Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

0

Αλλάξτε τροπάριο…
Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, βομβαρδίζει τα Μέσα Ενημέρωσης με δελτία Τύπου. Όχι ότι αυτό είναι κακό. Απεναντίας. Εκείνο όμως που τους ξεχωρίζει, οι ανακοινώσεις τους είναι όλες κινδυνολογικές. Ούτε μία έστω θετική.
Άραγε αυτοί οι άνθρωποι γελούν ποτέ, είναι χαρούμενοι ή έχουν κατάθλιψη;
Κι αυτό γιατί δεν βλέπουν παρά καταστροφή γύρω τους.
Από την άλλη διακατέχονται από μια εμμονή πρωτοφανή. Έχουν δε κηρύξει πόλεμο σε βάρος των… ανεμογεννητριών. Να μην μπουν, είναι κίνδυνος-θάνατος για τα πουλιά που προσκρούουν σ’ αυτές και σκοτώνονται!
Είναι όντως δύσκολο να ερμηνευτεί αυτή η αντιαναπτυξιακή αντίληψη κάποιων μικρών ομάδων που θεωρούν ότι μόνοι αυτοί διακατέχονται από ευαισθησία για τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους.
Πριν λίγες ημέρες δηλώναν ότι το δάσος Δαδιάς ζωντανεύει, ότι ο Μαυρόγυπας επιστρέφει στις φωλιές του, τώρα δηλώνουν ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση ο Μαυρόγυπας και τα Όρνια!
-Κάπου έχει χαθεί το μέτρο και η αλήθεια.
Γ.Δ.


Εν αναμονή
Εννέα ημέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου της εκλογικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ. Άρα βρισκόμαστε λίγες ημέρες πλέον πριν τον τερματισμό ενός δύσκολου εκλογικού αγώνα που εκτός των άλλων ήταν και σύντομος.
Εκείνο πάντως που ξεχώρισε στον προεκλογικό αγώνα ήταν το ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων.
Ήταν κάτι μοναδικό αλλά και πρωτοποριακό διότι άνοιξε δρόμο για τα επόμενα ως προς το πως πρέπει να γίνονται για να έχουν ενδιαφέρον.
Αυτά όμως τελείωσαν, η ώρα της κάλπης φτάνει, ο χρόνος τελειώνει, το ίδιο και οι επισκέψεις και συγκεντρώσεις των υποψηφίων.
Αυτές οι εννέα μέρες θα κλείσουν διάφορες τρύπες, θα γίνουν κάποιες κρίσιμες συναντήσεις, ίσως και συμφωνίες συνεργασιών εν όψει της δεύτερης Κυριακής. Το συναίσθημα για τους υποψήφιους είναι όπως των αθλητών λίγο πριν τον τερματισμό από έναν αγώνα Μαραθωνίου. Μόνον που στις εκλογές αυτές την νίκη θα την επιδιώξουν δύο την πρώτη Κυριακή…
Το ποιοι θα είναι, δύσκολο να το προβλέψεις.
Γ.Δ.


Διαβάσεις φρεσκάρονται
Ήταν απαραίτητο να γίνουν διότι σε αρκετά σημεία το άσπρο χρώμα των διαβάσεων πεζών είχε χαθεί. Αφενός λόγω του καιρού αλλά και της χρήσης.
Έτσι, υπήρχαν διαβάσεις στο κέντρο της πόλης που δεν ήταν ορατές και οι πεζοί που τις περνούσαν κινδύνευαν από τους απρόσεκτους οδηγούς και κυρίως τους μη Ξανθιώτες.
Και άντε οι ντόπιοι λίγο -πολύ γνωρίζουν τα σημεία με διαβάσεις πεζών, οι ξένοι οδηγούν χωρίς να τις διακρίνουν.
Τέλος πάντων, το θέμα λύνεται και θα πρέπει αυτό το φρεσκάρισμα να γίνεται πιο συχνά.
Γ.Δ.


Οι υποψήφιοι στον ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ αν και έχουν πέσει οι τόνοι. Ο Σωκράτης Φάμμελος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος και λίγη ώρα μετά ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε κι εκείνος την υποψηφιότητά του με 31 υπογραφές που τη στηρίζουν (σύμφωνα με το καταστατικό απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές). Επίσης την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει και ο Απόστολος Γκλέτσος. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανακοίνωσε προς το παρόν αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει. Ακούστηκε μάλιστα ότι θέλουν και στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν debate όπως στο ΠΑΣΟΚ. Καλό θα ήταν να δούμε και να συγκρίνουμε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μ.Ξ.


