Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Με κοσμοσυρροή και διπλή συναυλία η έναρξη των 33ων Γιορτών Παλιάς Πόλης [ΦΩΤΟ]

Με κοσμοσυρροή και διπλή συναυλία η έναρξη των 33ων Γιορτών Παλιάς Πόλης [ΦΩΤΟ]

0

Χαΐνηδες και Ματούλα Ζαμάνη τραγούδησαν επί σκηνής και έλαβαν ένα «ζεστό» χειροκρότημα – Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος μίλησε για την ιστορία της Παλιάς Πόλης


Στρ. Κοντός: «Σας καλώ, λοιπόν αυτή την εβδομάδα να γνωρίσετε την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, τα μνημεία , τα σοκάκια και τους ανθρώπους της»


Αν και ο καιρός μας τα «χάλασε» και η έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης έγινε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, αντί για την προγραμματισμένη του Σαββάτου 31 Αυγούστου, ο κόσμος «αγκάλιασε» τον θεσμό, ντόπιοι και επισκέπτες περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, απόλαυσαν την διπλή συναυλία των Χαΐνηδων και Ματούλας Ζαμάνη στην πλατεία Μητροπόλεως και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την έναρξη κιόλας. Όμως, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης μόλις ξεκίνησαν και συνεχίζουν δυναμικά όλη την εβδομάδα με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα. Μένουμε συντονισμένοι και παίρνουμε μέρος σε αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το οποίο για 33η χρονιά λαμβάνει χώρα στην Ξάνθη.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη  κι ενώ το φως «έπεσε» στην σκηνή, ο λόγος δόθηκε στον σκηνοθέτη, Πασχάλη Ξανθόπουλο, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της παλιάς πόλης μέσα από μία σύντομη αναδρομή. Με λόγο μεστό στάθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης μας σε ένα ταξίδι στο παρελθόν με κατάληξη το παρόν.

Ιστορική αναδρομή της Παλιάς Πόλης

«Οι καπνέμποροι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοασφαλιστές θα συγκεντρωθούν εδώ, στον ‘’αυχένα’’ της πόλης, θα χτίσουν τα πανέμορφα αρχοντικά σε αυτό το τόσο εξαίσιο σύμπλεγμα λόφων, λοφίσκων, υψωμάτων αμφιθεατρικής κατασκευής, ενώ δια μέσου της πόλης ρέει ο Κόσυνθος, το ποτάμι των Ξανθιωτών. Στο πρώτο τμήμα του κάμπου που εκτείνεται από τις παρυφές των λοφίσκων της πόλης θα κτιστούν οι περίφημες Καπναποθήκες. Εργάτες από πολλές πόλεις της ελεύθερης τότε Ελλάδος, αλλά και αλλού, θα αναζητήσουν την τύχη τους στην πόλη με τα καπνομάγαζα και τα εργοστάσια παραγωγής σιγαρέτων και προϊόντων καπνού, θα οργανώσουν τις συνοικίες τους με τις εκκλησιές, τα τζαμιά, τη συναγωγή, τα σχολεία, τα θέατρα, τον κινηματογράφο, τις αγορές για να ενισχυθεί τελικά η πόλη και με τη μεσαία αστική τάξη που θα έρθει και αυτή με τη σειρά της να προσφέρει τις υπηρεσίες της», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Η πόλη αγκαλιάζει τους Ξανθιώτες αλλά και τους επισκέπτες εδώ και 33 χρόνια»

«Στις αρχές του 1990 η δημοτική αρχή θα αναζητήσει τρόπο ώστε να επικοινωνήσει τον πλούτο του οικισμού και με τους πολίτες. ‘’Ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει κι έτσι να αγαπήσει και αυτόν τον οικισμό’’, αυτή θα είναι και η αρχή των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ο οικισμός θα υποδεχτεί τον κόσμο, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης θα είναι οι οικοδεσπότες. Οι οργανωτές θα προσπαθήσουν και θα εντάξουν το μεγαλύτερο κομμάτι του εθελοντισμού της πόλης στους συνδιοργανωτές του θεσμού. Οι σύλλογοι που βοηθούν και στην οργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών θα βοηθηθούν από αυτόν τον νέο θεσμό, θα δημιουργηθούν οι υποδομές και για μία εβδομάδα εδώ και 33 χρόνια η πόλη θα αγκαλιάζει τους Ξανθιώτες, αλλά και τους επισκέπτες», όπως πρόσθεσε.

Στ. Κοντός: «Αυτή η πόλη μας μορφώνει και μας διδάσκει πολιτισμό, όχι μόνο με τις εκθέσεις, τις συναυλίες και τις άλλες καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά πολιτισμό με την ευρύτερη έννοια»

Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός καλωσόρισε τον κόσμο στην 33η διοργάνωση, μίλησε για την ομορφιά της πόλης μας και μεταξύ άλλων στάθηκε στα ακόλουθα :

«Πρώτα από όλα οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης κι έπειτα οι επισκέπτες θέλουν να  γνωρίσουν την Ξάνθη μας, να την θαυμάσουν, να ζήσουν κάτι που δεν προσφέρεται σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη. Αυτή η πόλη  μορφώνει και διδάσκει πολιτισμό, όχι μόνο με τις εκθέσεις, τις συναυλίες και τις άλλες καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά πολιτισμό με την ευρύτερη έννοια. Πολιτική μας και κύριος στόχος μας είναι οι έννοιες ‘’ πόλις, πολίτης , πολιτική και πολιτισμός’’ να ξαναβρούν το νόημά τους. Οφείλουμε να είμαστε εμείς η ”πόλη, μίας εμπειρίας συμμετοχής και ευθύνης όλων μας στα κοινά”. Σας καλώ, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα να γνωρίσετε την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, τα μνημεία, τα σοκάκια και τους ανθρώπους της».

Τέλος, ο κ. Κοντός ευχαρίστησε το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων, τα σώματα ασφαλείας, τους χορηγούς και το σύνολο των δημοτικών υπαλλήλων για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…