Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο
Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον συνέδριο διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Πρόκειται για το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Ρωμαϊκή και Ύστερη Αρχαιότητα Θράκης» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων στις αρχές Οκτωβρίου. Στο συνέδριο έχει πολλές θεματικές που φωτίζουν το ιστορικό παρελθόν της ευρύτερης περιοχής της Θράκης κατά την Ρωμαϊκή περίοδο και θα έχει ομιλητές από την Βουλγαρία , την Τουρκία, την Ρουμανία και άλλες χώρες . Επίσης θα μιλήσουν οι αρχαιολόγοι των ΕΦΑ της Θράκης.
Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο που αναδεικνύει την ιστορία του τόπου μας και ταυτόχρονα τον προβάλλει.
Θα είμαστε εκεί…
Μ.Ξ.
Πιο φτηνά τα καυσόξυλα φέτος
Πιο φτηνά είναι φέτος τα καυσόξυλα τουλάχιστον 30 ευρώ τον τόνο από πέρσι. Κι αυτό γιατί πέρσι ήταν ήπιος ο χειμώνας και έμεινε μεγάλο απόθεμα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στους ξυλεμπόρους. Συνεπώς οι τιμές έπεσαν αυτή την περίοδο που πρέπει να τα αγοράσουν. Βέβαια οι τιμές θα επηρεαστούν αν για παράδειγμα έχουμε από νωρίς βαρύ χειμώνα και εξαντληθούν τα αποθέματα αλλά και αυξηθεί η ζήτηση. Κάτι που δεν προβλέπεται αλλά και ποτέ δεν ξέρεις με τον καιρό…
Η ζήτηση δεν επηρεάζεται μόνο από τον καιρό αλλά και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά από τον Οκτώβριο.
Σε κάθε περίπτωση φέτος τα καυσόξυλα είναι φτηνά και αν πάει ήπιος ο χειμώνας και ένα σπίτι έχει καλή μόνωση μπορεί να βγάλει την θέρμανση όλης της σαιζόν με 400 – 500 ευρώ με τις σημερινές τιμές.
Μ.Ξ.
Οικονομικές αλήθειες
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών περίμεναν και προσδοκούσαν ότι η αξιολόγηση της Moody’s θα ήταν ιδιαίτερα θετική για την χώρα στον τομέα της Οικονομίας. Οι προοπτικές ως γνωστόν αναβαθμίστηκαν αλλά παραμένει η Ελλάδα εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Κι αυτό διότι υπήρξαν κάποια αγκάθια όπως το παραγωγικό μοντέλο, το υψηλό δημόσιο χρέος, το Δημογραφικό.
Ιδιαίτερα επισήμανε ο Αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης ότι η οικονομία στηρίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες, ότι υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές έναντι μικρών εξαγωγών. Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει τις θετικές εξελίξεις και προοπτικές στις τράπεζες, ενώ παράλληλα σημειώνει πως απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις με βασική στη Δικαιοσύνη.
Γ.Δ.
Ο ρόλος της Δικαιοσύνης
Μένω στο θέμα της Δικαιοσύνης διότι πολλά χρόνια τώρα η Εφημερίδα μας σχολιάζει αλλά και παρουσιάζει τις απόψεις ντόπιων και ξένων Οικονομολόγων. Οι οποίοι καθαρά τονίζουν ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι αργή στις αποφάσεις της κι αυτό αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στην οικονομία, στις επενδύσεις, με το να δημιουργούνται προβλήματα στην αναμονή έκδοσης αποφάσεων που καθυστερώντας δημιουργούν οικονομικά προβλήματα σε επενδυτές. Γι’ αυτό αρκετοί ξένοι οίκοι επενδύσεων δεν επενδύουν σε παραγωγικό τομέα στην Ελλάδα. Εάν ερωτηθεί ένας επιχειρηματίας επενδυτής για το θέμα θα σας μιλήσει αναλόγως και θα το καταλάβει το πρόβλημα κι ένας απλός πολίτης.
Πάντως γενικά το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη είναι μικρό. Αυτό είναι βέβαιο ότι το γνωρίζει ο Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης γι’ αυτό και προχώρησε σε αλλαγές στο Δικονομικό σύστημα.
-Εν αναμονή να δούμε το αποτέλεσμα…
Γ.Δ.
Βιβλικές καταστροφές σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη
Δεν έχει τέλος η επέλαση της κακοκαιρίας Boris στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με βιβλικές καταστροφές, νεκρούς και αγνοούμενους, με περιοχές που μετατράπηκαν σε απέραντες λίμνες, με τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους να συνεχίζουν το έργο τους συνθέτοντας ένα ανατριχιαστικό σκηνικό! Χιλιάδες κάτοικοι σε πόλεις και χωριά έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους ενώ μέχρι στιγμής 19 νεκροί έχουν εντοπιστεί σε Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία και Ρουμανία. Αυτή είναι η δεύτερη πιο φονική καταιγίδα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μετά το 2021 στη Γερμανία που είχε 135 νεκρούς.
Τα υψηλότερα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στην Τσεχία όπου έπεσαν 473 χιλιοστά βροχής, ενώ το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στις τέσσερις αυτές χώρες. Οι εικόνες δραματικές. Θυμίζουν την Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Daniel χτυπούσε με μανία καταγράφοντας ρεκόρ απανωτά ως προς το συνολικό ύψος βροχής.
Οι αιτίες κοινές. Οι καύσωνες έδωσαν τη θέση τους στις πλημμύρες. Η παρατεταμένη ζέστη στην Κεντρική Ευρώπη έγινε καταρρακτώδης βροχή με ύψη ρεκόρ. Ό,τι δηλαδή συνέβη και στη Θεσσαλία πριν από έναν χρόνο. Όμως στον Daniel ο όγκος των βροχοπτώσεων ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς έπεσαν κατά περιοχές 1096 και 752 χιλιοστά βροχής σε μία ημέρα!
Βέβαια σ’ αυτές τις χώρες κανείς δεν ζητάει παραιτήσεις υπουργών και κυβερνήσεων όπως συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Διότι είναι πασιφανές ότι όσο οργανωμένος κι αν είναι ένας κρατικός μηχανισμός είναι ανίσχυρος μπροστά στην ακραία μανία της φύσης που προκαλεί η κλιματική κρίση…
Τ.Μ.
Στο κόκκινο σταματάμε!
Συμπολίτης ήρθε αναστατωμένος στο γραφείο και όρθιος όντας σε υπερένταση μου διηγήθηκε αυτό που του συνέβη πριν λίγη ώρα. Μου είπε δε ότι μόνο από τύχη ζει γιατί για λίγα εκατοστά δεν παρασύρθηκε αυτός και το μοτοποδήλατό του από Ι.Χ. αυτοκίνητο που περνούσε με κόκκινο με οδηγό κυρία· η οποία ζητούσε συγγνώμη στη συνέχεια.
Δηλαδή με μια συγγνώμη η κυρία «καθάρισε» την παραλίγο δολοφονική της απόφαση να γκαζώσει μάλιστα αφού είχε ανάψει το κόκκινο.
Ο συμπολίτης μας πήγε στην Αστυνομία, ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή της τροχαίας, ο οποίος όπως αναμενόταν μίλησε για μειωμένο προσωπικό.
Γενικά, η αστυνόμευση στην πόλη και στον νομό, είναι μικρή.
Η τροχαία ως έννοια είναι ανύπαρκτη και γενικά υπάρχει μια χαλάρωση που οφείλεται στο γεγονός ότι η Αστυνομία δεν θέλει να σπάσει αυγά.
Παραβατικότητα υπάρχει, με πρώτους τους γνωστούς Δροσερίτες γείτονές μας. Κυκλοφορούν μοτό με βγαλμένες εξατμίσεις προξενώντας θόρυβο και κανείς δεν τιμωρείται.
Γ.Δ.
Μία καθημερινή σκηνή
Σκεφθείτε τη σκηνή με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Το οποίο οδηγεί και τηρεί τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οδηγεί μοτοποδήλατο, περιμένει, ανάβει το πράσινο και ξεκινά βλέποντας μπροστά. Ασυναίσθητα και από ένστικτο, γυρίζει κοιτάζει στο πλάι όπου είχε ανάψει κόκκινο ήδη, να έρχεται με ταχύτητα Ι.Χ. αυτοκίνητο.
Άμεσο δυνατό φρενάρισμα, σταματάει το μοτοποδήλατο και ξυστά, σε 2-3 εκατοστά περνάει το Ι.Χ. χωρίς να σταματήσει παρακάτω. Συνέχισε την πορεία του.
Ο οδηγός του μοτό βρίσκει τη δύναμη και το κουράγιο, ακολουθεί το Ι.Χ., το φτάνει κι εκεί στη δικαιολογημένη διαμαρτυρία του για την παραλίγο θανάσιμη παράβαση της οδηγού, άκουσε μία συγγνώμη. Η εν λόγω κυρία είχε αξιολογήσει τη ζωή ενός άλλου με μια συγγνώμη.
Ο συμπολίτης μας, διότι όλα συνέβησαν την Τρίτη το μεσημέρι, έφυγε αγανακτισμένος, αηδιασμένος για κάποιους που δεν υπολογίζουν τη ζωή των άλλων. Και βέβαια, πως ν’ αποδείξει το λάθος και την παράβαση της κυρίας ο πολίτης;
Όταν στο σημείο δεν υπάρχουν κάμερες. Σ’ έναν κόμβο με μεγάλη κυκλοφορία και φυσικά δεν υπάρχει ούτε τροχονόμος.