Να δούμε έργα
Σε σημερινό μας ρεπορτάζ παρουσιάζουμε αναλυτικά και με οικονομικά στοιχεία τα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνει το  Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του δήμου Ξάνθης το οποίο εγκρίθηκε και με το ποσό χρηματοδότησης των 15.100.000 ευρώ και σε δεύτερη φάση από τις εκπτώσεις αλλά και τα υπόλοιπα του προγράμματα άλλα 8 εκ. ευρώ για έργα που περιλαμβάνονται στη λίστα …ρεζέρβα. Να σημειώσουμε για  τα βασικά έργα που είναι η ανάπλαση του άλσους Ευμοίρου, το πάρκο στον Φόρο , το αθλητικό κέντρο στην Εκτενεπόλ, η ανάπλαση στην πλατεία Ελευθερίας, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων,  είναι έτοιμες όλες οι μελέτες και σ’ ένα 15νθήμερο που θα ανοίξει το πρόγραμμα θα υποβληθούν τα τεχνικά δελτία για να αρχίσουν άμεσα οι  δημοπρατήσεις. Αυτό μας βεβαίωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κυριάκος Παπαδόπουλος. Επιτέλους να δούμε να γίνονται έργα στην Ξάνθη γιατί έχουμε …χρόνια να δούμε!
Μ.Ξ.


Το πιο όμορφο γυναικείο  όνομα
Ποιο είναι το πιο όμορφο γυναικείο όνομα στον κόσμο;
Θ’ απορείτε σίγουρα με το ερώτημα και είμαι βέβαιος ότι ξαφνιαστήκατε με το περιεχόμενό του.
Λοιπόν, πραγματοποιήθηκε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ και ανέδειξε το «Σοφία» ως το πιο ωραίο γυναικείο όνομα στον κόσμο.
Ένα κοριτσίστικο όνομα που όχι μόνο αντηχεί λόγω του ήχου του στις αγγλοσαξωνικές χώρες, αλλά η γοητεία του φαίνεται να είναι παγκόσμια και να επεκτείνεται σε διάφορους πολιτισμούς και γλώσσες. Έχει μόνο πέντε γράμματα, είναι ελληνικό και είναι το πιο όμορφο στον πλανήτη. Το λέει η ίδια η Επιστήμη.
«Σοφία», λοιπόν. Αυτό έβγαλε ως το πιο όμορφο γυναικείο όνομα η μελέτη που χρησιμοποίησε αρχές γλωσσολογίας και ηχοσυμβολισμού για να αξιολογήσει τα ονόματα με βάση το πόσο θετικά ακούγονται στα αυτιά των ανθρώπων. Στην ίδια μελέτη, τα ονόματα «Zoe» (Ζωή) και «Everly» κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση.
Γ.Δ.


Το πιο όμορφο ανδρικό όνομα
Κι αν για τον γυναικείο πληθυσμό το «Σοφία» είναι το πιο όμορφο όνομα (υπολογίζεται ότι 8.631.000 γυναίκες φέρουν το όνομα αυτό παγκοσμίως), υπάρχει η ίδια έρευνα που καθόρισε το πιο όμορφο ανδρικό όνομα. Κι αυτό είναι το όνομα «Ζάιν» (Zayn) που θεωρείται από τα πιο όμορφα ανδρικά ονόματα λόγω της ευχάριστης ακουστικής και της θετικής συναισθηματικής επίδρασης που προκαλεί.
Άλλα ονόματα που συχνά αναφέρονται ως όμορφα είναι τα «Τζέσι» (Jesse) και «Τσάρλι». Το όνομα «Ζάιν» (Zayn) προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει «ομορφιά» ή «χάρη». Είναι ένα δημοφιλές όνομα σε πολλές αραβικές χώρες και συχνά χρησιμοποιείται σε μουσουλμανικές κοινότητες παγκοσμίως. Σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία είναι must.
Στην Ελλάδα το πιο δημοφιλές ανδρικό είναι το Γιώργος, με ποσοστό περίπου 8,1% του ανδρικού πληθυσμού να φέρει αυτό το όνομα. Αντίστοιχα, το πιο δημοφιλές γυναικείο είναι το Μαρία, με ποσοστό περίπου 8,3%. Άλλο το όμορφο, άλλο το εν τω πολλώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 133.155 γυναίκες στη χώρα μας φέρουν το όνομα Σοφία. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε ένα υποθετικό ποσοστό 2,5% των γυναικών που φέρουν αυτό το όνομα, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας και το ποσοστό των γυναικών στον πληθυσμό.
Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι περίπου 510 άνδρες στην Ελλάδα φέρουν το όνομα Ζάιν (Zayn). Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε ένα υποθετικό πολύ χαμηλό ποσοστό 0,01% δεδομένου ότι το όνομα δεν είναι κοινό στην Ελλάδα. Αραβικό γαρ…
Γ.Δ.


