Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πάλι …από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάλι …από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ

0

«Μύλος» και αντεγκλίσεις εκατέρωθεν το σκηνικό της επόμενης ημέρας


Ποιοι δηλώνουν παρών για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ


Ούτε δώδεκα μήνες από τη στιγμή που αναζήτησε και βρήκε νέο αρχηγό ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει στο ίδιο σημείο: την ανάδειξη νέου προέδρου. Η απόφαση για την καθαίρεση Κασσελάκη αποτελεί μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα εξέλιξη, η οποία άνοιξε μεν τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, όμως το ζητούμενο της ενότητας εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει εξαιρετικά θολό.

Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι τοποθετήσεις στελεχών στα εσωκομματικά με αιχμές και αντεγκλήσεις.

Γυρνάμε σελίδα, δεν κλείνουμε

«Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος, κανείς δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα» σημείωσε ο Κώστας Ζαχαριάδη μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να συμπληρώσει «οι πρόεδροι δεν είναι σε βάθρα. Τα κόμματα είναι συλλογικοί δημοκρατικοί φορείς. Πάρθηκε η απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία γιατί υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι, επειδή κρίναμε όσοι υπερψήφισαν την πρόταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία και τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις που γίνονται δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Είναι ρηχή ανάλυση να πούμε ότι υπεύθυνος είναι μόνο ο πρόεδρος».

Το στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής έκανε μεν έκκληση για ενότητα, ωστόσο άφησε αιχμές λέγοντας «με αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη το 18% πήγε στο 15%. Το 15% πρέπει να προσπαθήσεις να το πας σιγά σιγά προς τα πάνω και όχι να το σπρώξεις προς τα κάτω. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε πολιτικά για τα προβλήματα των πολιτών, την ακρίβεια, το οικιστικό, την κακή ποιότητα στην υγεία και την παιδεία».

Σαφές μήνυμα για αλλαγή πορείας

«Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή πορείας, μακριά από την εσωστρέφεια, το διχασμό, τη λογική των εσωτερικών εχθρών και την παραπολιτική. Παράλληλα, είναι ένα ισχυρό σήμα για ενότητα, συνθέσεις, εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτικής. Συντεταγμένα και συλλογικά προχωράμε στα επόμενα βήματα για την ανάταξη του κόμματος μας» σχολίασε μέσω των social media η Όλγα Γεροβασίλη.

«Καραγκιοζιλίκια»

Πολύ αιχμηρός εμφανίστηκε μέσω του Mega ο Πέτρος Παππάς, στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, εκφράζοντας την οργή του για τις χθεσινές διαδικασίες και κάνοντας λόγο για «καραγκιοζιλίκια» και «εκτροπή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και αιχμές προς την πλευρά του Νίκου Παππά, καθώς, όπως υποστήριξε «δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αντιβασιλέα. Θα έπρεπε να ψηφίσουν όλοι ανοιχτά, αστείο η κλειστή ψηφοφορία για τη μομφή, εγώ δέχομαι από χθες εκατοντάδες μηνύματα από εξοργισμένη βάση. Δεν θα πάμε ειρηνικά και αβρά στη νύχτα, με ένταση πρέπει να πάμε στις εκλογές, δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αντιβασιλεία, αν κάποιοι έχουν στόχο να πάνε αργά το κόμμα στις εκλογές… Πρέπει να γίνουν γρήγορα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ψηφοφόρους που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, βιώνουν μία κατάσταση εδώ και μία 10ετία στον ΣΥΡΙΖΑ όπου μία μικρή ομάδα προερχόμενη από ένα 3% καταδυναστεύει στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των στελεχών και δεν αφήνει να εκφραστεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι ενός ανδρός αρχή τα κόμματα»

«Στο κόμμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και είναι η αναντιστοιχία των θέσεων του κόμματος με τα θέλω του κ. προέδρου» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλειάδης κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «κορυφαίο παράδειγμα και αυτό που οδήγησε στην πρόταση μομφής ήταν τόσο η λειτουργία του (σ.σ. του Στέφανου Κασσελάκη) στις αλλαγές της ΚΟ και το ύφος των προτάσεών του για τις αλλαγές στο κόμμα. Ήθελε το κόμμα να γίνει αρχηγοκεντρικό με δομές που δεν έχουν καμία σχέση με τον δικό μας χώρο. Δεν είναι ενός ανδρός αρχή τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Ο άνδρας αυτός πάντα ελέγχεται για τον τρόπο που λειτουργεί».

«Δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί ο Κασσελάκης»

Κατηγορηματικός για την ήττα του πρώην προέδρου του κόμματος εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης απασφαλίζοντας και δηλώνοντας «κατά τη μυστική διαδικασία «δεν μπήκαν κουκούλες αλλά βγήκε το φίμωτρο. Τα μέλη της ΚΕ μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς εκβιασμούς, bullying, τρομοκρατία. Δεν μπορεί να χάνεις μια δημοκρατική διαδικασία που ζήτησες και μετά να μην δέχεσαι το αποτέλεσμά της».

«Αν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει ότι θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα αιτία των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε εκλεγεί. Αν κερδίσει ο Κασσελάκης, όποιος θέλει μένει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δέχεται πολιτικές που τον προσβάλλουν. Δεν θα ανεχόμαστε τον Κασσελάκη να λέει ό,τι θέλει. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει στις εκλογές. Αλλά αν κερδίσει δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταργήσει τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

«Του έχουν φάει τα συκώτια»

Σταθερά υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη η Έλενα Ακρίτα, η οποία, σε τηλεοπτική της παρέμβαση υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος θα κερδίσει εκ νέου τις εσωκομματικές εκλογές αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος.

 

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Παύλο Πολάκη για ομοφοβία και τόνισε «δεν έχουν κουνήσει το δάχτυλό τους για να βοηθήσουν. Τον πολεμάνε από την πρώτη στιγμή. Έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και αυτά τα λάθη συσσωρεύτηκαν. Ο Κασσελάκης όταν ήρθε κληρονόμησε και λάθη του παρελθόντος, διότι όταν το 32% έγινε 18%, που ήταν ο Κασσελάκης; Θα του χρεώσουμε και το προπατορικό αμάρτημα όπως πάμε».

«Δεν διαθέτει χαρακτηριστικά για να ενώσει ο Πολάκης»

Στην υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη αναφέρθηκε ο Γιάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας ότι «είναι από τους πιο αξιόλογους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαθέτει όμως τα χαρακτηριστικά που μπορεί να ενώσει και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να κλείσουν οι διαδικασίες μέσα στο επόμενο δίμηνο και πριν από τα Χριστούγεννα.

«Χάνουμε σε αξιοπιστία με αυτά που συμβαίνουν αλλά δεν συμφωνώ σε αυτό που είπε ο Πέτρος Παππάς ότι εξευτελιζόμαστε» τόνισε.

Κάλεσμα Ρήγα σε Τσίπρα

Λυπημένος από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Πάνος Ρήγας, ο οποίος ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό «να συμβάλλει στην ενότητα και την πορεία του κόμματος».

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «αν γίνουν εκλογες και αν και εφόσον υπάρχει διαφωνία από μερίδα της ηγεσίας και των μελών, θα αρχίσουμε να έχουμε το ίδιο πράγμα; Δεν μπορεί να προχωράμε κάθε τρεις και λίγο σε εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρήγας ζητησε «να δεσμευτούν όλοι ότι κανείς δεν θα διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν υπάρξουν διαφορές στο περιεχόμενο της πολιτικής τότε θα διαφωνήσω εγώ».

Ποιοι «κοιτούν» την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη οι Παύλος Πολάκης και Νικόλας Φαραντούρης έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για την προεδρία, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος τα έχει αφήσει όλα «ανοιχτά». Επίσης παρών στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εσχάτως και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Κασσελάκης ο οποίος έκανε λόγο για υπονόμευσή του, εάν δηλαδή θα υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Από την πλευρά των «87» ή «100» (σ.σ. όσοι κατέθεσαν την πρόταση μομφής), που εμφανίζονται να «κέρδισαν» την πρώτη μάχη σε αυτή τη σκληρή αναμέτρηση με τον Κασσελάκη, το πρόσωπο που δείχνει ότι μπορεί να «βγει μπροστά» ενδεχομένως θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη.

Στην Κουμουνδούρου, επίσης, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον οποιαδήποτε αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου τα στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του να καθορίσουν από κοινού τις κινήσεις τους.

Σε 15 μέρες «κλειδώνει» η ημερομηνία για εκλογές

Εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής κατ’ αρχήν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε 15 ημέρες. Η ΚΕ θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα, όπως και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει το καταστατικό

Πλέον, μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι όροι, οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για το πώς θα οδηγηθεί το κόμμα στην εκλογική διαδικασία, όπως και το να οριστούν οι λεπτομέρειες του Συνεδρίου, που ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα είναι διαρκές.

Συγκεκριμένα, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, όπως προβλέπει το καταστατικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο.

Αυτό θα έχει νέα σύνθεση μελών, που θα αποφασίσει επί της διαδικασίας της εκλογής προέδρου, αλλά και για τις υποψηφιότητες, καθώς όλα δείχνουν ότι το κόμμα οδηγείται ξανά στις κάλπες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εσωκομματικός «πόλεμος» πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πολωμένο κλίμα εν μέσω αλληκατηγοριών θα ξεκινήσει το συνέδριο του κόμματος Σοβαρές εσω…