Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καταγγελία για νέα απειλή του πληθυσμού του μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Καταγγελία για νέα απειλή του πληθυσμού του μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

0

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αντιδρούν για τις θετικές εισηγήσεις που αφορούν νέες ανεμογεννήτριες και ζητούν παρέμβαση του ΥΠΕΝ


Για νέες απειλές, μετά τις περσινές καταστροφικές φωτιές, εναντίον του πληθυσμού του Μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, προειδοποιούν λόγω των ανεμογεννητριών η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Όπως αναφέρουν: «τελευταίο επεισόδιο η έκδοση αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), κατόπιν σχετικής θετικής (!) εισήγησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), των Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ» της εταιρείας GREENFIELD WIND, «ΡΑΓΑΔΑ, ΜΗΛΙΑ, ΞΕΝΟΣ» της εταιρείας «ES ENERGYΕ.Π.Ε.» και «ΚΟΝΤΟΚΟΡΦΙ» της εταιρείας  ΑΙΟΛΙΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Μ.Ι.Κ.Ε. στη Ροδόπη. Τι κι αν οι θέσεις εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών βρίσκονται εντός της περιοχής NATURA 2000 – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR1130011 «Κοιλάδα Φιλιούρη» (και της αντίστοιχης Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR008), με είδος χαρακτηρισμού τον Μαυρόγυπα; Τι κι αν εμπίπτουν εντός του χαρτογραφημένου «πυρήνα» της δραστηριότητας του Μαυρόγυπα; Τι κι αν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. γνωμοδότησε  -ξεκάθαρα και στοιχειοθετημένα- ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την υλοποίηση και των δύο έργων;».

Οι δύο φορείς επισημαίνουν ότι «στους Αιολικούς Σταθμούς που λειτουργούν στον Έβρο και στη Ροδόπη έχουν έως σήμερα καταγραφεί 563 περιστατικά θανάτωσης πουλιών και νυχτερίδων, μεταξύ των οποίων 7 Μαυρόγυπες και 9 Όρνια».

Από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης τονίζεται: «δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι «δεσμεύσεις» για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θράκης μετά την περσινή καταστροφή ήταν εν πολλοίς κούφιες και για επικοινωνιακούς λόγους. Από την πρώτη στιγμή είχε καταστεί σαφές πως είναι απόλυτη ανάγκη να προστατευτούν αυστηρά οι κρίσιμοι βιότοποι του Μαυρόγυπα και εκτός των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο να προσαρμοστούν τα πουλιά στη νέα κατάσταση» και καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να παρέμβει και να ακυρώσει τις αδειοδότησεις των Αιολικών Σταθμών «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ»,«ΡΑΓΑΔΑ, ΞΕΝΟΣ, ΜΗΛΙΑ» και «ΚΟΝΤΟΚΟΡΦΙ» από την ΑΔΜΘ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…