Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Με πολλά ‘’sold out’’ έριξε αυλαία για το ‘24 το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Με πολλά ‘’sold out’’ έριξε αυλαία για το ‘24 το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων

0

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύα Οικονόμου Βαμβακά παρουσιάζει στο «Ε» την φετινή παρουσία δίνοντας έμφαση στο «ζεστό αγκάλιασμα» του κόσμου


Αποβλέποντας στην κατάρτιση των νέων ηθοποιών με νέα εφόδια πραγματοποιήθηκε και φέτος το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr


«Έκλεισε» με ένα θερμό χειροκρότημα για φέτος το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα και διεθνώς καταξιωμένου Καβαλιώτη στην καταγωγή συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.

Η φετινή διοργάνωση δανείστηκε τον τίτλο της: «Συνάντηση με τον ήλιο», από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, που γεννήθηκε στην Καβάλα το 1933 και με κάθε ευκαιρία τιμούσε τον γενέθλιο τόπο του.

«Οι εντυπώσεις από το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αναμφισβήτητα πολύ καλές κι αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει από το δυνατό sold out σε παραστάσεις και συναυλίες»
Εύα Οικονόμου Βαμβακά
Καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Κατά τη διάρκειά του, λοιπόν δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει τις σημαντικότερες παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, αλλά και νέες παραγωγές με την υπογραφή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, σκηνοθετημένες από σημαντικούς δημιουργούς. Ξεχωριστές ήταν και οι παραστάσεις, που έθεσαν στο επίκεντρο το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και απλώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.


Ευ. Οικονόμου Βαμβακά: «Πέρα από τις σημαντικές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το φεστιβάλ παρουσίασε και νέες, δικές του παραγωγές, δίνοντας βήμα κατά κύριο λόγο σε νέους καλλιτέχνες»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, σχετικά με το φετινό φεστιβάλ, τονίζει στο «Ε»:

«Οι εντυπώσεις από το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αναμφισβήτητα πολύ καλές κι αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει από το δυνατό sold out σε παραστάσεις και συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα. Φέτος μάλιστα πέρα από τις σημαντικές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το φεστιβάλ παρουσίασε και νέες, δικές του παραγωγές, δίνοντας βήμα κατά κύριο λόγο σε νέους καλλιτέχνες. Ξεκίνησε, λοιπόν στις 7 Ιουλίου με τη συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη «Ο Έρωτας πιάνει δουλειά» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων κι ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου(αντί για 7 Σεπτεμβρίου μετά από αναβολή προγραμματισμένης συναυλίας στις 30.08)».

Εκπαιδευτικό κομμάτι στο αρχαίο δράμα

«Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο αρχαίο δράμα, το οποίο αποτέλεσε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό κομμάτι. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας παρουσίασε τις παραστάσεις που προέκυψαν από το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις παρουσιάσεις του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Συγκεκριμένα δεκαοκτώ απόφοιτοι δραματικών σχολών δούλεψαν για έντεκα συνεχόμενες ημέρες αναζητώντας τις ευτοπίες και τις δυστοπίες που εμφανίζονται στα κείμενα του Αρχαίου Δράματος. Άλλωστε, μία από τις βασικές φιλοδοξίες του Φεστιβάλ είναι η κατάρτιση των νέων ηθοποιών με νέα εφόδια, κάτι που φυσικά  επιτυγχάνεται υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων σκηνοθετών», όπως υπογραμμίζει ακολούθως.

Έπονται τρεις νέες παραστάσεις

«Όσον αφορά τις δράσεις που έπονται, μπορούμε να σημειώσουμε πως το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου θα φιλοξενήσει τρεις παραστάσεις εκ των οποίων η μία θα είναι συμπαραγωγή. Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι πως στην παιδική παράσταση θα παρακολουθήσουμε από κοντά τον Νοέμβριο μία ιστορία, η οποία υπόσχεται να μας συγκινήσει», όπως επισημαίνει.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι «Παραλλαγές Θανάτου» από την θεατρική ομάδα του Adverb Zine

Το Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στον κήπο των προκάτ, έξω από το Αυτόνομο Στέκι Ξ…