Πόσο απέχουμε από τον Καναδά;
Σήμερα η στήλη έχει κέφια και διάθεση για διάφορα ξαφνιάσματα, ευχάριστα πιστεύω, πρωτότυπα σίγουρα κι όχι αναμενόμενα.
Τέλος πάντων, ένα ευχάριστο πρωινό ξάφνιασμα είναι πάντα, πιστεύω, καλοδεχούμενο.
Ας προχωρήσω όμως στο θέμα μου που φορά μια κυρία, την Τζένι Καρινιάν η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σωστά διαβάσατε. Γυναίκα, ηγέτης Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι, είναι δυνατόν, συνέβη ήδη και για την κοινωνία του Καναδά, ουδέν πρόβλημα.
Πάω τώρα στα Βαλκάνια, σε μια χώρα που τη λένε «Ελλάδα»,  τη γνωρίζετε λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φυσικά. Για φανταστείτε τι θα συνέβαινε σ’ αυτήν την χώρα. Κατ’ αρχάς οι αρσενικοί θα ωρύονταν για τα ιερά και όσια του στρατεύματος, ενώ δεν θ’ αποκλείονταν και παραιτήσεις. Οι του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» θα έκαναν πορείες ότι ο Στρατός υπονομεύεται ότι κινδυνεύει κι άλλα τραγελαφικά.
-Συμπέρασμα. Σταματώ εδώ, διότι απέχουμε από τον Καναδά κάποιες δεκαετίες και σας ευχαριστώ για την υπομονή σας (προς τους άνδρες φυσικά…)
Γ.Δ.


Μία αλήθεια
Παρακολουθήσαμε στις οθόνες στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τις μεγάλες καταστροφές από τις βροχές στην κεντρική Ευρώπη αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Τις εικόνες αυτές τις ζήσαμε κι εμείς στη χώρα μας σε μεγαλύτερη ένταση. Σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες ζημιές.
Έτσι, από αυτές τις καταστροφές βγήκε ένα συμπέρασμα.
Να το πούμε απλά και κοφτά. Η μεγαλύτερη, φονικότερη απειλή για  την ασφάλεια της χώρας δεν προέρχεται απ’ έξω. Η μεγαλύτερη απειλή που πλέον εκδηλώνεται ως τραγική πραγματικότητα και πλήττει την ασφάλεια της χώρας, της κοινωνίας, των πολιτών, που προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές, που καταστρέφει το μοναδικό περιβάλλον που διαθέτουμε, που φαλκιδεύει το μέλλον της χώρα και που τελικά προκαλεί ανθρώπινα θύματα, νεκρούς, είναι οι φυσικές καταστροφές και κυρίως οι πυρκαγιές που εν πολλοίς ευθύνονται στην κλιματική αλλαγή, κρίση. Καμία εξωτερική απειλή όσο ισχυρή κι αν είναι δεν έχει εκδηλωθεί με τόσες ολέθριες συνέπειες για τη χώρα – με καταστροφές και νεκρούς.
Δεν έχει κλονίσει τόσο βαθιά το αίσθημα ασφάλειας κοινωνίας και πολιτών που ζουν μέσα στον φόβο των εφιαλτικών πυρκαγιών το καλοκαίρι και των κατακλυσμιαίων πλημμυρών τον χειμώνα.
Γ.Δ.


Υπενθύμιση μη τηρουμένων υποσχέσεων
Σας υπενθυμίζω αγαπητοί αναγνώστες τις δηλώσεις υπουργών, υφυπουργών και άλλων αρμοδίων ότι από τον Σεπτέμβριο του 2024 θα ξεκινούσαν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων.
Δήλωναν τότε οι κυβερνητικοί αρμόδιοι:
«Με διαδικασίες fast track ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που ανεγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων θα γίνει με έκτακτες εργολαβίες, ενώ οι περιοχές όπου βρίσκονται τα αυθαίρετα θα γίνουν γνωστές λίγο προτού ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν τελευταία στιγμή. Οι διαδικασίες της κατεδάφισης θα υλοποιούνται άμεσα, εκτός αν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων αποφασίσουν να κινηθούν με ένδικα μέσα εναντίον της απόφασης έκδοσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει από το στάδιο της αίτησης ακύρωσης έως την εκδίκαση της υπόθεσης να μεσολαβούν περίπου 4 ½ μήνες. Όσον αφορά τα παλιά αυθαίρετα, εξετάζεται οι κατεδαφίσεις να ξεκινήσουν από τις λεγόμενες «κραυγαλέες» περιπτώσεις. Παράλληλα, όταν ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων (νέων και παλιών), τότε θ’ αρχίσει η συζήτηση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με μεγάλες παραβάσεις. Πρόκειται για τα αυθαίρετα που ανήκουν στην λεγόμενη κατηγορία 5.»
Λοιπόν, δεν θα πω πολλά. Απλά ο Σεπτέμβριος φτάνει στο τέλος του και ακόμη δεν ξεκίνησε η διαδικασία, κι ούτε θα ξεκινήσει. Το γιατί είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι ότι  μας κοροϊδεύουν χωρίς ντροπή.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοτική Αστυνομία. Πότε; Σχήμα οξύμωρο: Σε άλλους δήμους συζητούν για την ενίσχυση της υπ…