Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

0

Στεγαστικό πρόβλημα στην Ξάνθη
Στα ύψη είναι τα ενοίκια στην Ξάνθη. Κάτω από 500 ευρώ τριάρι για μια οικογένεια δεν υπάρχει. Τα στούντιο και οι γκαρσονιέρες ξεπερνούν τα 350 ευρώ και όλα είναι δυσεύρετα. Πολύ δυσκολεύονται και οι νέοι φοιτητές αλλά και όσοι παίρνουν μεταθέσεις να βρουν σπίτι και να μπορούν να ανταποκριθούν. Ανοικοδόμηση υπάρχει αλλά τα διαθέσιμα σπίτια είναι λίγα γι’ αυτό είναι και πολύ ακριβά. Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το στεγαστικό πρόβλημα στην χώρα μας. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός πρόκειται να εξαγγείλει στην ΔΕΘ  μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Μ.Ξ.


Κλείνουν ξενοδοχεία
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μεγαλοεργολάβος της Ξάνθης έχει αγοράσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει σαν ξενοδοχείο και γι’ αυτό έχει κινήσει τις διαδικασίες αλλαγής χρήσης. Θα στεγαστούν διάφορα καταστήματα κάτι σαν εμπορικό κέντρο. Πάντα μια επένδυση είναι κάτι θετικό αν και σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει μείωση και άλλων κλινών στην πόλη μας, τη στιγμή που θέλουμε τουριστική ανάπτυξη.
Γενικά βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πολλά ξενοδοχεία στην πόλη μας. Να θυμίσουμε ότι και για το Ξενία Ξάνθης έχει προκηρυχθεί εδώ και 2 χρόνια διαγωνισμός από την ΕΤΑΔ αλλά συνεχώς βγαίνει άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Κατά πως φαίνεται θα μείνει άδειο και εγκαταλελειμμένο στο έλεος της φθοράς του χρόνου…
Μ.Ξ.


Πρόσληψη δύο μηχανικών
Στην Ξάνθη την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 ενώπιον της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ξάνθης  κ. Πολυξένης Μπρίκα, ορκίστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού δύο υπάλληλοι των κλάδων ΤΕ Μηχανικών ειδ. Πολιτικών Μηχανικών και ΤΕ Μηχανικών Δομικών Έργων Υποδομής  της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Π.Α.Μ.Θ.
Ευχές για παραγωγική θητεία στις δύο νεοπροσληφθείσες, με την προσδοκία ότι δεν θα απορροφηθούν από την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
Γ.Δ.


Δεν είχαμε ελλείψεις νερού
Περάσαμε την κρίσιμη θερινή περίοδο στην πόλη και τον νομό χωρίς σοβαρές ελλείψεις νερού.
Δηλαδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λειψυδρία άξια λόγου.
Προβλήματα υπήρξαν όντως στην ορεινή μειονοτική περιοχή των Πομάκων, αλλά λύθηκαν μετά από παρέμβαση του δήμου.
Το ότι όμως δεν δημιουργήθηκαν φέτος σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει οι αρμόδιοι να εφησυχάσουν. Απεναντίας, να δουλέψουν και με βάση τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού να προετοιμαστούν για τη νέα χρονιά.
Το έχουμε πει, το προλαμβάνειν είναι το ζητούμενο, όχι το θεραπεύειν. Πριν επομένως υπάρξουν προβλήματα, ας λυθούν όσο υπάρχει χρόνος.
Γ.Δ.


Τα χρέη προς τους δήμους
Το θέμα που θίγω δεν είναι ευχάριστο διότι αναφέρεται σε χρέη ιδιωτών προς τους δήμους.
Παράλληλα, είναι και οξύμωρο διότι από την είσπραξη των δημοτικών τελών συνολικά οι δήμοι βελτιώνουν τις παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες.
Λοιπόν, χρόνο τον χρόνο αυξάνουν τα χρέη δημοτών προς τους δήμους κυρίως προς τις υπηρεσίες ύδρευσης όπως ΔΕΥΑΞ, ΔΕΥΑΑ κλπ.
Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που ταλανίζει τους δήμους και το οποίο δημιουργεί προστριβές με τους δημότες που καλούνται να πληρώσουν παλιά χρέη.
Από την άλλη τα χρέη δεν μπορούν να σβηστούν διότι είναι παράνομο. Κι όσο οι δήμοι δείχνουν κατανόηση και δεν τα απαιτούν, τόσο το χρέος αυξάνεται.
-Φαύλος κύκλος γενικά.
Γ.Δ.


Περιοχή κρασοπαραγωγής Ι
Δεν το κρύβω, μάλιστα το λέω με ικανοποίηση και υπερηφάνεια ότι ο νομός μας είναι κρασοπαραγωγικός. Την ιδιότητα αυτή την απέκτησε πριν λίγα χρόνια με τους δύο πρωτοπόρους, την οικογένεια Βουρβουκέλη και Σγουρίδη.
Επένδυσαν κόπο, μόχθο και χρήματα και στέριωσαν στον τόπο μας θέτοντας τις βάσεις.
Ακολούθησαν ο Καρακώστας, οι αδελφοί Νικολαΐδη και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Μέχρι στιγμής αυτοί οι πέντε αποτελούν τους κρασοπαραγωγούς μας.
Μάλιστα τα περισσότερα αμπέλια με τις διάφορες οινοποιητικές ποικιλίες και μόνον, βρίσκονται στον δήμο Αβδήρων, ενώ του Παπαδόπουλου στο Σταυροχώρι Σταυρούπολης.
Γ.Δ.


