Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ζητά να «πέσει άπλετο φως» στον χαμό πυροσβέστη στη Θάσο – «Θα πάμε μέχρι τέλους» δηλώνει το ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ζητά να «πέσει άπλετο φως» στον χαμό πυροσβέστη στη Θάσο – «Θα πάμε μέχρι τέλους» δηλώνει το ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π

0

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στο έγγραφο, επιβεβαιώνεται πως ο εν λόγω εποχικός πυροσβέστης, κλήθηκε να εργαστεί για 34 συνεχόμενες ώρες και χωρίς καθόλου ανάπαυση


Τι αναφέρει το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών


Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων, την επιστολή – καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόταν ο εποχικός πυροσβέστης στη Θάσο, πριν το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του, εν ώρα υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στο έγγραφο, επιβεβαιώνεται πως ο εν λόγω εποχικός πυροσβέστης, κλήθηκε να εργαστεί για 34 συνεχόμενες ώρες και χωρίς καθόλου ανάπαυση, κατά πλήρη παράβαση των όσων προβλέπονται και ορίζει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και ενώ η νήσος Θάσος δεν βρισκόταν σε κατάσταση Επιφυλακής λόγω κάποιου ενεργού συμβάντος.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «παρά την ΕΔΕ που – σωστά – διατάχθηκε, ο αδόκητος χαμός του εποχικού πυροσβέστη ήρθε να αναδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι πυροσβέστες, ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο, λόγω και των τεράστιων ελλείψεων στο σώμα, με ευθύνη της κυβέρνησης. Η διερεύνηση των συνθήκων κάτω από τις οποίες ο εποχικός πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, ο καταλογισμός των ευθυνών εκεί που πρέπει, αλλά και η λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά περιστατικά, είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση».

Ο κ. Ζεϊμπέκ απευθυνόμενος προς υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητά την άμεση εξέταση της επιστολής, μετά των αναφερομένων σε αυτή, καθώς και για την απάντησή και ενημέρωσή του σχετικά με τις ενέργειές που θα ακολουθήσουν.

Τι αναφέρει το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Αποφασισμένοι να «το πάνε μέχρι τέλους», όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους είναι οι εποχικοί πυροσβέστες, μετά τον αναπάντεχο θάνατο του συναδέλφου τους, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ πήγαινε αναλάβει υπηρεσία, μετά από συνεχόμενη 24ωρη υπηρεσία και χωρίς να έχει μεσολαβήσει ο χρόνος ανάπαυσης, που προβλέπεται μετά από 24ωρη υπηρεσία.

Όπως αναφέρουν «την Πέμπτη 29/8/2024 ο συνάδελφος μας Εποχικός Πυροσβέστης Ανδρέας Ανδρεάδης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα εν ώρα υπηρεσίας. Με αφορμή το δυστύχημα αυτό ένεκα υπηρεσίας σας καταγγέλλουμε τα παρακάτω : Ο συνάδελφος μας στις 28/8/2024 κατά παράβαση της Σ.Σ.Ε ήταν ορισμένος οδηγός στο όχημα Π.Σ. 1472 με την κωδική ονομασία “ΘΑΣΟΣ 34”  σε 24ωρη υπηρεσία φυλακής Α’+Β+Γ 8ωρό αντί για ‘Α+΄Β’ η Β’+Γ’, όπως προβλέπεται. Η υπηρεσία του, και ενώ η νήσος Θάσος δεν ευρισκόταν σε κατάσταση Επιφυλακής λόγω κάποιο ενεργού συμβάντος, ώστε να μπορεί να απασχοληθεί πέραν της 15ωρης υπηρεσίας του,  ολοκληρώθηκε στις 07:30 το πρωί της επομένης ημέρας 29/8/2024».

Και συμπληρώνουν «στις 29/8/2024, όπως διαπιστώνεται από το έντυπο των υπηρεσιών, ο εν λόγω συνάδελφος ορίζεται ξανά από τη διοίκησή του σε υπηρεσία φυλακής και συγκεκριμένα  ως οδηγός στο Πυροσβεστικό όχημα Π.Σ. 5011 Πεζοπόρο Θάσου με ανάληψη υπηρεσίας από τις 10:00 έως τις 20:00. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στο υπηρεσιακό έγγραφο, κλήθηκε να αντικαταστήσει από τις 07:30 έως τις 10:30 συνάδελφο του, ο οποίος είχε αιτηθεί τρίωρη άδεια. Δηλαδή κλήθηκε να εργαστεί 34 ώρες συνεχόμενα, δίχως ανάπαυση! Ως γνωστόν σε εσάς αλλά και σε όλες τις τοπικές διοικήσεις, σύμφωνα με το Άρθρο 2, παράγραφος 8 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, μεταξύ δύο υπηρεσιών θα πρέπει να μεσολαβούν 12 ώρες υποχρεωτικής ανάπαυσης. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 11, οι Εποχικοί Πυροσβέστες καλούνται σε επιφυλακή ΜΟΝΟ σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνέβαινε εκείνη τη χρονική στιγμή στη Θάσο. Να τονίσουμε δε πως ο εκλιπών, είχε οριστεί οδηγός τοποθετημένος σε όχημα με πέντε (5)  ακόμα συναδέλφους ως πλήρωμα, όντας άυπνος για τουλάχιστον 24 ώρες.  Δηλώνουμε την ικανοποίηση μας για την άμεση διαταγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και σας επισυνάπτουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε συλλέξει έως και σήμερα, τα οποία επιβεβαιώνουν όσα σας καταγγέλλουμε.  Τέλος, ζητούμε την άμεση αντικατάσταση του Προϊσταμένου του εν λόγω κλιμακίου έως ότου ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…