Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κορυφώνεται η κόντρα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δήμο Ξάνθης

Κορυφώνεται η κόντρα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δήμο Ξάνθης

0

Σ. Κοντός: Εσκεμμένη προσπάθεια παραπλάνησης από τη μείζων αντιπολίτευση


Μ. Τσέπελης: Η δημοτική αρχή φορτώνει βολικά την ανεπάρκεια της διοίκησης και την αστοχία των συνεργατών της «στους προηγούμενους»


Για δεύτερη φορά διασταυρώνουν με ανακοινώσεις τα ξίφη τους η παράταξη της διοίκησης του δήμου και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αυτή τη φορά «αιχμή του δόρατος» αποτέλεσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου Ξάνθη. Η «Δύναμη για το Αύριο» κατηγόρησε τη διοίκηση Κοντού ότι δεν πλήρωσε οφειλές και γι’ αυτό παρακρατήθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ από τους ΚΑΠ.

Σε ανακοίνωσή της η «Ξάνθη Αλλιώς» κάνει λόγο για «εσκεμμένη προσπάθεια παραπλάνησης», ενώ η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ανταπαντά επικαλούμενη νόμους και διατάξεις, κάνει λόγο για ένα εν γένει «κακώς γίγνεσθαι» στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δήμου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ανακοινώσεις.

Η Ξάνθη Αλλιώς: Στο Δήμο Ξάνθης αξίζει υπεύθυνη διοίκηση

Η ανακοίνωση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Ξάνθης αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά την εσκεμμένη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών με μοναδικό στόχο τη δημιουργία αδιέξοδης και στείρας αντιπαράθεσης.

Παρότι, η μείζων αντιπολίτευση γνωρίζει —ή θα έπρεπε να γνωρίζει— ότι από το 2024 έχει υιοθετηθεί νέα διαδικασία από την Κυβέρνηση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιλέγει και πάλι να διαστρεβλώσει την αλήθεια.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι εγγραφές που αναφέρονται στην ανακοίνωση έχουν βάθος χρόνου από το 2014. Παρουσιάζονται, μάλιστα, σκόπιμα ως καθυστερημένες πληρωμές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για δαπάνες που δεν εξοφλήθηκαν για λόγους νομιμότητας. Αυτές περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου η υπογραφή απορρίφθηκε λόγω μη νόμιμων δαπανών, καθυστερήσεις λόγω εκκρεμών ελέγχων, ελλείψεις στα δικαιολογητικά των δικαιούχων ή μη αποστολή χρηματοδότησης από αρμόδιους φορείς.

Στο Δήμο Ξάνθης αξίζει υπεύθυνη διοίκηση και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια. Δυστυχώς, κάποιοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν την ίδια ανεύθυνη στάση που τους χαρακτήριζε όταν ασκούσαν τη διοίκηση του Δήμου στο παρελθόν, είτε αγνοώντας τον νόμο είτε με πλήρη αδιαφορία για την πραγματικότητα.

Η αλήθεια, όμως, είναι αδιαπραγμάτευτη, και οι δημότες θα τη γνωρίζουν πάντα».

Δύναμη για το Αύριο: Επιχειρείτε ευθεία παραπλάνηση των συνδημοτών μας

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Ξάνθης για το 2023. Ένα συνονθύλευμα «πληροφοριών», εννοιών και ιδεών… ατάκτως ερριμμένων, με στόχο την ευθεία παραπλάνηση των συνδημοτών μας -σας «επιστρέφουμε» την πρώτη παράγραφο, με την οποία μας εγκαλείτε, γιατί προφανώς κοιτάζατε στον καθρέφτη σας όταν τη συντάσσατε…

Επί του θέματος, τώρα, που ενδιαφέρει τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες:

Η δημοτική παράταξη «Δύναμη για το Αύριο» επικαλείται τον νόμο που ισχύει από το 2020 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ, βάσει του οποίου έγιναν οι δύο διαδοχικές παρακρατήσεις στους ΚΑΠ του Δήμου Ξάνθης.

Ρωτάμε, λοιπόν:

-Πόσες ανεξόφλητες υποχρεώσεις έχετε για το 2023;

-Εάν, όπως σημειώνετε στο ΔΤ δεν καλύψατε αυτές τις οφειλές «για λόγους νομιμότητας», τότε, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;

Διότι, σύμφωνα με τον νόμο, μόνο αν δεν έχουν εφαρμοσθεί όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθμ. 64967/6.10.2020 έγγραφο «Αποτύπωση των μη νόμιμων και μη κανονικών δαπανών στο Δημόσιο Λογιστικό (Μητρώο Δεσμεύσεων) και στη Γενική Λογιστική», τότε και μόνο τότε, κατατίθεται το αντίστοιχο ποσό στον ειδικό λογαριασμό.

Βάσει του άρθρου 107 του ν.4714/2020 «Μηχανισμός αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» εξαιρούνται μόνο οι δαπάνες α) που δεν έχουν εξοφληθεί με υπαιτιότητα των δικαιούχων και β) που είναι ενταγμένες σε ειδικά προγράμματα και εκκρεμεί η εκταμίευση χρηματοδότησης από τον αρμόδιο φορέα.

Κοινώς, αν ακολουθούσατε τη νόμιμη διαδικασία δε θα γινόταν καμία παρακράτηση στη δόση των ΚΑΠ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δημοτική αρχή Κοντού, επέλεξε τη γνωστή της τακτική, φορτώνοντας βολικά την ανεπάρκεια της διοίκησης και την αστοχία των συνεργατών της «στους προηγούμενους».

Όμως, οι οδηγίες του υπουργείου από το 2020 είναι συγκεκριμένες, αναλυτικές και απολύτως κατανοητές για τον οποιοδήποτε νοήμονα…

Στο τέλος της ανακοίνωσης παρατίθενται οι διατάξεις, εγκύκλιοι και οδηγίες για τις εκθέσεις απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία παρουσίασε ο Τοψίδης στους δήμους

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με δημάρχους, αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη Ευρεία σ…