Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μάθημα …ζωής και οδηγικής συμπεριφοράς

Μάθημα …ζωής και οδηγικής συμπεριφοράς

0

Δράση βιωματικής εκπαίδευσης για τους μαθητές του 3ου Λυκείου Ξάνθης


Με προσομοιωτές μέθης και σύγκρουσης


Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της οδήγησης υλοποιεί η περιφέρεια μας. Η αναγκαιότητα της καμπάνιας είναι αυτονόητη καθώς η χώρα μας με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΛΑΣ καταλαμβάνει την 23η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. σε νεκρούς στους δρόμους, με 60 ανά 1.000.000 κατοίκων.

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 27 τροχαία ατυχήματα -δυστυχήματα (έναντι 46 το 2023) εκ των οποίων 4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα(έναντι 3 το 2023).

Βιωματική εκπαίδευση για την οδηγική  συμπεριφορά

Σημειώνεται ότι το 2024 έχει ανακηρυχθεί από την περιφέρειά μας «Έτος οδικής ασφάλειας για την ΑΜΘ» και στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται διάφορες δράσεις σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και τη σωστή ενημέρωση για την οδηγική συμπεριφορά. Μία απ αυτές υλοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία της Ξάνθης είχε βιωματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα στο …τιμόνι των προσομοιωτών μαθητές του 3ου Λύκειο Ξάνθης και εκπαιδευτές  από το Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Παρών ήταν και ο προϊστάμενος τη Γενικής διεύθυνση Μεταφορών της ΑΜΘ Δελίδης Παντελής, ο οποίος αναφέρθηκε στην δράση και στην σπουδαιότητά της: «Κάνουμε θεωρητική και  βιωματική εκπαίδευση σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων της περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Είναι μια δράση για την οδική ασφάλεια. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και μας αφορά όλους. Είναι παράλληλα σύνθετο και πολυπαραγοντικό. Εστιάζουμε στον άνθρωπο και στην οδηγική συμπεριφορά. Εκπαιδεύουμε τους μαθητές με διάφορους προσομοιωτές που έχουμε, όπως ανατροπής οχήματος και χρήσης ζώνης καθώς επίσης και με γυαλιά προσομοίωσης μέθης. Τα παιδιά στην βιωματική εκπαίδευση τα χρησιμοποιούν έτσι ώστε  πρακτικά να δουν τους κινδύνους που υπάρχουν κατά την οδήγηση των διαφόρων οχημάτων, όταν δεν φορούν ζώνη, ή όταν οδηγούν υπό την επήρεια ποτού. Στο πλαίσιο του Έτους Οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ γίνονται ανάλογες δράσεις για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά αλλά  και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν».

Μάθημα με προσομοιωτές μέθης και σύγκρουσης σε μαθητές του 3ου Λυκείου Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές έθεταν έναν μαθητή στον προσομοιωτή σύγκρουσης φορώντας του ζώνη στην μια περίπτωση και  στην άλλη του φορούσαν γυαλιά προσομοίωσης μέθης βάζοντάς τον να κυκλοφορήσει πεζός σε διάδρομο. Όπως μας είπαν παιδιά που συμμετείχαν στην βιωματική εκπαίδευση αυτό ήταν πολύ δύσκολο καθώς δεν είχαν σωστή αντίληψη. Πρόσθεσαν πω το μάθημα είχε πολύ ενδιαφέρον και πως τους βοήθησε να καταλάβουν τους κινδύνους που διατρέχουν αν οδηγούν μετά από ποτό ή χωρίς ζώνη και με μεγάλη ταχύτητα. « Ένα βίωμα που θα τους γίνει μάθημα όταν θα πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους», όπως είπαν!



O Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνση Μεταφορών Παντελής Δελίδης με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Ξάνθης Ζωής Κοντογιαννίδου και μαθητές του 3ου Λυκείου Ξάνθης

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…