Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

0

Περίπατος στην Παλιά Πόλη Ι
Γιορτές Παλιάς Πόλης ως γνωστόν δεν είναι μόνον η διασκέδαση στα στέκια των Συλλόγων, δεν είναι μόνον οι συναυλίες και τα σουβλάκια. Ή τέλος πάντων δεν πρέπει να είναι μόνον αυτά.
Κι αυτό διότι όλη την περίοδο, οι επισκέπτες μπορούν, έχουν την ευκαιρία να δουν διαφορετικά πράγματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Από την αρχή ακόμη, στο έμπα της Παλιάς Πόλης, στη γωνία της οδού Βενιζέλου, στο αρχοντικό που στεγάζει το Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης ξεκινάνε τα ενδιαφέροντα.
Εκεί στον φιλόξενο χώρο υπάρχουν τρεις εκθέσεις. Η επίκαιρη για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα και του φιλελληνικού κινήματος του Κώστα Μαυρομάτη, τα μοναδικά μοτίβα με βελόνα και κλωστή της Ανθής Κουρτίδου και τις χειροποίητες δημιουργίες των κυρίων Ρώσσογλου και Δημητριάδου.
Τέλος, υπάρχει η συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών του Λυκείου που την περίοδο αυτή είναι επισκέψιμη.
Γ.Δ.


Περίπατος στην Παλιά Πόλη ΙΙ
Δεν υπάρχουν όμως μόνον αυτές οι πολιτιστικές δημιουργίες. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν το «Σπίτι της Σκιάς» που είναι μοναδικό στη χώρα μας, υπάρχει η δημοτική Πινακοθήκη και ο αύλειος χώρος που διάφοροι καλλιτέχνες εκθέτουν τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.
Απέναντι από την Πινακοθήκη υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί ο ψαγμένος επισκέπτης για να πληροφορηθεί την ιστορία της Ξάνθης γενικά και της Παλιάς Πόλης ειδικότερα.
Εκείνο όμως που δεν θα πρέπει να ξεχάσει ο κάθε επισκέπτης είναι το να τριγυρίσει στους δρόμους, στα σοκάκια με τα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης. Να δει τα νεοκλασικά αρχοντικά, να δει τις εκκλησίες, να γνωρίσει την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα που είναι μοναδική στη χώρα.
Γ.Δ.


Όλα κανονικά
Συνεχίζονται κανονικά οι Γιορτές Παλιάς Πόλης σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί. Με τη βοήθεια του καιρού, που απλά το Σάββατο έδειξε την άλλη όψη του, όλα βαίνουν  καλώς.
Οι επισκέπτες τόσο από τους ντόπιους Ξανθιώτες όσο και από τους γύρω νομούς, απολαμβάνουν το όλο κλίμα των Γιορτών, συμμετέχουν στα δρώμενα, διασκεδάζουν στα στέκια των συλλόγων, χορεύουν και φυσικά γεύονται τους μεζέδες που ετοιμάζουν οι ψήστες.
Γενικά επικρατεί ένα πνεύμα ευωχίας στους στενούς δρόμους της Παλιάς Πόλης η οποία τριάντα τρία χρόνια τώρα συνεχίζει να αρέσει και να κερδίζει τους επισκέπτες.
Γ.Δ.


Παντού ανεύθυνοι
Ακούς για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για άμεσες λύσεις, άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, λόγια και ιστορίες επί χάρτου.
Κι όταν έρθει η ώρα να δεις στην πράξη το όλο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαπιστώνεις ότι οι υπηρεσίες, οι τράπεζες, παντού ζητούν και πάλι ένα μάτσο χαρτιά!
Και απορείς και σκέφτεσαι. Τι γίνεται τελικά; Πού είναι αυτή η πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Πότε θα γίνει πράξη κατά 100%;.
Tελικά η διαπίστωση είναι αυτή που απαντάει στο θέμα. Ότι ναι μεν ο υπουργός πήρε την απόφαση αλλά όλες οι δομές πιο κάτω συνεχίζουν το δικό τους βιολί.
Άρα, έγινε μια τρύπα στο νερό. Ο υπουργός νόμισε ότι με την λήψη της απόφασης όλα θ’ αλλάξουν. Να που δεν αλλάζουν εάν δεν τα παρακολουθήσεις.
Γι’ αυτό, άλλο τα λόγια και οι υπουργικές αποφάσεις και άλλη η πράξη.
Γ.Δ.