Γ.Δ.
Τι αστυνομία θέλουμε;
Το θέμα της Αστυνομίας γενικά στη χώρα μας αποτελεί ένα ερωτηματικό. Το οποίο βέβαια έχει τεθεί εδώ και χρόνια και είναι γνωστό. «Τι είδους Αστυνομία θέλουμε;».
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αστυνομία πρέπει να είναι σκληρή, κάποιοι αντίθετα να μην είναι. Άλλοι την θέλουν συνεργάσιμη και φιλική με τους πολίτες, κάποιοι είναι μονίμως στο «μπάτσοι γουρούνια» και ο καθένας έχει τη δική του άποψη, που συχνά γίνεται λάστιχο κατά το συμφέρον του. Αναγνωρίζω πως κατά το παρελθόν η αστυνομία είχε γίνει το μακρύ και σκληρό χέρι της κρατικής εξουσίας, γεγονός που οδήγησε σε ακρότητες εκ μέρους της πέραν των ορίων του νόμου.
Τέλος πάντων, το θέμα υπάρχει, το γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός, όπως και η ηγεσία του Σώματος και αυτοί οφείλουν να πάρουν τις αποφάσεις τους και να οικοδομήσουν μία σύγχρονη αστυνομία που να σέβεται τον πολίτη και ο πολίτης αυτήν.
Γ.Δ.
Δεν αρκεί η διαπίστωση
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Περιφέρειες, Δήμοι και διάφοροι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί, έχει διαπιστωθεί ότι ζουν σ’ ένα σύννεφο.
Μιλούν επίσημα ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι, συμμετέχουν σε συσκέψεις και διασκέψεις και κάνουν περισπούδαστες…διαπιστώσεις.
Χρόνια τώρα όλοι μιλούν για διαπιστώσεις. Τα συρτάρια τους είναι γεμάτα από μελέτες, εισηγήσεις, έρευνες με διαπιστώσεις και διαγνώσεις ότι υπάρχουν θέματα, ανάγκες, ελλείψεις, καθυστερήσεις. Μας έχουν φλομώσει στις διαπιστώσεις των θεμάτων.
Ξεχνούν όμως όλοι αυτοί, κυρίως οι κυβερνήσεις κατά καιρούς, ότι τους ψηφίζουμε εμείς όχι να επαναλάβουν τις ήδη γνωστές διαπιστώσεις αλλά να εφαρμόσουν λύσεις. Διότι με μόνον διαπιστώσεις χωρίς έργο θεωρείσαι αποτυχημένος και χαρακτηρίζεσαι π.χ. πρωθυπουργός, δήμαρχος, περιφερειάρχης, βουλευτής των λόγων κι όχι των έργων. Και όπως είναι γνωστό σε όλους, η Ξάνθη μας έχει ανάγκη από πολλά έργα και καθόλου λόγια.
Γ.Δ.
Απαράδεκτη νοοτροπία
Κλιμάκια υπουργών, υφυπουργών και άλλων στελεχών έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις ανά την χώρα. Βουλευτές και λοιποί αξιωματούχοι αποφασίστηκε να περιοδεύσουν, ν’ ακούσουν και να καταγράψουν προβλήματα και αιτήματα.
Η αρχή έγινε από την Μακεδονία και τη Θράκη γι’ αυτό και ήρθε προχθές ο Χρυσοχοΐδης στον Έβρο. Μια και ξεκίνησε η «έξοδος» ας πούμε κάποια πράγματα να τα έχουν υπόψιν τους.
Να προχωρούν άμεσα, χωρίς εμπόδια, διευκρινήσεις, ψιλά γράμματα, αγκυλώσεις υπαλλήλων οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση. Κι αυτό, διότι αποφάσεις ανακοινώνονται αλλά συνήθως μένουν στα υπουργικά γραφεία. Κι όταν τις αναζητήσει ενδιαφερόμενος συναντά εμπόδια, δυσφορία από την πλευρά των υπαλλήλων για τον απαιτητικό ιδιώτη.
Σημειώνω ότι αποτελεί η τακτική αυτή ένα διαχρονικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.
Κι αυτό βέβαια είναι θέμα εσωτερικό των υπηρεσιών και την ευθύνη επίλυσης έχουν τα ανώτερα στελέχη να λύσουν και οι γενικοί γραμματείς.
Κατά τα λοιπά, ας έρθουν τα στελέχη της κυβέρνησης να τα ακούσουν και ζωντανά.
Γ.Δ.