Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

0

Περί ΟΣΕ ο λόγος
Είναι γνωστό ότι ο ΟΣΕ, εν γένει ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, αποτελεί μία από τις πολλές αγελάδες του δημοσίου που τις αρμέγουν για λογαριασμό τους οι «εργαζόμενοι» εκεί.
Πρόσφατα είναι τα παρατράγουδα με δύο παρολίγο συγκρούσεις συρμών όπου θα μετρούσαμε και θρηνούσαμε νέα θύματα.
Λοιπόν, ως γνωστόν, αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος. Η σαπίλα έχει προχωρήσει και  χρειάζεται επέμβαση για να σωθεί ό,τι καλό υπάρχει.
Στην γενική τραγική εικόνα, υπάρχει και η μικρή τοπική. Που αφορά την κατασκευή της μονής γραμμής λιμάνι Φίλιππος Β΄ μέχρι Τοξότες. Ρωτούν λοιπόν οι Ξανθιώτες και δικαιολογημένα. Και μετά; Θα επαναλειτουργήσει η γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Έβρο; Ή θα σταματήσει στους Τοξότες; Κι αν είναι να σταματήσει γιατί να γίνει;
-Αναμένουμε απάντηση αρμοδίως.
Γ.Δ.


Απορία
Γνωστός συμπολίτης που διακρίνεται και για το χιούμορ του, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδη, δεν άντεξε και τον «κάρφωσε»  λέγοντας: «Ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στον Έβρο δήλωσε ότι είναι θωρακισμένος. Προσωπικά δεν αμφιβάλλω, έχω όμως μια απορία. Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες, πώς στην ευχή καταφέρνουν και περνούν τα σύνορα; Χιλιάδες συνοριοφύλακες έχουν προσληφθεί, με τι ακριβώς ασχολούνται αυτοί;»
Την απάντηση φυσικά δεν θα την δώσει ο κ.Χρυσοχοΐδης διότι ήδη είναι στην Αθήνα. Εγώ όμως ενημέρωσα τον συμπολίτη μας ότι άλλοι 150 συνοριακοί φύλακες θα προσληφθούν σε Καβάλα και Ροδόπη για ενίσχυση της «δεύτερης γραμμής».
Γ.Δ.


Η τεχνητή νοημοσύνη
Ένα πολύ ενδιαφέρον και χρηστικό βιβλίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην πόλη μας. Πρόκειται για το βιβλίο της καθηγήτριας του ΔΠΘ Ζωής Γαβριηλίδου με τίτλο «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας την γλώσσα με το ChatGPT». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρήσιμο οδηγό για τους εκπαιδευτικούς για να γνωρίσουν το γλωσσικό μοντέλο ChatGPT και να το εντάξουν στην διδασκαλία. Ευρύτερα αποτελεί ένα βιβλίο για την κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και την χρήση της. Είναι γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας και πρέπει να μάθουμε να την χρησιμοποιούμε για να μπορούμε να συμβαδίσουμε με την εποχή και τις ανάγκες της.
Πολύ περισσότερο δε στα παιδιά γι’ αυτό και θα πρέπει να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω προγραμμάτων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
Μ.Ξ.


Σε πλειστηριασμό η ΣΕΒΑΘ
Πέρασαν 16 χρόνια από τότε που η εμβληματική βιομηχανία του νομού μας, η ΣΕΒΑΘ έβαλε λουκέτο. Όλο αυτό το διάστημα ήταν σε διαδικασία εκκαθάρισης και αφού αυτή ολοκληρώθηκε τώρα οδηγείται σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 2,5 εκ. ευρώ.  Οι εγκαταστάσεις της βέβαια βρίσκονται σε κακό χάλι, άλλες έχουν λεηλατηθεί, άλλες έχουν γκρεμιστεί. Αυτό όμως που αξίζει είναι το οικόπεδο που θεωρείται φιλέτο στην περιοχή που βρίσκεται και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από κάποιο νέο πολυκατάστημα που θέλει να έρθει στην περιοχή μας. Θα είναι θετικό να συμβεί κάτι τέτοιο.
Μ.Ξ. 


24 πρέσβεις στην Αλεξανδρούπολη
Διήμερη επίσκεψη έκαναν στον Έβρο 24 πρέσβεις κρατών μελών της Ε.Ε. Οι ξένοι διπλωμάτες έφτασαν στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταξύ τους συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.
Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Ούγγρου πρεσβευτή στην Αθήνα καθώς η Ουγγαρία, έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο και επιθυμεί να προάγει διάφορα θέματα όπως είναι η αμυντική πολιτική της Ε.Ε., η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. μέσω επενδύσεων, η προώθηση αγροτικής πολιτικής με κέντρο τον αγρότη, το δημογραφικό.
Οι πρέσβεις επισκέφθηκαν τον νέο σταθμό FSRU της Αλεξανδρούπολης και  αναφέρθηκαν φυσικά στην σημαντική γεωστρατηγική, και γεωπολιτική της θέση όπως και στον μετασχηματισμό σε ενεργειακό κόμβο, τόσο της περιοχής, όσο και της Περιφέρειας ΑΜΘ Παράλληλα, αρκετοί εκ των πρέσβεων εξέφρασαν ενδιαφέρον σχετικά με τους τομείς που θα μπορούσε να επενδύσει κάποιος στην περιοχή όπως και ποια είδη επενδύσεων θεωρούνται βασικά και κατάλληλα και μπορούν να ενεργοποιηθούν.
Φαίνεται πως η Αλεξανδρούπολη θα γίνει το επόμενο διάστημα πόλος έλξης ξένων επενδύσεων που ίσως να συμπαρασύρουν αναπτυξιακά ολόκληρη τη Θράκη…
Τ.Ε.


Όχι στην απομόνωση
Χαιρετήσαμε αρχές Καλοκαιριού την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης- Λήμνου η οποία επιδοτήθηκε για περίοδο 3 μηνών.
Η σύνδεση αυτή λοιπόν αποδείχθηκε θετική για τη Λήμνο διότι πρόσφερε αύξηση 10% στην τουριστική κίνηση. Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λήμνου Δημ.Μπουλιώτης δήλωσε ότι η σύνδεση βοήθησε και στην τουριστική κίνηση των γειτονικών περιοχών Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος προτείνει την παράταση του προγράμματος για να επωφεληθούν περισσότεροι επισκέπτες.
Συμπέρασμα: Είναι λάθος αυτά τα χρόνια, να μην γίνονται εύκολα οι μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων όλο τον χρόνο. Η απομόνωση μόνο αρνητικά φέρνει. Ας μην το ξεχνούν αυτό όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων.
Γ.Δ.


Πλησιάζουν οι μέρες
Σε δέκα οκτώ ημέρες μακριά βρισκόμαστε από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα  πάνε στα εκλογικά κέντρα που θα οριστούν για να ψηφίσουν και καθορίσουν ποιος θα είναι ο νέος επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το τι θα βγάλει η κάλπη δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί και προβλεφθεί. Εξάλλου την πρώτη Κυριακή ουσιαστικά το ενδιαφέρον αυτής θα είναι στο ζευγάρι που θα πλειοψηφήσει έναντι των υπολοίπων τεσσάρων. Και για τις δύο αυτές θέσεις ο αγώνας θα είναι σκληρός με την έννοια ότι από κει μετά, την δεύτερη Κυριακή θα κριθεί το ποιος θα είναι ο νέος-νέα πρόεδρος.
Προσωπικά συζητώ με φίλους και γνωστούς, ακούω απόψεις διάφορες για υποψήφιους, αγνοώ τις στοιχηματικές και βιαστικές και αστήρικτες προβλέψεις.
-Η κάλπη θα μιλήσει.
Γ.Δ.


Τι θυμηθήκαμε…
Η είδηση ότι στις 25 Σεπτεμβρίου θα «βγει στο σφυρί» η οικοπεδική έκταση των 197 στρεμμάτων της πρώην ΣΕΒΑΘ μας γύρισε χρόνια πίσω.
Θυμηθήκαμε την μεγάλη εταιρεία, τις δραστηριότητές της, τους τομείς της επεξεργασίας των διαφόρων ειδών του πρωτογενούς τομέα όπως ντομάτες για σάλτσα, πατάτες, αρακά, το μεγάλο Τυπογραφείο, τα εξαιρετικά ψυγεία και άλλα.
Στη μνήμη μας έρχονται πρόσωπα αγαπητά, γνωστά που πολλά δεν ζουν πλέον, τα οποία συμμετείχαν επιτυχώς στην πορεία της επιχείρησης επί χρόνια.
Δυστυχώς, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά, η απαξίωση, οι ζημιές, η κακή διαχείριση από ανθρώπους ανίκανους να ηγηθούν μιας τέτοιας υπόθεσης. Το τέλος γνωστό και ιδού τώρα η τελετή και η σφραγίδα της πώλησης.
Γ.Δ.


Κερδοφόρα συνεργασία
Η είδηση περιληπτικά είναι η παρακάτω: «Κακουργηματική απάτη ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από δύο εγκληματικές ομάδες». Βούιξαν τα δελτία ειδήσεων για τη σύλληψη των δραστών και την κομπίνα που έστησαν οι εμπλεκόμενοι.
Έτσι, αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες θα βρεθούν ενώπιων των δικαστικών αρχών για να απολογηθούν τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων στα οποία καταλογίζονται εκτεταμένες απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, που έχουν προκαλέσει ζημιά εκατομμυρίων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η ζημιά υπολογίζεται τουλάχιστον στα 3,5 εκ.ευρώ.
Σε βάρος των συλληφθέντων για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ βαρύτατα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμίες και προετοιμάζουν τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή. Στη δικογραφία για τη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον ΕΟΠΠΥ περιλαμβάνονται κακουργήματα διάφορα που θα «φορτώσουν» με αυστηρές ποινές τους γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Γ.Δ.


Δεν θα λείψουν ποτέ
Η ιστορία της απάτης γιατρών και φαρμακοποιών με έκδοση πλαστών συνταγογραφήσεων δεν είναι καινούργια. Κατά το παρελθόν έχει ξανασυμβεί και θα ξανασυμβεί και στο μέλλον.
Αιτία βέβαια το εύκολο χρήμα.
Το ίδιο έχει συμβεί και με μια μεγάλη κομπίνα που έχει στηθεί για παράνομη είσπραξη ΦΠΑ και ενδοκοινοτικής απάτης με 62 κατηγορούμενους που εξάρθρωσε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία. Στην κομπίνα αυτή δημιουργήθηκαν εκατοντάδες εταιρείες για εικονικές συναλλαγές 154 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 36 εκατ. ευρώ.
Και αυτή η κομπίνα έχει ξαναστηθεί κατά το παρελθόν και είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα γίνει αργότερα από άλλους ενδιαφερόμενους.
Οι μεγάλες αυτές απάτες εκατομμυρίων στήνονται προσεκτικά μεν, αλλά συνήθως εντοπίζονται κάποια στιγμή. Το ίδιο συνέβη και τώρα και για τις δύο εγκληματικές επιχειρήσεις.
Τις ονομάζω επιχειρήσεις διότι έχουν μεγάλο τζίρο…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …