Σουφλίου.
Γ.Δ.


«Χτύπημα» κάτω από την ζώνη
Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης  κατά της γραμματέως του ΕΒΕ,  Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη. Η ανακοίνωση που έστειλε στον Τύπο λίγη ώρα πριν την παρουσίαση του συνδυασμού της μέσω συνέντευξης, προκάλεσε πραγματικά σοκ και ήταν και το ερώτημα που τέθηκε μετ’ επιτάσεως από τους δημοσιογράφους προκειμένου να εκμαιεύσουν μια απάντηση ή ένα σχόλιο της κας Μαλλιαρουδάκη. Μπορεί  αυτό να ήθελε να πετύχει ο κ. Μωραΐτης, να κάνει δηλαδή αισθητή την παρουσία του στην παρουσίαση του νέου συνδυασμού. Ωστόσο η ανακοίνωση έχει προσβλητικό και απαξιωτικό τόνο και ύφος. Αποκαλεί την συνεργάτιδά του «ανεπάγγελτη» γιατί έκλεισε την επιχείρησή της και μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρεί να την μειώσει ως προς το θέμα των ικανοτήτων της να ηγηθεί σ’ ένα φορέα, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχεται  το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που προσπαθούν  να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Είναι ένα «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη που δεν τιμά κανένα. Προς τιμή της η κα Μαλλιαρουδάκη δεν απάντησε σε ανάλογο ύφος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Συνεχίζεται η Έκθεση Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου η έκθεση «Η Ξάνθη τον Βύρωνα». Αφ…