Περιοχή κρασοπαραγωγής ΙΙ
Οι κρασοπαραγωγοί μας όμως εκτός από τα διάφορα κρασιά που οινοποιούν ξεχωρίζουν και για την ποιότητα των κρασιών τους.
Παράγουν διάφορα κρασιά όπως κόκκινα, λευκά και φυσικά ροζέ, ενώ οι περισσότεροι παράγουν και εξαιρετικό τσίπουρο.
Τα κρασιά των Ξανθιωτών οινοπαραγωγών διατίθενται στα Μάρκετ της Ξάνθης όπως και στις κάβες και στις περισσότερες ταβέρνες.
Εκείνο που πρέπει να σημειώσω διότι αποτελεί διάκριση, είναι το γεγονός ότι τα Ξανθιώτικα κρασιά κερδίζουν βραβεία στους διάφορους διαγωνισμούς που συμμετέχουν.
Σημειώνω ως ιστορικό στοιχείο ότι η Θράκη από την αρχαιότητα ακόμη τιμούσε ιδιαίτερα τον θεό Διόνυσο και από τότε ήταν οινοπαραγωγική περιοχή. Μάλιστα, υπάρχουν λίγες βέβαια, ποικιλίες ντόπιες με ιστορία ζωής στο μακρινό παρελθόν.
Γ.Δ.


Καθόλου οθόνες για τα νήπια
Συμβαίνει στην μακρινή Σουηδία. Κι επειδή το φαινόμενο υπάρχει και σε μας εδώ, ιδού πως αντιμετωπίστηκε εκεί. Αφορά τους νέους γονείς κι όχι μόνον. Διαβάστε.
Τα νήπια δεν θα πρέπει να παρακολουθούν καθόλου οθόνες, σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, που ενημέρωσαν τους γονείς ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των δυο ετών θα πρέπει να μην εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακά μέσα και στην τηλεόραση. Η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η υπερβολική έκθεση παιδιών και νέων σε οθόνες, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία: τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε μια ώρα την ημέρα, οι ηλικίες 6-12 ετών σε δύο ώρες ημερησίως και οι έφηβοι 13 έως 18 ετών να μην ξεπερνούν τις τρεις ώρες παρακολούθησης οθόνης την ημέρα.
Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας εξέφρασε θλίψη για την «κρίση ύπνου» που επικρατεί στη χώρα, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς 15χρονους δεν κοιμούνται αρκετά.
Γ.Δ.


Μία επιστολή για τους Πασόκους
Είναι μια επιστολή από συμπολίτη, επίκαιρη λόγω της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Γράφει ο αγαπητός: «Κάποιοι έχουν ιστορικό κενό μνήμης για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και των παρεμβάσεών του σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που συγκρούστηκε με τη συντήρηση και επέβαλε προοδευτικές απόψεις.
Δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτός που είναι απλώς απέναντι στον Μητσοτάκη. Απέναντι είναι και ο Βελόπουλος και ο Νατσιός. Δεν αρκεί να λες είμαι αντιδεξιός για να σε κάνει σοσιαλδημοκράτη. Το να είσαι σοσιαλιστής ή έστω σοσιαλδημοκράτης σημαίνει ότι μπαίνεις μπροστά στην όποια προσπάθεια για την αναγνώριση του δίκαιου και του σωστού. Τα κόμματα έχουν ιδεολογία, αρχές, προγράμματα. Κάποια θέματα είναι αυτονόητα. Το να δηλώνεις ότι ακολουθείς ένα κόμμα και να είσαι κόντρα στις βασικές του αρχές αυτό είναι αντιφατικό και δημιουργεί έναν πολιτικό «αχταρμά».
Αυτό το περιεχόμενο που αφιερώνεται στους συντρόφους του ΠΑΣΟΚ που ίσως να έχουν ξεχάσει κάποια σοβαρά πράγματα.
Γ.Δ.


Χάθηκε η μπάλα
Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και μπορεί κανείς να βρει δεκάδες λέξεις ή φράσεις για να περιγράψει μια κατάσταση ωστόσο στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να καταφύγει κανείς στη βοήθεια του… Μπαμπινιώτη. Η φράση «χάθηκε η μπάλα» ίσως αντικατοπτρίζει καλύτερα την κατάσταση.
Ενα κόμμα που πλέον έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται κι απλά αναφέρεται μόνο στα… επίσημα χαρτιά που λαμβάνει στα χέρια του κάθε «τρεις και λίγο» ο Πρόεδρος της Βουλής για το… πήγαινε-έλα του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι σαν δακτύλιος ένα πράγμα. Τις μονές μέρες είναι εντός κόμματος και τις ζυγές ανεξάρτητος. Βέβαια πάντα είναι… αψύς και ανένδοτος όπως διαβάζουμε και στα καθημερινά ρεπορτάζ από την Κουμουνδούρου. Στον άλλοτε κραταιό ΣΥΡΙΖΑ, ζουν πλέον την… μέρα της Μαρμότας. Καθημερινά τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια. Δεν έχουν πάρει χαμπάρι πως η κοινωνία έχει τα δικά της μεγάλα προβλήματα και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους;
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε τελείωσε ή για την ακρίβεια τελειώνει σε μερικές ημέρες που υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή. Μπορεί φυσικά να υφίσταται ως κόμμα Κασσελάκη. Δεν το απαγορεύει ο νομοθέτης. Μαζί με την Τζάκρη και τους… Παππάδες να συνεχίζουν.
Μ.Τ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο Με τις πρόσφατες βροχές στην πόλη μας επαναλήφθηκε ένα διαχ…