Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κ. Τσιάρας: «Αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς για την αποτροπή εγκατάλειψης της γης»

Κ. Τσιάρας: «Αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς για την αποτροπή εγκατάλειψης της γης»

0

Οι πέντε αλλαγές που πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Τις μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ τις οποίες προωθεί η Ελλάδα, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ενώ παράλληλα έθεσε και το ζήτημα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο έχει ως θέμα: «Γεωργία εστιασμένη στους γεωργούς: Προς μια ανταγωνιστική, βιώσιμη, ανθεκτική, βασισμένη στη γνώση και φιλική προς τους γεωργούς μελλοντική ΚΑΠ», ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η ΚΑΠ οφείλει να προσφέρει τα κατάλληλα συνδυαστικά εργαλεία στους Ευρωπαίους αγρότες για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Έτσι, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των φυσικών πόρων».

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, το σημαντικότερο στοιχείο, είπε ο κ. Τσιάρας,  είναι να προβλέπονται αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας.

Ειδικά για την ισχύουσα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι το προβλεπόμενο, νέο μοντέλο επιδοτήσεων, «ενώ κινείται προς στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας, στην πράξη αποδεικνύεται ένας μηχανισμός που δημιουργεί προβλήματα υλοποίησης, πρόσθετο διοικητικό φόρτο και αυξημένο οικονομικό κόστος για τους παραγωγούς  και τις εθνικές διοικήσεις, ακυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον στόχο του. Ο εκ των προτέρων καθορισμός από τα Κράτη Μέλη μοναδιαίων τιμών, στερείται της απαραίτητης ευελιξίας για την εξασφάλιση της ομαλής χρήσης των πόρων της ΚΑΠ».

Ο Έλληνας υπουργός επέμεινε σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα δίνουν αυξημένη ευελιξία και απλούστευση στη χρήση των πόρων, όπως:

  1. Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και σχετικών δεικτών του Στρατηγικού Σχεδίουβάσει της πορείας υλοποίησης των παρεμβάσεων, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.
  2. Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ και ειδικά μεταξύ των παρεμβάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
  3. Έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης στον Πυλώνα Ι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος από το Κράτος Μέλος, όπως ισχύει διαχρονικά στον Πυλώνα ΙΙ, ή και αναδρομικότητα στην ισχύ ορισμένων τροποποιήσεων.
  4. Ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων με δυνατότητα για αλλαγές κατόπιν κοινοποίησης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.
  5. Επαναφορά του κανόνα Ν+3, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων και να ενδυναμωθούν οι καινοτόμες επενδύσεις.

Ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2027 οφείλει να είναι ανάλογος των προκλήσεων και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους γεωργούς. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η βόρεια Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας

Μειώνεται ο αριθμός των ημερών παγετού – Hotspot κλιματικής αλλαγής η χώρα Κατά 1,5 …