Ικανοποίηση μόνο για την οριστικοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης
«Παρηγοριά στον άρρωστο», χαρακτηρίζονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τους αγρότες από τον πρόεδρο των αγροτών Ξάνθης Κώστα Δαλάτσης που κλήθηκε από το «Ε» να τα σχολιάσει καθώς και να επισημάνει αν εισακούστηκαν οι προτάσεις των αγροτών που τέθηκαν στις κινητοποιήσεις ή αυτές πήγαν στράφι!
Ικανοποίηση μόνο για την οριστικοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
Την μη ικανοποίησή του από το καλάθι της ΔΕΘ με τα 4 μέτρα για τους αγρότες εξέφρασε ο κ. Δαλάτσης επισημαίνοντας ότι το μόνο που είναι θετικό και για το οποίο έπιασαν τόπο οι κινητοποιήσεις είναι η οριστικοποίηση της επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο: «Το μόνο θετικό είναι αυτό. Είναι κάτι όμως που κερδίσαμε με τις κινητοποιήσεις και μη ξεχνάμε ότι είναι κεκτημένο όλων των Ευρωπαίων αγροτών. Περιμένουμε να γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για να ενημερωθούμε για την διαδικασία. Πιθανολογούμε ότι θα γίνεται βάση των τιμολογίων είναι ένα καλό μέτρο και μας βοηθά. Θα προτιμούσαμε βέβαια αν δίνεται αμέσως χωρίς φόρο πετρελαίου όπως δίνεται στους αλιείς αλλά και η οριστικοποίηση της επιστροφής είναι θετική».
Κόκκινα δάνεια
Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητες τους, να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών.
Πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Το τρίτο μέτρο αφορά ένα πρόγραμμα 600 εκ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας: «Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν δείτε όμως τους αριθμούς σε σχέση με την παραγωγικότητα τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα που μπορούμε να κάνουμε και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης». Σημειώνεται ότι στην περιοχή μας υπάρχει μία μεγάλη θερμοκηπιακή επένδυση, τα Θερμοκήπια Θράκης όπου γίνεται χρήση της γεωθερμίας. Όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης μια θερμοκηπιακή καλλιέργεια με χρήση γεωθερμίας δεν είναι βιώσιμο για τον μέσο αγρότη της Ξάνθης καθώς όπως είπε είναι πολύ μεγάλες οι εκτάσεις που προκηρύσσονται προς μίσθωση και μόνο ένας συνεταιρισμός θα μπορούσε να υποστηρίξει το εγχείρημα: «Ο μέσος αγρότης δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά. Μόνο με συνεταιρισμό θα μπορούσε να έχει βιωσιμότητα και με χρηματοδότηση. Αλλά στους συνεταιρισμούς ο αγρότης δεν έχει εμπιστοσύνη και βέβαια ευθυνόμαστε όλοι εμείς γι’ αυτό» τονίζει ο κ. Δαλάτσης θίγοντας εμμέσως πλην σαφώς την αποτυχία του παλαιού συνεταιριστικού μοντέλου.
Αδρανείς δημόσιες γαίες
Το τέταρτο μέτρο αφορά τις αδρανείς δημόσιες γαίες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «θα δουλέψουμε μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο όπως ξέρετε έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες και να εγκαινιάσουμε ένα νέο καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας πολύ μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Τι δεν άκουσαν οι αγρότες
Το ερώτημα που θέτουμε στον κ. Δαλάτση είναι τι περίμεναν και δεν άκουσαν οι αγρότες: «Ξεκίνησε από το Αύγουστο το πρόγραμμα για το αγροτικό ρεύμα. Όμως θα ισχύει μόνο για μια 3ετία, όπως ήταν αρχικά και το πετρέλαιο. Τις αδρανείς γαίες θα τις πάρουν μεγάλες εταιρείες. Δεν ακούσαμε τίποτε για την άρδευση, για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων. Είναι κάτι που μας αφορά. Γενικά ήταν σαν μας δίνει μισή ασπιρίνη…Δεν γίνεται καλά έτσι ο αγροτικός τομέας που είναι ασθενής».
Μειωμένες αποδόσεις σε ηλίανθο και καλαμπόκια λόγω ξηρασίας
Και για του λόγου το αληθές όμως είπε «φέτος οι αποδόσεις στον ηλίανθο και στον καλαμπόκι είναι δραματικά μειωμένες λόγω της μεγάλης ξηρασίας: Στον ηλίανθο η τιμή είναι καλή στα 47 λεπτά αλλά οι αποδόσεις είναι μειωμένες. Η ξηρασία φέτος ήταν πρωτοφανής και δεν γινόταν σωστά ποτίσματα λόγω έλλειψης νερού. Στέρεψαν οι γεωτρήσεις…»