Δύσκολη η ανάκαμψη
Όπως γράφαμε πρόσφατα, από αυτόν τον μήνα θα δούμε να δημοσιεύονται διάφορες δημοσκοπήσεις.
Ήδη δημοσιεύθηκε προχθές της MRB  στην τηλεόραση του Open. Σ’ αυτήν η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου παίρνει 21,6%, το ΠΑΣΟΚ 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5% και η Ελληνική Λύση κοντά στο 8%.
Το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι Έλληνες έχουν στρέψει την πλάτη τους στα πολιτικά κόμματα και κυρίως προς την κυβέρνηση η οποία από το 41,7% τον Ιούνιο του 2023 έπεσε στο 28,2% τον περασμένο Ιούνιο και τώρα έπεσε στο 21,6% (δημοσκόπηση).
Άρα κυβέρνηση, κυρίως, διότι αυτή μας ενδιαφέρει που μας κυβερνά, και η αντιπολίτευση που μένει στα ίδια ή πέφτει.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες αλλά δεν είναι εύκολο και ιδού ένα παράδειγμα. Χατζηδάκης και Ταγαράς, με μια τους απόφαση εκτός κάθε λογικής, απαξίωσαν χιλιάδες οικόπεδα στην Ξάνθη χώρα και την Ξάνθη επίσης.
Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι 200 οικογένειες της Ξάνθης που επί 25 χρόνια δέχτηκαν την κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων και την ταφόπλακα της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που έχασαν νόμιμες περιουσίες, γιατί να ψηφίσουν μια παράταξη που νομιμοποιεί τους καταπατητές και αυθαίρετους και καταστρέφει τους νόμιμους;
Ας μην ψάχνει λοιπόν η κυβέρνηση τις αιτίες. Όταν κάνει 20-30 χρόνια να εγκριθεί μια επέκταση σχεδίου πόλης αυτή φταίει, όχι οι ψηφοφόροι που την μαυρίζουν.
Γ.Δ.


Είναι θέμα επιλογής
Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε σκεπτόμενου και σοβαρού ανθρώπου να κάνει τις επιλογές του.
Πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για σοβαρή επιλογή όπως είναι αυτή που βρίσκεται εν εξελίξει για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει τις επαφές τους, τις δηλώσεις τους, τις συνεντεύξεις τους και έτσι έχουν δείξει το στίγμα τους και τι ακριβώς πιστεύουν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Έτσι, με τους τρόπους και τα μέσα επικοινωνίας ο κάθε υποψήφιος είναι πλέον γνωστός. Αυτό φυσικά βοηθάει στο να γίνει η σωστή επιλογή εκ μέρους των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.
Εκείνο επομένως που είναι δεδομένο είναι η ελεύθερη δημοκρατική επιλογή εκ μέρους των ψηφοφόρων. Και όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο ευπρεπής αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη έτσι θα συνεχιστεί.
Η τελική δε επιλογή θα σηματοδοτήσει και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ναι μεν ελεύθερη επιλογή αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σοβαρότητα της επιλογής. Μια επιλογή που πρέπει να γίνει με ψυχραιμία, λογική, ανάλυση των δεδομένων των υποψηφίων και φυσικά όχι με το συναίσθημα.
Γ.Δ.


Πάνε καλά οι γιορτές μας
Στον  ρυθμό των γιορτών Παλιάς πόλης…χορεύει η πόλη μας. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά για την επισκεψιμότητα που δεν περιορίζεται μόνο από τους γειτονικούς νομούς που έρχονται και φεύγουν αυθημερόν αλλά και διήμερα, τριήμερα με κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Μάλιστα σε κάποια που ρωτήσαμε μας είπαν για πληρότητα 100% με κόσμο που έρχεται  από όλη την Ελλάδα αλλά και από Βουλγαρία και Τουρκία. Ιδιαίτερα από σήμερα μέχρι και την Κυριακή αναμένεται το μεγάλο κύμα των επισκεπτών. Επίσης οι γιορτές είναι κινητήριος δύναμη που κινεί όλα τα γρανάζια της τοπικής οικονομίας. Επωφελούνται τα είδη τροφίμων , τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και η εστίαση παρότι υπάρχουν τα στέκια των συλλόγων.
Μ.Ξ.


Σουρεάλ καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Μόνο θλίψη προκαλούν αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποιους βέβαια και πολλά γέλια και όχι από χαιρεκακία ή διάθεση εμπαιγμού αλλά όλα όσα γίνονται έχουν κάτι σουρεάλ και ενδείκνυνται για …επιθεώρηση. Ο Πολάκης που είχε …φύγει από την κοινοβουλευτική ομάδα με απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη μετά την επίθεση στην Αθηνά Λινού, ξαναέρχεται χωρίς καν να μπει στον κόπο να ζητήσει συγγνώμη, όπως είχε ζητήσει η εκπρόσωπος του κόμματος και φεύγει  η Λινού! Ο Κασσελάκης ζητά να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ λες κι αυτό θα ήταν αρκετό για να εξαφανιστούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα τα οποία είναι φανερό ότι έχουν παγιωθεί και έχουν δομικά χαρακτηριστικά. Στις δημοκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά σε μονοψήφια ποσοστά. Το κόμμα πάει για διάλυση κι αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να χαροποιεί κανένα. Πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση και ισχυρή αν θέλουμε μια υγιή Δημοκρατία.
Μ.Ξ.


Βορράς και Νότος
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο γεωγραφικός χώρος του βορρά είναι ο πλέον ανεπτυγμένος. Ανάπτυξη οικονομική που έχει καταστήσει την κάθε περιοχή την καρδιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το αντίθετο συμβαίνει δυστυχώς στην χώρα μας. Η οικονομική ανάπτυξη έγινε στο Νότο. Όχι όμως με παραγωγικές επενδύσεις αλλά μεταπρατικές. Εξηγώ τι εννοώ.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα σε αντίθεση  με αυτό του Πειραιά που υπερτερεί σε εισαγωγές. Δηλαδή σε καταναλωτικά είδη που εισάγονται, δεν παράγονται στη χώρα μας.
Η στρεβλή αυτή πραγματικότητα, δυστυχώς συνεχίζεται παρά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών ότι αυτό πρέπει ν’ αλλάξει και η Μακεδονία να γίνει μια δυναμική περιοχή.
Προφανώς πρόκειται για λόγια, Μακεδονία και Θράκη ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων. Μάλιστα πριν την Μεταπολίτευση ήταν περιοχές εξορίας, με μπάρες από τη Φλώρινα μέχρι τον Έβρο, μην ξύνουμε παλιές πληγές τώρα.
Γ.Δ.


Για το θέμα των σκουπιδιών
Για το θέμα εν γένει του προβλήματος των σκουπιδιών στην πόλη αλλά και στους άλλους δήμους, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα λυθεί τα επόμενα 30-40 χρόνια.
Πρώτος και βασικός λόγος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Εγώ, εσείς, όλοι μας. Ας μην κρυβόμαστε. Δεν διακατεχόμαστε από διάθεση θετική στο να βοηθήσουμε στο να γίνεται σωστά η όλη διαδικασία των σκουπιδιών όταν μεταφέρονται εκτός των κατοικιών μας.
Ανοίγουμε τα καπάκια, ρίχνουμε τα σκουπίδια μέσα (όταν δεν τα αφήνουμε απ’ έξω) και δεν κλείνουμε το καπάκι. Γάτες και σκυλιά, ακολουθούν και η ιστορία γίνεται πλέον ανυπόφορη.
Δεύτερος λόγος επίσης σοβαρός είναι η «επέλαση» επί των κάδων των γνωστών κατοίκων, μερίδας βέβαια, του Δροσερού. Οι οποίοι πλαγιάζουν τους κάδους κι αρχίζουν να βγάζουν έξω τα σκουπίδια ψάχνοντας να βρουν γι’ αυτούς ότι έχει αξία, και φυσικά αφήνοντάς τα έτσι χύμα στο πεζοδρόμιο.
Αναγνωρίζω ότι οι παραπάνω είναι πολίτες, ότι ψηφίζουν και είναι δύσκολο να τους στερηθεί αυτή η δράση, όμως κάποτε αυτό θα πρέπει να σταματήσει διότι το κακό έχει παραγίνει.
Τρίτος λόγος μας  λένε οι δήμαρχοι κατά καιρούς για το χάλι της πόλης με τα σκουπίδια στους δρόμους, είναι η έλλειψη προσωπικού. Το’ χω πει δεκάδες φορές· και είναι απλό. Μην μετακινείτε από τον τομέα της καθαριότητας νεοπροσλαμβανόμενους στα γραφεία. Φτάνει πια. Στα γραφεία δεν έχουν καρέκλες, δεν έχουν γραφεία. Έλεος, το κόλπο πάλιωσε, σταματήστε το…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο Με τις πρόσφατες βροχές στην πόλη μας επαναλήφθηκε ένα διαχ…