Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΕΔΗN: «Υπό κατάρρευση» το νοσοκομείο της Ξάνθης

ΠΟΕΔΗN: «Υπό κατάρρευση» το νοσοκομείο της Ξάνθης

1

Μιλάει στο «Ε» σχετικά ο γραμματέας της ΕΙΝΟΚΥΘ, Χάρης Στάμος


Σε κακή κατάσταση το ΕΣΥ στην βόρεια Ελλάδα – Με ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό πορεύονται όλα τα νοσοκομεία της ΑΜΘ


Επιβεβαιώνει τις διαμαρτυρίες για την υπολειτουργία του Νοσοκομείου Ξάνθης η μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ που αναλύει λεπτομερώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κεντρικό νοσοκομείο του νομού. Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜΘ, αλλά γενικότερα της βόρειας Ελλάδας.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί επειδή το νοσοκομείο υπολειτουργεί»

Με αυτή τη θλιβερή διαπίστωση ολοκληρώνεται η «ακτινογραφία» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό διότι υπάρχουν δύο μόνιμοι παθολόγοι και καλύπτονται οι εφημερίες από άλλα νοσοκομεία και από ιδιώτες. Όσον αφορά στα χειρουργεία, χειρουργοί υπηρετούν μόνο τέσσερις χωρίς ειδικευόμενους γι’ αυτό γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και τακτικά μόνο μία φορά το μήνα σε κάθε ειδικότητα. «Η λίστα αναμονής έχει επικαιροποιηθεί» ,σημειώνεται.

«Η ΜΕΘ είναι κλειστή εδώ και τρία χρόνια λόγω έλλειψης ιατρικού κυρίως προσωπικού. Δεν υπηρετεί ΩΡΛ και γαστρεντερολόγος. Οι ουρολόγοι είναι δύο και γι’ αυτό τον λόγο εφημερεύουν το μισό μήνα. Μηχανήματα υπάρχουν αλλά δεν δουλεύουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Έχουν προσληφθεί άτομα από την 7Κ εκ των οποίων πολλά ήδη εργάζονται ως επικουρικοί. Το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκή επειδή το Νοσοκομείο υπολειτουργεί», καταλήγει ο απολογισμός για το Γ.Ν.Ξ.

Ένα δράμα ζουν στην Δράμα

Το νοσοκομείο Δράμας από ιατρικό προσωπικό έχει μείνει με μία παθολόγο, ενώ παραιτούνται και οι ειδικευόμενοι παθολόγοι. Υπάρχουν 52 κλίνες αναπτυγμένες στην Παθολογική κλινική ενώ οι ασθενείς είναι 72 με έναν γιατρό. Υπάρχει μία ΜΕΘ που έχει αναπτυγμένα επτά κρεβάτια, τα οποία λειτουργούν. Έχει μπει στο ταμείο ανάκαμψης για να γίνει επέκταση στα 12 κρεβάτια.

Υπάρχουν δύο εντατικολόγοι όπου ο ένας διορίζεται στην Καβάλα και θα μείνει το νοσοκομείο μόνο με έναν. Η ΜΕΘ και η Παθολογική κλινική λειτουργούν με μετακινήσεις ιατρών. Έχει μείνει ένας οφθαλμίατρος και ένας ουρολόγος και όλοι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε καμία δημόσια δομή δεν έχει ειδικότητες δερματολόγου, γαστρεντερολόγου και ενδοκρινολόγου.

Σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό η κάλυψη είναι στο 70%. Έντονο πρόβλημα υπάρχει με τους τραυματιοφορείς γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες, όπως επίσης με τους χειριστές στο Ακτινολογικό. Η έρευνα επισημαίνει επιπροσθέτως ότι «η διοίκηση πήρε τρία άτομα να δουλέψουν με μπλοκάκι σε αυτόν τον τομέα. Λόγω ελλείψεων δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος. Οριακές είναι οι βάρδιες στο Μικροβιολογικό και στο χειρουργείο οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν άδειες από το 2021. Η Τεχνική υπηρεσία έχει μείνει στο 1/3 από τους οποίους αυτοί που έμειναν συνταξιοδοτούνται τέλος του χρόνου. Υπάρχουν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες και δουλεύουν οι 2,5. Λίστα αναμονής υπάρχει περίπου 3 μήνες. 36 άτομα θα προσληφθούν από την προκήρυξη 7Κ, από τα οποία 22 με 23 άτομα είναι οι ήδη υπηρετούντες επικουρικό προσωπικό το οποίο θα μονιμοποιηθεί.

Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Όσον αφορά στο νοσοκομείο Καβάλας, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που ξεπερνά το 50%. Εξαιτίας και της έλλειψης αυτής δεν τέθηκε σε λειτουργία ακόμη ο Αγγειογράφος. Στο ιατρικό προσωπικό η κάλυψη είναι περίπου στο 67%. Υπάρχει μία ΜΕΘ με δώδεκα κλίνες λειτουργούν οι εννιά. Τα χειρουργεία από τις έξι αίθουσες ανοιχτές είναι οι τρεις ή τέσσερις ανάλογα τα περιστατικά. Το νοσοκομείο Καβάλας δεν έχει επίσης Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και 18 μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται πχ. προμήθειες. Θα προσληφθούν οι ίδιοι που ήδη εργάζονται στο νοσοκομείο και έτσι δεν αυξάνεται ο αριθμός.

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εντοπίστηκε έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε βοηθητικό και σε τραυματιοφορείς, ενώ η έρευνα τονίζει ότι το ιατρικό προσωπικό είναι καλυμμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο της ΑΜΘ που δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού παρόλαυτα «καταδικάζει» σε λειτουργία τις τέσσερις από τις εννιά χειρουργικές αίθουσες Λίστα αναμονής στα χειρουργεία υπάρχει με τα ορθοπεδικά περιστατικά και ΩΡΛ να είναι περίπου δύο χρόνια. Υπάρχει μία ΜΕΘ με εννιά κρεβάτια λειτουργικά, μία Καρδιομεθ με τέσσερα κρεβάτια και η Στεφανιαία μονάδα με εννιά κρεβάτια όπου λειτουργούν όλα. Ακόμη δεν έχουν γίνει προσλήψεις, αλλά θα προσληφθούν μόνο επτά άτομα καινούργια.

Το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής θα λύσει πολλά από τα υπάρχοντα κτηριακά προβλήματα του ήδη υπάρχοντος

Όπως τονίζει η έρευνα, το νοσοκομείο Κομοτηνής αντιμετωπίζει πολλά κτηριακά προβλήματα, αλλά έχει ξεκινήσει η ανέγερση του καινούργιου νοσοκομείου από το Ίδρυμα «Νιάρχος», το οποίο φαίνεται να προσφέρει λύση όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Στο νοσοκομείο υπάρχει μία ΜΕΘ με πέντε κλίνες, οι οποίες λειτουργούν κανονικά. Παρόλαυτα και σε αυτή την περίπτωση εντοπίζονται ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Διδυμότειχο: «Έχει προκηρυχθεί θέση νεφρολόγου δώδεκα φορές και δεν πάει κανείς»

Στο Νοσοκομείο υπάρχει πρόβλημα στη μονάδα Τεχνητού νεφρού στα χειρουργεία και στη ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι νέες προσλήψεις είναι οι «ανακυκλώσιμοι» επικουρικοί, πέντε με έξι άτομα, οι οποίοι είναι καινούργιοι. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι στο σύνολο 110 άτομα ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα έπρεπε να είναι 170 με βάση τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι «οι νοσηλευτές έχουν οφειλόμενα από άδειες και ρεπό που ξεπερνούν τα 5.500 ευρώ και επίσης δεν έχουν πάρει ακόμη άδειες από το 2023. Προκηρύσσονται θέσεις για ιατρικό προσωπικό και δεν έρχεται κανείς γιατρός. Έχει προκηρυχθεί θέση νεφρολόγου 12 φορές και δεν έρχεται κανείς. Το ίδιο συμβαίνει και για παθολόγο και άλλες ειδικότητες. Επίσης δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, δερματολόγος, οδοντίατρος, ψυχίατρος και νευρολόγος. Οι χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν με δύο γιατρούς γενικής χειρουργικής και μία γιατρό ορθοπεδικό, ενώ ξεπερνούν τα 1.000 χειρουργεία το έτος Γενικής χειρουργικής. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. Δεν υπάρχει ΜΕΘ, υπάρχει η ΜΑΦ έχει τέσσερις κλίνες και λειτουργούν ανάλογα με τα περιστατικά. Τα ιατρικά μηχανήματα λειτουργούν μόνο σε πρωινή βάση λόγω έλλειψης προσωπικού».

Χ. Στάμος: «Προσλήψεις με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους τους υγειονομικούς είναι η λύση που “φωνάζουν” οι υγειονομικοί και η κοινωνία εδώ και πέντε χρόνια»

Ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), Χάρης Στάμος σχολίασε στο «Ε» την παρούσα έρευνα λέγοντας ότι με τις πρόσφατες αποτυπώσεις και δημοσκοπήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ και από τον Ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης, πέρα από τα θλιβερά καθημερινά γεγονότα στην λειτουργία του ΕΣΥ, τεκμηριώνεται η διάλυση του από την πολιτική πρακτική του Υπουργείου Υγείας.

«Όταν η πλειονότητα των συμπολιτών μας δηλώνει δυσαρεστημένη από την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όταν η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία της ΑΜΘ έχει “χτυπήσει” κόκκινο, όταν η δηλωμένη πρόθεση των επτά στους δέκα νέων ιατρών είναι η φυγή στο εξωτερικό, τότε η οποιαδήποτε δικαιολογία από μεριάς Υπουργείου για την τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ είναι έωλη», υπογραμμίζει.

Η λύση που προτείνει ο κ Στάμος «ακούει» στο όνομα των προσλήψεων με αξιοπρεπείς μισθούς. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «προσλήψεις και μόνον προσλήψεις με συνοδό αξιοπρεπείς μισθούς για όλους τους υγειονομικούς είναι η λύση που “φωνάζουν” οι υγειονομικοί και η κοινωνία εδώ και πέντε χρόνια. Συνειδητά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η κυβέρνηση εκχωρούν το εθνικό σύστημα υγείας ως βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει ένα τέλος…η κοινωνία πρέπει και επιβάλλεται να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται: Ποιοτική Δωρεάν Δημόσια Υγεία για όλους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …