Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο Διογένης Παπαδόπουλος ενώνει τα Υellow Pages με την παράδοση

Ο Διογένης Παπαδόπουλος ενώνει τα Υellow Pages με την παράδοση

0

Ο ταλαντούχος Ξανθιώτης ζωγράφος φέρνει στο επίκεντρο τη γυναίκα με χρώματα παράδοσης και με μία πινελιά μίας σύγχρονης τεχνοτροπίας


Πηγή της έμπνευσής του είναι το ανθρώπινο σώμα και κυρίως ο αισθησιασμός που αποπνέει το γυναικείο σώμα


Ο ταλαντούχος Ξανθιώτης ζωγράφος Διογένης Παπαδόπουλος παρουσιάζει την έκθεσή του στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης από το Σάββατο 31 Αυγούστου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση στη γυναικεία έκφραση και μέσα από την καλλιτεχνική του ματιά φέρνει στο προσκήνιο τη γυναίκα με τα χρώματα παράδοσης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως αποσιωπά και τη σύγχρονη τεχνοτροπία.

Η ζωγραφική είναι ο τρόπος που επιλέγει για να εμπλουτίζει την καθημερινότητά του. Το ενδιαφέρον του για τα κόμιξ ήταν το έναυσμα για να ασχοληθεί με τη ζωγραφική.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ως πηγή της έμπνευσής του το ανθρώπινο σώμα, καθώς κάθε μέρα διαπιστώνει και ο ίδιος ότι είναι ατέρμονο. Κυρίως όμως, υποστηρίζει πως τον παρακινεί ο αισθησιασμός που αποπνέει το γυναικείο σώμα, ενώ θεωρεί πως η εκφραστικότητα και η αισθαντικότητα είναι πράγματα που τον ωθούν τελικά να ζωγραφίζει άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε φαντασιακά.

Μάλιστα είχε επισημάνει σε συνέντευξή του στο «Ε»:


Ο ταλαντούχος Ξανθιώτης ζωγράφος Διογένης Παπαδόπουλος παρουσιάζει την έκθεσή του στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης μέσα από ένα κράμα Υellow Pages και παράδοσης

«Με έλκει, κατά κύριο λόγο, ο άνθρωπος και το σώμα. Όπως είχε πει κάποτε ένας φίλος ‘’η τέχνη μου είναι ουμανιστική’’. Αν και τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να διώξω τις φιγούρες και την παράσταση από τα θέματα μου και να κινηθώ σε έναν ανεικονικό χώρο, πιο αφαιρετικό. Να καταλάβω τι είναι αυτό που με συγκινεί σε μια τυχαία πινελιά ή ακόμα ακόμα σε μια πινελιά την οποία την ‘’καταστρέφω’’ με το μολύβι μου».

«Οι τέχνες όπως και τα γράμματα διδάσκονται. Αλλά η αγάπη για την τέχνη όχι, αυτό καλλιεργείται μέσα από το περιβάλλον μας, είτε λέγεται οικογένεια είτε σχολείο είτε κοινωνία. Δυστυχώς, η τέχνη στις ημέρες μας θεωρείται πολυτέλεια. Η γενική αντιμετώπιση είναι ότι απευθύνεται σε ένα μικρό ελιτίστικο κοινό», συμπληρώνει.

Αναφορικά με την φετινή έκθεση υπογράμμισε πως εκθέτονται συνολικά δώδεκα έργα.

«Φέτος παρουσιάζω την παλιά σειρά των Υellow Pages. Σε συνδυασμό με την παρουσία μου στο Λαογραφικό Μουσείο εμπνεύστηκα, ώστε να αναδείξω και το λαογραφικό στοιχείο στις παραδοσιακές στολές. Έτσι, προέκυψε μία ένωση των Υellow Pages με την παράδοση. Από εκεί και πέρα έχω και τρία πιο νέα έργα μίας άλλης τεχνοτροπίας, ενδεχομένως πιο σύγχρονης».


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…