Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παραδοσιακό σουβλάκι από «χρυσάφι»

Παραδοσιακό σουβλάκι από «χρυσάφι»

0

«Φρένο» στην τσέπη καταναλωτών βάζει η ενδεχόμενη ανατίμηση στα 5 ευρώ


«Με κάθε επιφύλαξη θεωρώ πως ίσως αυξηθεί η τιμή στα βοοειδή, αλλά η αγορά είναι ρευστή, δεν μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης, Γ. Μπατζακίδης


«Δυσάρεστη» έκπληξη για τους καταναλωτές, αλλά και για τους επαγγελματίες της εστίασης είναι η πιθανή αύξηση της τιμής στο πιο δημοφιλές και αγαπητό fast food, το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γενική εικόνα που προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα ανατιμήσεων στα κρεατικά (οι αυξήσεις στις τιμές κατά τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασαν το 10 %), όλα δείχνουν ότι «προς τα πάνω» θα πάει και το σουβλάκι! Το «ράλι» στην τιμή του πιο διάσημου ελληνικού φαγητού συνεχίζεται…

Τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτό το σημείο είναι τα εξής: Θα μπορέσει η τσέπη του μέσου καταναλωτή να «αντέξει» την αύξηση; Τελικά, μήπως αναπόφευκτα τα νέα δεδομένα θα μετατρέψουν το παραδοσιακό σουβλάκι σε «γεύμα πολυτελείας»; Πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων;

Προσπαθώντας λοιπόν να καταλήξουμε σε ασφαλή και έγκυρα συμπεράσματα συγκρίνουμε τις τιμές σε χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι και αρνί για τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2024.

13 ευρώ δίνουν οι καταναλωτές για μοσχάρι και 14 ευρώ για αρνί

Αναλυτικά, η τιμή στο χοιρινό έφτασε στα 8,5 ευρώ τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε δηλαδή κατά 70 λεπτά από τον μήνα Ιούλιο, ακολούθως η τιμή στο μοσχάρι έφτασε τα 13 ευρώ ( αύξηση κατά 1 ευρώ), ενώ το αρνί «άγγιξε» τα 14 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα έμειναν οι τιμές μόνο για το κοτόπουλο.



3,70 ευρώ το σουβλάκι τον Σεπτέμβριο του ’23 και 4,20 τον Σεπτέμβριο του ‘24

Ο μέσος καταναλωτής αγόραζε 3 έως 3,70 ευρώ το τυλιχτό σουβλάκι τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ φέτος (Σεπτέμβριος 2024) αγοράζει ακριβώς την ίδια ποσότητα με 4,20 ευρώ και αυτό έχει συνέχεια…

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης, Γιώργος Μπατζακίδης, τονίζει στο «Ε» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί μεγάλη αύξηση στα κρέατα. «Πάντως με κάθε επιφύλαξη θεωρώ πως ίσως αυξηθεί η τιμή στα βοοειδή, αλλά η αγορά είναι ρευστή, δεν μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα».

Επίσης, ο κ. Μπατζακίδης δηλώνει με έμφαση ότι «πρέπει να τονίσουμε πως έχει αρθεί η απαγόρευση εξαγωγής κρεάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αφρική. Συνεπώς, αυτό το γεγονός ίσως θα επηρεάσει και την ζήτηση, θα “πιέσει” πιθανότατα την τιμή προς τα πάνω».

Από την άλλη, επαγγελματίες του χώρου, ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων στην περιοχή μιλούν στο «Ε», μιας και υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Δεν καλύπτει ικανοποιητικά η τιμή του πιτόγυρου τα έξοδα για την προμήθεια της πρώτης ύλης σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν πως η τιμή του πιτόγυρου θα έπρεπε να είναι στα 7 ευρώ για να έχουν σημαντικό κέρδος, αλλά επειδή ο κόσμος δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, αναγκαστικά διατηρείται σε χαμηλότερα για τα δεδομένα επίπεδα, στα 4,20 ή 4,30 στην Ξάνθη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …